Ga naar de inhoud

Supermarktketen VS wil hogere prijzen of langere gevangenisstraffen

Walmart CEO Doug McMillon kondigde vorige week tijdens een interview op CNBC aan dat de retailer mogelijk de prijzen moet verhogen of winkels moet sluiten omdat winkeldiefstal niet hard genoeg wordt aangepakt. McMillon beweerde dat, als gevolg van milde straffen, diefstal bij Walmart “hoger is dan die in het verleden is geweest.”

6 min leestijd

(Door Judd Legum en Tesnim Zekeria, Popular Information, vertaling globalinfo.nl, die graag meer donateurs heeft) foto onlabor.org)

Tijdens het interview maakt McMillon niet bekend hoeveel koopwaar Walmart verliest door winkeldiefstal of hoe dat zich verhoudt tot voorgaande jaren.

Walmart, de grootste retailer van het land, haalde vorig jaar 559,2 miljard dollar aan inkomsten binnen. Tot nu toe heeft het bedrijf dit jaar 15 miljard dollar winst gemaakt. Alleen al in het laatste kwartaal boekte Walmart een omzet van 152,8 miljard dollar, bijna 9% meer dan het jaar ervoor. De vermeende piek in winkeldiefstal bij Walmart weerhield het bedrijf er niet van vorige maand een nieuw aandeleninkoopplan van 20 miljard dollar aan te kondigen. En McMillon wordt betaald alsof het bedrijf floreert. In 2021 nam hij 22,574 miljoen dollar aan totale compensatie mee naar huis – 1.078 keer meer dan de gemiddelde werknemer van Walmart.

Openbaar beschikbare gegevens spreken McMillons beweringen ook tegen. Zoals Popular Information eerder meldde, daalde het aantal winkeldiefstallen tussen 2019 en 2021 met 46 procent, volgens de misdaadgegevensverkenner van de FBI.

Natuurlijk leiden niet alle winkeldiefstalincidenten tot een aanklacht. Maar de National Retail Federation, een brancheorganisatie die Walmart en andere grote retailers vertegenwoordigt, ontdekte dat “shrink” – ‘krimp,’een ondernemersterm voor voorraadverlies door diefstal, beschadiging of administratieve fouten – tussen 2019 en 2021 afnam. In 2021 bedroeg de gemiddelde krimp 1,4% van de totale detailhandelsomzet. Dat betekent dat voor elke $100 aan verkopen gemiddeld $1,40 aan inventaris verloren ging. Alleen al winkeldiefstal bedroeg 0,5% van de totale detailhandelsomzet, of $0,52 voor elke $100.

De gemiddelde winkel’krimp’ in 2021 is hetzelfde als in 2015. Het enige verschil is dat winkeldiefstal en externe diefstal in 2015 een iets groter deel van de “krimp” uitmaakten dan in 2021.

Walmart is niet het enige bedrijf dat de angst aan het verspreiden is voor een golf van winkeldiefstal. Vorig jaar kondigde Walgreens aan dat het vijf winkels in de Bay Area ging sluiten vanwege de “omvang van de diefstallen”. Popular Information ontdekte dat deze bewering echter niet bleek uit de misdaadgegevens, waaruit bleek dat winkeldiefstal in 2020 het laagste niveau had bereikt sinds ze 45 jaar geleden begonnen met het verzamelen van gegevens. Walgreens zei in 2019 ook dat het van plan was om 200 winkels te sluiten als een “kostenbesparende maatregel,” meldde de San Francisco Chronicle. “De timing van het besluit van Walgreens leidde ertoe dat waarnemers zich afvroegen of het 40 miljard dollar kostende bedrijf een ongefundeerd verhaal over ongecontroleerde winkeldiefstal gebruikte om andere mogelijke factoren in zijn besluit te verdoezelen,” schreef de San Francisco Chronicle.

Michael Fiddelke, de financiële directeur van de grote winkelketen Target vertelde CNBC vorige maand dat de diefstal “elk jaar ongeveer 50%” steeg. Het bedrijf vertelde tegen Winsight Grocery Business dat het samenwerkt met wetgevers en wetshandhavers om het “groeiende nationale probleem” van winkeldiefstal aan te pakken. Ook de voormalige CEO van Home Depot, Bob Nardelli, beschreef winkeldiefstal vorige week als een “epidemie” en zei dat winkeldiefstal “zich sneller verspreidt dan COVID“.

Ondanks de apocalyptische retoriek verbleken de verliezen door winkeldiefstal in vergelijking met het loon dat werkgevers elk jaar van hun werknemers stelen.

