Ga naar de inhoud

Hoe multinationals geld krijgen van de overheid door handelsverdrag CETA

Het internationale handelsverdrag met Canada, CETA, is al ruim twee jaar actief. Het zorgt er mogelijk voor dat er goedkopere producten in de Europese winkels komen te liggen. Maar er zijn ook zorgen.

2 min leestijd

(Bron: website tv-programma Radar AvroTros)

 

International Court System

Binnenkort wordt er in de Tweede Kamer gestemd over CETA en een aantal nieuwe onderdelen die horen bij het verdrag. Eén van die onderdelen is het International Court System, ICS. Als de Nederlandse overheid na de bekrachtiging van het handelsverdrag beslissingen neemt die het maken van winst van bedrijven belemmert, kunnen die bedrijven dit aanvechten via dit ICS met grote claims tot gevolg. Denk aan het stellen van een suikertaks. Kunnen wij dan ook miljoenenclaims tegemoet zien van bedrijven, ook al is het stellen van de suikertaks goed voor de gezondheid van Nederlanders?

Claims succesvol toegewezen

In andere landen met dit soort tribunalen zijn al regelmatig claims ingediend en succesvol toegewezen. Het lijkt erop dat bekrachtiging van CETA en het ICS er voor gaat zorgen dat er geen hard klimaatbeleid of suikertaks ingevoerd kan worden. Alleen al het praten over nieuw overheidsbeleid kan tot gevolg hebben dat bedrijven beginnen te dreigen met claims waardoor plannen snel weer van tafel worden geveegd.

Suikertax

In de reportage geeft Bart-Jaap Verbeek van SOMO aan wat voor zaken zich in het buitenland hebben afgespeeld en wat Nederland mogelijk te wachten staat. Nicole van Gemert van Foodwatch vertelt over het nut van een suikertax en de zorgen van de partijen die zich hebben verenigd in wijstoppenceta.nl.

In de komende week is er een debat over CETA in de Tweede Kamer en binnenkort zal er gestemd moeten worden. VVD-Kamerlid Arne Weverling zal voor stemmen en vertelt over het belang van CETA. In de studio aanwezig is Isabelle Diks van GroenLinks. Zij is tegen CETA in de huidige vorm en legt uit waarom.

Foodwatch ontdekte in geheime documenten dat belangrijke Europese wetgeving, die burgers moet beschermen, zal verdwijnen om Canada tegemoet te komen.