Ga naar de inhoud

Pandemieën: goudmijnen!

De farmaceutische industrie juicht. Tijdens de Middeleeuwen verbreidde de katholieke kerk de opvatting dat de pest die in de wereld rond raasde, een straf van God was voor de zondigheid van de mensen en een laatste waarschuwing voor de ondergang van de wereld. De aanhang van de kerk was groot, protestantisme was nog onbekend en van een grote massa ongelovigen was nog geen sprake.

4 min leestijd

(Door Maurice Ferares, oorspronkelijk verschenen op solidariteit.nl, foto OZinOh CC2.0/Flickr)

Tegen de wil van God mocht niet worden ingegaan, met als gevolg dat de machthebbers geen maatregelen troffen tegen pandemieën die de bevolking teisterden. De bevolking op haar beurt zocht bescherming bij de kerk tegen het godsoordeel. De pandemie was voor de kerk een goudmijn.

Onbeschermd

Een goudmijn met macht en materieel bezit, waaronder kloosters met geweldig veel grondbezit. Nu, eeuwen later wordt de mensheid opnieuw getroffen door een pandemie. De kapitalistische klasse die de plaats heeft ingenomen van de geestelijkheid en de adel, heeft een technische revolutie in de wereld doorgevoerd. Maar ook de huidige heersers, met hun regeringen en parlementen, hebben geen vinger uitgestoken om de pandemie van het corona virus te voorkomen.

Ondanks de wetenschap dat de mensheid getroffen kan worden door aanvallen van infectieziekten heeft de regerende klasse van ondernemers in de hele wereld geen maatregelen genomen om de mensheid te beschermen tegen pandemieën. De zogenaamde democratische partijen die in de regeringen zaten, hebben het spel van de ondernemers, in dit geval de farmaceutische industrie, meegespeeld en de bevolking onbeschermd gelaten tegen de aanvallen van Covid-19. Daarbij dient de vraag gesteld te worden of de politici van alle partijen in die regeringen en parlementen niet schuldig zijn aan de ziekte en de dood van de duizenden mensen die door het virus geraakt werden.

Stijgende aandelen

In het Franse maandblad Le Monde diplomatique van april 2020 schrijft Quentin Ravell in een artikel, met als kop Une mine d’or (een goudmijn), het volgende: Hoe is uit te leggen dat het mogelijk is zich te midden van de storm te verrijken, terwijl er zelfs geen gezichtsmaskers zijn. (…) Toen het half maart op de beurs slecht ging, steeg de prijs van een aandeel van het farmaceutisch laboratorium Gilead met 20 procent, nadat bekend was geworden dat er proeven zouden worden genomen met een vaccin tegen Covid-19. De aandelen van Inovio Pharmaceuticals stegen zelfs met 200 procent na het bericht over de vervaardiging van het experimenteel vaccin DINO-4800. De aandelen van Alpha Pro Tech die beschermende maskers maakt, steeg met 232 procent.

Niet alleen in Frankrijk stijgen de winsten van de ondernemers dank zij de pandemie. In Het Financieele Dagblad van 20 Augustus 220 stelt Remy Baurichter de vraag Waar valt nog rendement te halen nu de prijzen op alle markten pieken? Die vraag is begrijpelijk, als je ziet wat er op de beurzen is gebeurd. Een citaat uit artikel van Baurichter: Van een sputterende wereldeconomie is op de beurs al maanden weinig meer te merken. Terwijl de werkloosheidscijfers pieken sloot de Standard and Poor 500 [een beursbarometer] afgelopen dinsdag de dag af met een record van 3389,78 punten. Nasdaq [ook een beursbarometer] deed maandag al hetzelfde. Op de Europese beurzen is de stemming niet veel minder euforisch en flirten aandelenkoersen met prijzen alsof de corona crisis er nooit is geweest. Ook de Nederlandse staat was op het feest Op 8 september 2020 werd de tienjaars staatslening heropend tegen een gemiddelde koers van 109, 85 procent, Met de opbrengst daarvan, 2,25 miljard euro, heeft de staat in 2020 in totaal 28,3 miljard euro aan leningen opgehaald. Dat is andere koek dan de straf van God voor de zonden van de mensheid. Een dergelijk verhaal kan de kerk niet meer verkopen, zeker niet bij de miljoenen werklozen en andere mensen die slachtoffers zijn van het systeem waaronder we leven.

Aan wie de schuld?

Solidariteit, 12 april 2020 (na de pandemie) citeerde Kees Cools, econoom en filosoof: We kunnen vrijwel alle pandemieën voorkomen voor slechts een paar miljard euro, met een internationaal onderzoekingsprogramma naar universele vaccins en geneesmiddelen. Dat is de communis opinio onder vooraanstaande virologen wereldwijd. (…) Je hoeft geen econoom te zijn om vast te stellen dat de investering van een paar miljard euro om toekomstige crises te voorkomen een ‘no bruiner’ (fluitje van een cent) is. Maar farmaceutische bedrijven investeren niet in een geneesmiddel dat mogelijk pas over tien jaar een hoog rendement geeft.

Winstgevend rendement, dankzij de nauwe relatie tussen de regeringen en de particuliere farmaceutische bedrijven. Daarvoor stierven en sterven duizenden mensen en zijn miljoenen ziek. De schuldigen zijn bekend. Niemand van hen komt voor een rechter.