Ondanks de apocalyptische retoriek verbleken de verliezen door winkeldiefstal in vergelijking met het loon dat werkgevers elk jaar van hun werknemers stelen. Het Economic Policy Institute schat dat werkgevers jaarlijks ongeveer 15 miljard dollar van hun werknemers stelen door schendingen van het minimumloon alleen. Dit bedrag, waarbij andere veel voorkomende vormen van loondiefstal zoals overtredingen van de overuren niet eens zijn meegeteld, “overtreft de waarde van de vermogensdelicten die jaarlijks in de Verenigde Staten worden gepleegd”.

Volgens de Good Jobs First Violation Tracker heeft Walmart sinds 2000 1,5 miljard dollar aan boetes moeten betalen voor loon- en uurovertredingen.

Zal een hardere vervolging diefstal afschrikken?

Rebecca Quick van CNBC, een van de presentatoren van Squawk Box, vroeg McMillon naar “wetten die zijn veranderd”. Quick beweert dat er nieuwe wetten zijn die bepalen dat “criminelen niet worden vervolgd onder een bepaald niveau”. McMillon nam de veronderstelling van Quick’s vraag aan, en stelde dat de wetten “gecorrigeerd” moeten worden.

Maar Quick’s beschrijving van de wet is onjuist. Staten hebben geen wetgeving aangenomen die diefstal legaliseert. In plaats daarvan geldt in alle staten winkeldiefstal boven een bepaald bedrag als een misdrijf (*). In Connecticut is winkeldiefstal van meer dan 200 dollar een misdrijf. In Texas is de drempel 2.500 dollar. Diefstal onder de misdrijfgrens levert over het algemeen geen of slechts lage gevangenisstraf op. Diefstal als misdrijf kan leiden tot jarenlange gevangenisstraf.

Sinds 2000 hebben ten minste 40 staten de drempel voor diefstal als misdrijf verhoogd. Walmart en andere detailhandelaren hebben miljoenen uitgegeven om deze veranderingen tegen te houden, met het argument dat een verhoging van de strafdrempel tot meer winkeldiefstal zal leiden. De gegevens ondersteunen deze bewering echter niet.

Uit een onderzoek van Pew Trusts uit 2017 bleek dat “in de 30 staten die tussen 2000 en 2012 hun drempels verhoogden, de neerwaartse trends in vermogenscriminaliteit of diefstalcijfers, die in het begin van de jaren negentig begonnen, zich zonder onderbreking voortzetten.” Verder bleek uit de studie dat “staten die hun drempels verhoogden ongeveer dezelfde gemiddelde daling in criminaliteit rapporteerden als de 20 staten die hun diefstalwetten niet veranderden.” Met name het bedrag van de strafdrempel voor diefstal – of die nu 500, 1.000, 2.000 of meer dollar bedraagt – is niet gecorreleerd met de criminaliteitscijfers voor eigendomscriminaliteit en diefstal.

In 2010 verhoogde South Carolina de drempel voor diefstal als misdrijven van 1.000 naar 2.000 dollar. Pew Trusts ontdekte dat “sinds de wet is ingevoerd, het aantal vermogensdelicten in de staat is blijven dalen met 15 procent in de drie jaar na de hervorming”. Ondanks de hogere drempel, “veranderde de waarde van de goederen die als gestolen werden opgegeven in de staat … niet en bleef gemiddeld ongeveer $ 200.”

Winkelketens waren in staat om een strenge antidiefstalwet, zonder strafdrempel, door te drukken in Arizona. Het resulteerde in een “man die [een] Walmart beroofde van goederen met een waarde van minder dan $10 … die twee aanklachten wegens misdrijf kreeg”.

Waarom heeft een verhoging van de strafmaat geen invloed op winkeldiefstal? De meeste winkeldieven maken geen berekening van de mogelijke juridische gevolgen. Velen zijn verslaafd aan drugs en zijn bereid alles te doen om hun verslaving te voeden. Vorige maand stelde Walmart voor om 3,1 miljard dollar te betalen om rechtszaken te schikken die beweren dat Walmart “ten onrechte recepten” voor opioïden heeft uitgeschreven, waardoor een verslavingsepidemie is ontstaan.

———

*) Noot van de vertaler: Categorisering van crimineel geacht gedrag is in de Amerikaanse wetgeving een manier om mensen zwaar te straffen. De categorie ‘misdrijf’ (felony) ligt bijvoorbeeld flink hoger dan een simpeler overtreding en er staan vaak minimumstraffen op (bijvoorbeeld een of drie jaar). In sommige staten kun je tot levenslang veroordeeld worden bij de derde veroordeling, ongeacht de overtreding.