Rapport CtW: EU lidstaten overtreden eigen wapenexportnormen
EU lidstaten gaan graag prat op een leidende rol in wapenexportcontrole, maar nieuw onderzoek toont aan dat zij regelmatig hun eigen normen met voeten treden. Het onderzoek geeft diverse voorbeelden waarbij Europese regels voor wapenexport worden geofferd aan economische belangen of politiek voordeel. Lees het engelstalige rapport ‘Rhetoric or restraint: Trade in military equipment under the EU transfer control system‘
Europese wapenexportregels regelmatig overtreden (persbericht 23 november 2010)
(door Campagne tegen Wapenhandel)
Brussel/Amsterdam 23 november 2010 – Vandaag presenteert een aantal onderzoeksgroepen in Brussel een rapport dat dubieuze wapenexporten vanuit de Europese Unie blootgelegd. Het gaat om gevallen van corruptie, illegale doorverkoop, handel met mensenrechtenschenders en verkopen die conflicten aanwakkeren. Deze exporten zijn in strijd met de regels, zeggen de samenstellers van het rapport.
Het onderzoek toont aan dat EU lidstaten regelmatig hun eigen wapenexportnormen met voeten treden. In het rapport staan diverse voorbeelden waarbij regels voor wapenexport worden geofferd aan economische belangen of politiek voordeel. Ook blijkt dat verschillende lidstaten verschillende uitleg te geven aan de Europese wapenexportregels.
De Europese wapenexportcriteria verbieden verkopen die bijdragen aan mensenrechtenschendingen, of die vrede, veiligheid en duurzame ontwikkeling in gevaar brengen. Toch blijkt dat:Duitsland marinematerieel levert aan Israël, ondanks de omstreden zeeblokkade van Gaza, en ondanks het breed gedeelde vermoeden dat Israël het materieel met kernwapens uitrust. Tsjechië, Slowakije en Groot-Brittannië verkochten wapens aan Sri Lanka terwijl daar een interne oorlog met de Tamil Tijgers woedde. De doorvoer van 20.000 Tsjechische vuurwapens via Rotterdam werd door Nederland geen strobreed in de weg gelegd.
Meerdere EU lidstaten hebben vergunningen afgegeven voor de uitvoer van vuurwapens naar de VS en Latijns-Amerika, die vervolgens werden doorgesluisd naar bewapende groepen in Colombia. Ook zorgwekkend is de rol van Europese verschepers bij het transport van tanks vanuit Oekraïne naar Kenia, ondanks het feit dat tenminste een land (Duitsland) zich ervan bewust was dat dit materieel uiteindelijk voor Zuid-Soedan bestemd was.
“De Europese Unie moet serieuzer werk maken van het wapenexportbeleid, en zorgen dat wapens niet in verkeerde handen vallen.” zegt Frank Slijper van de Campagne tegen Wapenhandel, een van de auteurs van het rapport. “Ook als er economische belangen in het spel zijn, mogen mensenrechten en vrede en veiligheid niet genegeerd worden.”
Rhetoric or restraint: Trade in military equipment under the EU transfer control system. Samengesteld door An Vranckx, Universiteit van Gent: Kopieën van het rapport kunnen worden gedownload van www.stopwapenhandel.org
De presentatie van het rapport vindt plaats op dinsdag 23 november om 18.30 in de Espace Moselle, Lakenweversstraat 40 Rue des Drapiers, 1050 Brusse.l