Ga naar de inhoud

Schulden-crisis naar nieuwe fase (en verzet ook)

Urenlang zond CNN gisteren (dinsdagavond 21 juni) live uit hoe het Griekse parlement stemde over een motie van wan/vertrouwen voor de regering. Split screen waren tegelijkertijd beelden te zien van tienduizenden mensen die voor het parlement eisten dat de regering (en wat dat betreft: ook de parlementsleden) naar huis zouden vertrekken. CNN suggereerde dat de stemming bepalend zou zijn voor ‘iedereen op de wereld’ en dat de gevolgen verschrikkelijk zouden zijn als de regering zou vallen. Daardoor zou de hele wereldeconomie dieper in de crisis getrokken kunnen worden.

8 min leestijd
greece

 

Hoewel de hysterische berichtgeving tamelijk over de top was, is die wel kenmerkend voor de grote mate van instabiliteit die de economie – juist in de voorheen rijke landen – bezit.

Uiteindelijk haalde de motie van wantrouwen het net niet. De sociaaldemocratische Pasok-regering kreeg 155 stemmen mee (en 143 tegen). Buiten viel even later de ME en de beruchte motoragentenbende DIAS de bezetters van het Syntagma-plein aan, die zich met inderhaast bijeengeraapte barricades verdedigden….

 

In de media wordt de Griekse situatie vergeleken met het ‘Lehman moment’ naar de eerste bank die in september 2008 omviel door de Amerikaanse hypotheekcrisis, waarna de hele boel knarsend tot stilstand kwam.

 

Ratingbureau Fitch waarschuwde trouwens nog vóór de Griekse stemming dat het allemaal weinig meer uitmaakt en dat het overnemen van de Griekse schulden door Europese overheden ‘niet telt’.

Ook de topmanager van Pimco (en iemand van de Rabo-bank) gelooft niet dat het parlementaire gebeuren afgelopen nacht veel uit zal maken. Griekenland zal sowieso moeten ‘defaulten’ (verzuimen).

 

Euro

 

Er gaan steeds meer stemmen op dat Griekenland beter uit de Euro kan stappen, en dat voor de rest van de zone beter is dan een ‘ongecontroleerde afbrokkeling van de zone’.

Voor de Grieken is het in ieder geval beter dan nu. omdat ze nu niets meer te zeggen hebben over het beleid en moeten leven onder dictaat van EU en IMF.

 

Griekenland is voor de economische verhoudingen zo belangrijk omdat het op het randje staat om failliet te gaan. Dat zou misschien een goede oplossing zijn voor de problemen van het land, maar buitenlandse banken (en vooral overheden/belastingbetalers die veel van de schulden van de banken overgenomen hebben) veel geld zou kosten. Maar nog bedreigender (voor de buitenwereld) is dat Portugal, Ierland en Spanje dat voorbeeld zouden kunnen navolgen. Aan de horizon wankelen nog andere landen, waaronder Italië, wiens economie veel groter is dan die van de PIGS. Toen de crisis in 2008 in volle glorie losbarstte, vergeleken we die in de krant klasse! voor de grap met het geliefde jenga-spel. de grap is er zo langzamerhand wel af.

 

Neoliberale politici (en welke zijn dat in Nederland niet?) hebben voortdurend pogingen gedaan om onrust over de economische instabiliteit te sussen. Eerst riepen frisse papa-ministers als Wouter Bos en Camiel Eurlings dat het allemaal reuze mee zou vallen en in de VS zou blijven en bovendien tot de huizenmarkt beperkt zou blijven. Daarna begonnen ze – voor zover niet ondertussen alweer lucratief doorgeschoven naar het bedrijfsleven – te verzekeren dat het alweer voorbij was en dat we ons konden opmaken voor grandioos herstel en glorieuze nieuwe groei van het BBP. Beide is moeilijk vol te houden, hoewel in Nederland (en niet alleen daar) zakenmannen en hun politici bij een flink deel van de kiezers nog steeds goede sier maken, onder andere door de zwarte piet voor de crisis weer terug te schuiven naar ‘de overheid’. Ondertussen bezuinigen ze de maatschappij naar de gallemiezen, aangestaard door een verdwaasde bevolking die wijs is gemaakt dat het echt niet anders kan en/of dat de buitenlanders de schuld zijn.

 

Typerend voor de berichtgeving in Nederland was een item over de Eurocrisis gisteren van het programma Nieuwsuur. Daarin werd verwezen naar een open brief die 48 bazen van multinationals hadden gestuurd en waarin ‘daadkrachtig optreden’ van de EU verlangd werd. De enige Nederlander was Ben Verwaayen (van Alcatel/Lucent) die zonder enige kritische vraag door Saskia Dekker aan het woord werd gelaten en daar zijn ‘visie’ tentoonstelde: er moest veel meer (overheids)geld in gepompt worden, want “als we niet betalen, betalen we ook een prijs”.  Hoezo ‘we’? Als die ondernemers het zo belangrijk vinden, zetten ze de particuliere banken maar onder druk om te gaan schuiven, maar die trekken zich allemaal terug en lobbyen voor verdere deregulering. Goedkeurend zien ze hoe elke keer als het fout gaat, de armen en belastingbetalers de rekening mogen betalen, maar als het goed gaat de winst bij hen terechtkomt.

De oplossing van deze crisis is dat de kosten verhaald worden op Verwaayen en zijn bentgenoten, en daarna gezorgd wordt dat ze nooit meer zoveel macht hebben om er zo’n zootje van te maken.

