Ga naar de inhoud

Trump had migranten op zijn Europees moeten aanpakken

Wat Trump zou kunnen leren van Rutte en Asscher

7 min leestijd

(Door basisgroep Wilnis foto lastextremeanonymous cc/flickr: Kinderen in EU-vluchtelingenkamp op Lesbos. Donaties voor globalinfo.nl zijn even welkom als dat ze nodig zijn)

De Amerikaanse regering, en dat losgeschoten kanon dat aan het hoofd ervan staat, heeft grote misdaden op zijn rekest staan. Nu lijkt het erop dat ze te ver zijn gegaan. Trump lijkt zichzelf in zijn voet te hebben geschoten door te paraderen met van hun ouders afgepakte en vervolgens opgesloten kinderen van ‘illegale migranten’. De verontwaardiging is (gelukkig) groot, over de hele wereld maar vooral in de VS zelf waar ook veel acties zijn. Dat is natuurlijk geweldig nieuws. Maar het is wel vreemd als mensen in bijvoorbeeld Nederland, zich nu ineens druk gaan maken over het beleid in de VS, terwijl dat van Nederland en Europa minstens zo gruwelijk is.

Waarschijnlijk heeft Trump de ‘kinderkampen’ bewust opgezet, op advies van zijn extreemrechtse medewerker Stephen Miller. Zijn hele kabinet zit vol met mensen van een dergelijk extreemrechtse racistisch signatuur.

Het doel van dit soort provocaties is om de aandacht af te leiden van onder andere de aanhoudende onthullingen uit het Mueller-onderzoek, die hem binnenkort mogelijk de kop zou kunnen kosten. Daarom wil hij zijn populariteit onder de helaas grote hoeveelheden conservatieve witte racistische onderdanen in de VS vergroten. Media als Fox en Breitbart zorgen er wel voor dat het nieuws erover zo voordelig mogelijk (voor Trump) het land in gaat. Wat dat laatste betreft is de berekening ook opgegaan: de populariteitscijfers in de VS zijn in die specifieke sectoren weer stijgende. Meer dan de helft van de republikeinse kiezers zou zijn beleid in deze steunen…

Toch is hij zwaarder onder vuur komen te liggen dan hij waarschijnlijk had ingeschat. Dat heeft er vooral mee te maken hoe er maatschappelijk is gereageerd: de vele demonstraties, acties, scheldpartijen als politici in het openbaar treden, et cetera, maken ook indruk.

In Europa

In Europa pakken ze dat soort zaken slimmer aan. Migranten worden hier ook in kampen gestopt, maar dan ver weg van de camera’s in de buurt van de ‘landen van herkomst’. De omstandigheden zijn daar nog erger dan de kampen van Trump. Dit is officieel beleid, van Nederland en van de EU. Wat voor oppositie door zou moeten gaan (zoals de PVDA van Asscher) steunt dit van harte. Eerder deze week kwam PVDA-leider Asscher terug van een conferentie in Denemarken waar ze hadden besloten dat het beleid nog harder zou moeten worden. Hij verdedigde dit bij terugkomst door aan de radioreporters te vertellen dat de PVDA het onderwerp migratie de hele tijd niet goed serieus had genomen. Wat een leugen. Juist als ze aan de macht waren, hebben ze er altijd voor gezorgd dat het Fort-Europa-beleid met veel enthousiasme werd uitgevoerd en aangescherpt. Als er iemand het onderwerp niet heeft verwaarloosd, is het de PVDA wel. Maar hoe dan ook, terugkerend uit Denemarken verklaarde Asscher dat het beleid voortaan zal zijn: opvang in eigen regio (lees opsluiten in kampen in armoede en dictatuur, kijk maar eens in Libië) en: alleen nog toegang geven aan ‘echte vluchtelingen’. ‘Mensen die om economische redenen vluchten moeten allemaal teruggestuurd worden’ verklaarde hij (of zoiets, ik citeer uit mijn hoofd). Waarop de radioverslaggevers, die geen kritische vraag konden bedenken, er ook nog instemmend aan toevoegden dat vooral vluchtelingen uit moslimlanden tot dusver te gemakkelijk toegang hadden gekregen. We hebben hier geen Breitbart nodig om racistische sentimenten te verspreiden.

