Ga naar de inhoud

Laat je niet afbluffen: Overpeinzingen bij de kwade zin van rechts

Mag oranje lila doodwensen, mag grijs pimpelpaars doodwensen, mag aubergine goud doodwensen. Als ik deze vragen zou stellen aan een willekeurige groep mensen, zouden ze zeggen: nee, wat een onzin. Maar vervang ik de kleuren door: mag wit zwart doodwensen, mag rechts progressief doodwensen, mag Trump Biden doodwensen, dan worden de antwoorden genuanceerder. Niemand vindt dit onzin. Dit is dagelijkse kost.

5 min leestijd

(Door Ab de Wildt, oorspronkelijk verschenen bij solidariteit)

Geen politicus, columnist, actievoerder of anderszins publiek figuur of mensen die iets publiceren, ze worden op allerlei manieren met de dood bedreigd. Zelf of hun familie, gezin of huisdier, wat dan ook. ‘Ik weet waar je woont, waar je kinderen op school zitten, waar je ouders verblijven’, enzovoort. De vindingrijkheid is enorm.

Al eeuwenlang worden tegenstanders vermoord. Ook door de eeuwen heen is geweld op de meest afschuwelijke manieren gebruikt. Deze doodsbedreigingen zijn de overtreffende trap. Daarnaast wordt er veel gescholden. Pesten op school, daar wordt een programma tegenaan gegooid, maar schelden op internet mag onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Ook dit schelden, gebeurt al eeuwen. Ook de dood zelf, hoewel onvermijdelijk, is niet onomstreden. Voor de één ontneemt de dood alle betekenis aan het leven en voor de ander geeft de dood zin aan het leven, want is het eindstadium van waarin geloofd wordt. Voor geloofsterroristen erg belangrijk.

Vertroebeling

Links wordt bijna altijd in verband gebracht met geweld. Want links is bijna altijd tegen de gevestigde orde die nu eenmaal het geweldsmonopolie bezit en zijn macht al lang geleden gevestigd heeft door onder andere geweld. De heersende machten doen er alles aan om hun orde te bevestigen of uit te breiden. Geen middel wordt geschuwd in deze strijd. Daar zitten wij nu middenin, met gevechten tussen landen als de Verenigde Staten, China, India, in Europa, Turkije, Rusland en geloven als Christendom, Islam, Hindoeïsme, Boeddhisme,om er maar een paar te noemen. Het gaat om afzetmarkten en grondstoffen. En uiteindelijk om geld/kapitaal/winst/macht. Door moderne technieken, in combinatie met lessen uit het verleden, en miljarden giften aan de heersers en de aloude strategie van verdeel en heers lijkt het alsof de status quo moeiteloos wordt gehandhaafd.

Ik vind van mezelf dat ik sociaal, strijdbaar, geestig, bewust en loyaal ben om maar een paar eigenschappen te noemen. Daarnaast vind ik dat ik geen racist of vrouwonvriendelijk, of lhbt onvriendelijk, of vegetariërs onvriendelijk ben. Maar ja, dat zeg ik zelf. Dat neemt niet weg dat ik me in het verleden ongetwijfeld aan dit soort gedrag bezondigd heb. Als ik langs de meetlat van de vele hedendaagse actiegroepen wordt gelegd, deug ik van geen kant. Welke gevolgen heeft dat?

Dat ik rationeel kan begrijpen wat anderen – denk ik – willen, maar emotioneel me er van afkeer. Wil ik samen demonstreren? Solidariteit ligt dan ingewikkeld. Dat is een slechte zaak. Het vertroebelt waar het om gaat. Dat de huidige gevechten om macht, grondstoffen en markten los worden gezien van alle rechtvaardige strijd die gevoerd wordt om onrecht uit te bannen. Dat mijn welvaart ten koste gaat van de welvaart van de rest van de wereld. Wat ons zou moeten verbinden, is de strijd tegen rechts en nog rechtser. Want zolang ‘rechts’ bestaat, komt er geen solidaire, eerlijke, milieuvriendelijke, hongerloze, oorlogsvrije rechtvaardige wereld. Hoewel ‘links’ een besmette term is in veel landen en ik niks wil goedpraten, wordt het kind met het badwater weggegooid als we een andere wereld willen. Een korte samenvatting van wat rechts voor mij is: uitbuiting, uitsluiting, geweld.

Cijfers en taalgebruik

Laten we eens naar de cijfers kijken. Ondanks alle pogingen van politici als het gaat om rechts te bagatelliseren, ervan weg te kijken en net te doen alsof het er niet is, te vergoelijken, er begrip voor te hebben of er mee te flirten, liegen de cijfers niet. Rechts geweld is nooit weggeweest en de tendens is stijgend. In 2018 waren er bijvoorbeeld in Duitsland 938 rechtse aanvallen met fysieke mishandeling en 363 aanvallen van links (statista).

Wie herinnert zich niet de anti corona demonstratie van zwaarbewapende mensen, of hun de confrontatie met de ‘Black Lives Matter’ demonstranten met als gevolg een dode? En de reactie daarop van Trump? Ook de vele aanslagen op synagoges, moskeeën, asielzoekers en asielzoekerscentra kan ik me nog goed herinneren.
Maar nou komt het, de bekladding van de voordeur van Thierry Baudet wordt onder extreem links geweld geschaard, een vuilnisbak omschoppen bij een milieudemonstratie trouwens ook. Kortom, de cijfers verhullen veel van het gevaar voor rechts. En laat je door cijfers niet belazeren (misleidend).

Politici springen daar handig op in. En dan komt het taalgebruik om de hoek kijken. Als een gekleurde puber iets gedaan heeft dat niet door de beugel kan, loopt hij kans om te ontsporen, als een witte puber iets uithaalt, is het kattenkwaad. Laten we niet meer wegkijken, bagatelliseren, lullig doen over rechts geweld. Laten we daarin solidair zijn ook naar mensen toe die niet een tien halen op jouw meetlat.

Profiel vrouw met megaphoon - zwart-wit De ontwikkelingen in Duitsland staan niet op zichzelf, zijn alleen een voorbeeld hoe we er voor staan. Nederland, Frankrijk, Italië, Polen, Hongarije, Turkije, Verenigde Staten en Spanje vertonen dezelfde kenmerken. En bedenk als je strijdt voor een andere, rechtvaardige, solidaire en uitbuitingsloze wereld, dat jij het volgende slachtoffer kunt zijn op sociale media of in de werkelijkheid. Voor je het weet, word jij uit de openbare ruimte verwijderd door de lijfwachten van Baudet en consorten, omdat je daar gewoon niet mag zijn van hem.
Als ‘Black lives matter’, ‘Kick out zwarte piet’, dierenvrienden, milieuactivisten, stakende arbeiders de straat op gaan en er gebeurt iets (uitgelokt door overheid of niet), dan weten de politici van VVD, CDA, D66 en CU niet welke overtreffende trap ze moeten gebruiken om dit extreem linkse gevaar te benoemen, waar keihard tegen opgetreden moet worden. Hooligans kunnen hun gang gaan bij gedragingen van rechts, dan moet er eerst een onderzoek volgen, kraamt Rutte of Grapperhaus uit, of het geheugen laat de heren in de steek, of ze waren er niet bij of zo erg is het toch niet, het is een incident en niet ‘systemisch’.
Verwacht dus niets van Rutte en andere kopstukken in de politiek die rechts geweld mogelijk maken, salonfähig maken door hun verhullende taalgebruik en houding. Onthoud dit als je volgende keer met het rode potlood in het stemhokje staat.