Ga naar de inhoud

Kapitalisme onder het mes

Onze geldmotor hapert. Er komt bijna geen goud meer uit de muur (zie afb).In Groningen pompen we het aardgas zo snel naar boven dat de hele provincie binnenkort volledig van de kaart verdwijnt. Een ritje naar Amsterdam-ZO kost 15.000 Euro. We worden gaga,…Dada. OK, tijd voor een goed gesprek over economische groei.

5 min leestijd
Goldatm

(Bron: Dada 2.0)

De wereldeconomie trekt weg uit het Westen. Dat ontkennen we! Het gaat goed, roepen we stoer naar elkaar. Ondertussen staan we stil op de vluchtstrook van onze kapitalistische ‘highway’. Eindeloos drukken we op de startknop van ons snelle vehikel, maar wat we horen is; … gghhhgggrrrrbbb, gghhhrrrrbbb, gghhhrrrrbbb. Overdrachtelijk bedoeld natuurlijk, maar ondertussen rennen we wel rusteloos met een pannetje onder een oud dak dat lekt als een mandje. We schieten  van bouwfraudes, via kardinale sportleugens, stuitende gevallen van zelfverrijking en steun aan commerciële banken (..) door naar nieuwe politieke blunders. Den Haag is totaal niet met ons falende systeem en de huidige excessengolf bezig. Onze volksvertegenwoordiging is helemaal van slag door een verkeerd afgeleverde trein en staart al een week tuureluurs naar de Italiaanse pakbon. Wat zullen we doen…, vragen in Brussel…? De EU in Brussel is ook al met wat anders bezig. Die wil de Eurocrisis fiscaal (..) oplossen. Een analyse, een visie van de politiek op hoofdzaken ontbreekt. Wat ons rest zijn de leugens die we elkaar eindeloos op de mouw spelden.


Doorsmeren is niet langer toereikend…, Beeldbew Docwerk
Face it..! Onze ‘beschaving’ drijft op hebzucht, ..op ‘Greed‘. Bestuurders in de zorg, de volkshuisvesting en het bedrijfsleven bezuinigen ‘naar beneden’ en verrijken zich ‘naar boven’. Ze pakken twee-, tot driemaal de Balkenende-norm zonder zich ergens voor zich te schamen, zonder enige correctie van bovenaf. Ondertussen moet de echte financiële ellende voor Jan in de straat en de rest van de economie nog komen. Zieken, zwakken, oudjes worden het slachtoffer van onze geldhonger. In ons systeem zijn ze prooi; daar valt nog een Euro te halen. Om te snappen hoe de cultuur aan de top werkt, hebben we hieronder een filmpje over het stuk de Verleiders dat nu in theaters speelt.

{youtube}OXxixdvV4CU{/youtube}

Het tij keert. De vrij naïeve SNS-gedupeerden willen hun geld terug. Kritische burgers rammelen aan de poort van zorginstellingen; waar blijven die miljoenen voor extra zorg, in overheadkosten? Ons onderwijs is niet instaat om onze kinderen voor meer te interesseren dan enkel materie met drukknopjes, gemakzucht, vermaak. Zelf zijn we geen haar beter. We brengen onze kinderen naar school in de tweede of de derde (..) gezinsauto , schelden wat op buitenlanders en roepen af en toe (onverklaarbaar) verontwaardigd; ..en wat doet de regering…? .

Selectief verontwaardigd als we zijn, zien we onze cultuur als het Beste van het Westen, nee van de wereld… De werkelijkheid is ietsje anders. Ons systeem is dom, verspilt en haalt absoluut niet het beste in ons naar boven. Wie durft ons systeem anno 2013 met glans te verdedigen als beschaafd, betrokken, menselijk..? Wat een teringz. hebben we er van gemaakt.

Een dom, inert systeem
De huizenmarkt zit volledig vast waardoor de bouw stagneert en de groei elders achterblijft. Dat giet onze voeten in het beton. Terwijl sommige sectoren met overcapaciteit kampen, wordt er vrolijk bijbesteld en -gebouwd. Met de economielampen op rood heeft de vastgoedmarkt kantoren bijgebouwd zonder een koper te kennen. De binnenvaart bouwden uit geldhonger nieuwe schepen, creëerde daarmee overcapaciteit en terwijl er nu schoorvoetend wordt gesaneerd, rollen er al weer bestellingen voor nieuwe schepen uit de fax. Het klinkt ons zo dada als wat in de oren.

Kantoorkolos Brussel
Ons systeem leert niet, verspilt, is niet zelfreinigend. Beschaving? Syrie krepeert; de wereld doet niets want Rusland dit of China dat. Dit systeem houdt ons niet scherp, het maakt ons futloos, dom, vadsig. Beschaving is voor de meesten van ons een moeilijk woord in een boek op de boekenplank wat daar vooral moet blijven staan. Bekijk beschaving als een uitdagend werkwoord en het leven in dit laagland zou een stuk spannender worden. Kraaien we de revolutie? Welnee,…theemuts! Go gaga, go greed. We moeten van afval design maken. Energiek gaan we op de puinhopen de concurrentie aan met de rest van de wereld door strakker, slimmer, slanker en schoner te produceren.
Het is de hoogste tijd voor een goed gesprek over ons fijne kapitalistische systeem dat ons na 1933, 1973 en 2002 opnieuw in de ellende stort. Willen we het daar nog steeds niet over hebben? Hoe crises zijn er nog nodig, hoe dom en vadsig kan een samenleving zijn?
Het kapitalisme is een aardig concept (..), maar maar nieuwe tijden, ontwikkelingen en technologie vragen om nieuwe regels. Eventjes de tanden op elkaar, even evalueren. Daar worden we dan allemaal ‘beter’ van.

Toetje toe
De journalistiek brengt eindeloos veel losse berichten, maar wat is een muur zonder cement? Dada zoekt naar het verband tussen dingen.

-Bekijk het toneelstuk de Verleiders (van de clip hierboven) dat gemaakt is op basis van het boek ‘De Vastgoedfraude‘ van twee FD-journalisten.
-‘Hebzucht is goed’ komt van de film Greed is good met Gordon Gekko
Jelle Brandt Corstius schreef op zijn blog Geef terug dat geld.
-Waarom maakt de Dada-publicist, de man achter Dada2.0 zich zo druk? De schrijver (van tekstbureau Docwerk) zit zonder werk; hij schrijft niet op wat de uitgever en de adverteerder belangrijk vinden (saaie persberichten), maar rapporteert wat hij zelf belangrijk vindt. Aha, research legt het af tegen commerciele persberichten..?
-Kritiek op onze vadsige maatschappij is ‘uit’. Jammer. Luister eens naar Les Bourgois van J. Brel
-‘Dada 2.0’ schrijft over de kunst van de oude cultuurbeweging Dada in WO l. De kunstenaars maakten de wereldpolitiek van die tijd belachelijk. Terecht, het was een waanzinnig kannonnenvoer-party. Daarom beschrijft Dada 2.0  vanuit 1914 de gekte nu; kunst, technologie, politiek. De insteek? Laat politieke details gewoon voor wat ze zijn; ..details. Een nieuw digitaal tijdschrift Dada 2.0 wil het bovenraampje openzetten, aanklagen, tamtam maken op een zinken teil. Laat het ergens over gaan. Join the club. Go Dada2.0..!