Trump had bijvoorbeeld even het Turkije-akkoord kunnen bekijken. Je laat de ellende gewoon in een ander land uitvoeren, liefst een dictatuur waar media vervolgd worden! Bijvoorbeeld Honduras, waar ze er net voor gezorgd hebben dat de linkse president die de verkiezingen waarschijnlijk gewonnen zou hebben, niet aan de macht komt. Waar doe je dat anders voor? Je betaalt ze dan wat geld en laat ze verder hun gang gaan. De relaties met Mexico zijn natuurlijk slecht door het gescheld van Trump en zijn handelspolitiek, maar die tussen Erdogan en de EU waren niet beter…

Gelukkig leest Trump dit niet, anders zou uw auteur nog moeten vrezen later juridisch vervolgd te worden wegens adviezen voor massamoord of zo.

Dobbernegers!

Een andere manier om van vluchtelingen af te komen, is ze gewoon te laten verdrinken. Dit is ook onderdeel van het beleid, en zelfs openlijk van bijvoorbeeld de nieuwe regering van Italië (kernland van de EU) die nu heeft aangekondigd de schepen op de Middellandse Zee terug te trekken en schepen uit andere landen die proberen de ellende op de Middellandse Zee wat te beperken, wil verbieden. Iedereen weet welk een taferelen zich op de Middellandse Zee afspelen, en die ramp wordt door sommige weerzinwekkende mensen in Nederland openlijk toegejuicht. Dat gaat dus nog een flinke stap verder dan het opsluiten van kinderen, je laat ze verdrinken en gaat je daar dan over verkneukelen. De extreemrechtse haatblog Geen Stijl en hun columnist Nanninga hebben daar carrière mee gemaakt. Nanninga is ervoor beloond met de benoeming tot leider van het Forum voor Democratie in Amsterdam en wordt nu regelmatig gesignaleerd terwijl ze met een stel fascisten vluchtelingen loopt te jennen bij We Are Here. Het Forum Voor Democratie, dat dus openlijk paradeert met mensen die toejuichen dat vluchtelingenkinderen verdrinken, wordt ook gepromoot door mensen als Cliteur die nu oproept tot een soort McCarthy-campagne in het onderwijs.

In het onwaarschijnlijke geval dat het vluchtelingen lukt om toch nog Nederland te bereiken, worden ze veelal opgesloten en teruggestuurd. Ook als er kinderen bij zitten. Dat levert verschrikkelijke taferelen op. Gelukkig zijn er groepen die daar tegen protesteren en proberen te interveniëren (zoals in het geval van Kamp Zeist (https://www.aagu.nl/)). Maar hun kracht is niet groot genoeg om aan deze situatie een echt einde te maken. Wie boos is om wat Trump nu uitvreet, zou zich op zijn minst moeten informeren over (en liefst ook ageren tegen) wat er bij hem of haar om de hoek geschiedt.

De VVD, die natuurlijk vaste pijler is onder elke regering die vluchtelingen en migranten opsluit en mishandelt, heeft een nieuwe leider die nu ook bedacht heeft dat migranten nog niet hard genoeg aangepakt worden en wil daar aanstaande maandag bij Eindhoven samen met een soort cabaretier grapjes over gaan maken. Gelukkig is er actie tegen.

Moraal hebben

De moraal van dit enigszins uit de slof geschoten verhaal is dan deze: heel goed om verontwaardigd te zijn op Trump en zijn kinderkampen. Solidariteitsacties op 30 juni (als de VS massaal in opstand komt tegen de kampen) is ook geweldig. Maar die strijd wordt in de VS wel goed gevoerd, allerlei progressieve organisaties lopen zich daar het vuur uit de sloffen. Nog veel beter is het om het grotendeels vergelijkbare of zelfs ergere beleid van Rutte en Asscher met daad en woord te confronteren, en die smerige aanhoudende hetze van Geenstijl en de FVD en vergelijkbare bruine partijen te bestoken.

De mondiale verontwaardiging over het gruwelijke en domme beleid van Trump zou de vonk moeten zijn voor mondiale actie voor een leefbare wereld voor iedereen. Per slot van rekening wordt de armoede waar mensen voor vluchten, veroorzaakt door en voor de westerse economie en hun multinationals, opdat wij er zoveel mogelijk pindakaas en zaktelefoons van kunnen kopen.

———————–

Nog wat aanvullende informatie:

In België doen ze het al.

Zie hier info over hoe kinderen van migranten in Nederland worden opgesloten.

Europa en VS vergelijkbaar

Even een fact check tegen de Trump-propaganda

Een flardje Asscher van vorig jaar en afgelopen week

En voor de mondiale context: World to Refugees: Go To Hell