 

Meltdown

 

Maar er zijn nogal wat deskundigen die veel onheilspellender berichten aandragen over de komende economische tijden. Op globalinfo.nl is daar al vaker naar verwezen en in klasse! hebben we eerder een heel artikel besteed aan de voorspelling van de ‘dubbele dip’. Een van hen is Noel Roubini, die in 2006 nogal goed voorspelde welke crisis er aan zat te komen. Hij waarschuwt nu voor een nieuwe ‘perfect storm’ die omstreeks 2013 toe zal slaan.

Ook Financial Times grootheid Martin Wolf gooide onlangs de armen ten hemel, met een weinig meer geruststellende reactie van nobelprijswinnaar Paul Krugman die de Europese situatie vergeleek met reactor nr. 1 van Fukushima. Hoewel vanuit de VS smalend wordt gereageerd op het geharrewar in Europa, weet iedereen dat hun situatie zo mogelijk nog ernstiger is. De enige reden dat ze nog geld kunnen lenen, is dat ze de grootste in de wereld zijn en bovendien min of meer gratis geld kunnen bijdrukken. Maar hoe de door hen opgebouwde schuldenbel ooit afbetaald gaat worden, is voor iedereen een raadsel. Er zijn voortdurend tekenen dat de VS ook wel eens aan de beurt zou kunnen zijn om door de ratingbureaus afgewaardeerd te worden. 

De waarheid volgens Robert Reich in een filmpje.

 

de Europese regeringsleiders hebben overigens becijferd dat het garantiefonds voor omvallende landen in de Eurozone, verhoogd zou moeten worden naar 1500 miljard euro. Dat getal geeft alleen al aan dat hier een hopeloos project op de been gehouden wordt.

 

In het rijtje onheilsprofeten is nu een onverdachte bron toegetreden in de vorm van het IMF.

 

Of belegger Mark Mobius in zakenmannenblad Forbes:The Next Financial Crisis Will Be Hellish, And It’s On Its Way.

 

En de Luxemburgse premier (en EU-zwaargewicht) Juncker.

 

Global Research (die soms last heeft van komplottheorien) The Greatest Depression Has Only Begun

 

Wat moeten we nu met al deze onheilspellende berichten?

 

*) Ons voorbereiden op nieuwe rampen, en proberen die te benutten voor fundamentele koerswijzigingen. Want als de economie weer gaat draaien als vóór september 2008, is het een minstens zo grote ramp. Tot nu toe hebben neoliberale lachebekjes er voornamelijk van geprofiteerd door hun agenda verder uit te voeren, de bezuinigingen uit te voeren die ze uitkomt en de schuld te verleggen van het bedrijfsleven en de banken naar overheid en publiek. Zij hebben voor een situatie gezorgd waarin voor ons (en de natuur/het milieu) ook geen weg meer terug is. Hun ‘herstel van de economie’ zou immers minstens zo rampzalig uitpakken als de crisis nu al doet. Dan zou onmiddellijk de energie-, klimaat- en voedselcrisis weer oplaaien die voor september 2008 de wereld in z’n grip had.

 

*) Solidariteit betuigen met elkaar en met iedereen die (binnenslands en elders in de EU/op de wereld) slachtoffer wordt van bezuinigingen en privatisering en zich daartegen verzet. de Grieken hebben juist gelijk door te eisen dat de economie ten dienste van hun basisvoorzieningen moet draaien. Mensen als minister de Jager die openlijk roept dat ze harder afgeknepen moeten worden, en partijen die dat ondersteunen, zijn even direct verantwoordelijk voor de ellende en repressie als de ME-ers die nu op demonstranten in lopen te hakken.

 

*) Staken (voorbeeld Verenigd Koninkrijk) steun stakingen tegen bezuinigingen en privatisering (zoals nu bij het openbaar vervoer en in de zorg)

 

*) Sluit je aan bij bestaande organisaties die zich van onderop proberen te verzetten. Zie de achterpagina van klasse! voor adressen en websites (en nee, dat zijn niet de enige). Of , als er bij jou in de buurt/ op je werk niets is wat je zint: richt een affinity groep op en kom mee netwerken op het volgende overleg.

 

*) Verwerp het pensioenakkoord

*) Rellen kan natuurlijk ook nog.

*) Organiseer media en berichtgeving.

Actief verspreiden wat de werkelijke situatie in Griekenland (dan wel Portugal, Ierland of Nederland) is.

 

zalmtaart2Hetzelfde geldt de waarheid over de achtergrond van de Euro en de Europese Unie en hoe die toe vooral voordelig is geweest voor de Noord-Europese economie. En dat nog steeds is; export uit de Eurozone is goedkoop, en daar draait met name de Duitse economie op, omdat de schuldencrisis de koers laag houdt, bijvoorbeeld. Toen de Euro door een glunderende minister Zalm geïntroduceerd werd, hadden vele economen en andere euro-watchers gewaarschuwd dat precies dit zou gebeuren wat we nu zien gebeuren. Een monetaire unie zonder politieke overeenstemming, is een illusie.

 

*) Kunstsector ondersteunen in strijd tegen bezuinigingen (en ze duidelijk maken dat ze wat duidelijker stelling mogen nemen tegen deze bezuinigingen, want hun verklaring van nu lijkt nergens op)

 

*) En de volgende keer samen met deze ouderen in Oldenzaal de straat op

(met excuses voor het kl*&te reclamefilmpje vooraf)

 

*) Steun uw lokale kraakpand/vrijruimte (met wellicht de wens dat ze voortaan ook ruimte bieden voor andere zaken dan alleen de eigen honden/subcultuur).

 

*) Ende wanhoopt niet. Al dat verzet en protest is zeer vruchtbaar voor de basis.

—————————

 

(toegift: Ook in China zijn de effecten nog steeds te zien: er staat menig stad compleet leeg)