Ga naar de inhoud

Over de stijgende kosten van levensonderhoud en de komende crash

De media houden zich bezig met de crisis van de ‘kosten van levensonderhoud’, maar gaan voorbij aan de grotere structurele economische trends die deze crisis veroorzaken – en dus aan de moeilijke vragen die deze trends opwerpen voor onze toekomst.

1 min leestijd

(Door Paul Mobbs (Ramblinactivist) op youtube en op zijn blog, vertaling globalinfo.nl, die best van donateurs houdt)

{youtube}rF_-ydw48Do{/youtube}

In deze blog kijk ik naar de olieprijzen op lange termijn, hoe die doorwerken in de voedselprijzen op lange termijn, en waarom beide mondiale systemen tegen hun grenzen aanzitten, waardoor de huidige prijspieken ontstaan die wereldwijd voor onrust zorgen.

Het grotere probleem is echter dat dit hele systeem, van grondstoffenwinning tot voedselproductie, op de rand van een structurele ineenstorting staat door de in elkaar grijpende ‘ecologische grenzen’ die het beperken. Natuurlijk zul je dit niet horen in de media – die altijd met een positieve noot moeten eindigen, met de nadruk op een of ander plan of politiek project dat ‘het feest’ gaande zal houden.

We moeten dit systeem fundamenteel, ‘radicaal’ (als in, ‘vanaf de wortel’) veranderen. Dat begint met een ecologisch veilige voedselvoorziening voor het publiek, en dat kan niet zonder een fundamentele herziening van de eigendomsrechten en de toegang tot het land.

Zie de uitgebreide referentietekst van de blog voor al het onderzoek dat de inhoud van de blog ondersteunt.

Je kunt meer gerelateerd werk vinden in ‘The Metablog’ hier