Ga naar de inhoud

G20: Solidariteit met de staatsmacht

Het blijft altijd een vreemde gewaarwording, als media, en van die hybride moggels als geenstijl, het ineens hysterisch voor de staatsmacht op gaan nemen, zoals afgelopen dagen gebeurde rond de G20.

2 min leestijd

(Foto: etalage van een speelgoedwinkel in het Karolinenviertel)

Het is best te begrijpen dat je moeite hebt met vernielingen hebt en wat geweld wordt genoemd (maar meestal dus vernielingen zijn). Zeker als het massaal en semi-georganiseerd gebeurt, en in je eigen buurt of straat. Maar het – al dan niet bewust – de ogen sluiten voor dat veel (en werkelijk heel erg veel) machtigere geweldsapparaat dat er tegenover staat, dat blijft moeilijk te begrijpen. En de ogen sluiten voor het daadwerkelijke geweld dat daar weer verdedigd wordt, namelijk dat van de G20 en hun afzonderlijke leden, dat is natuurlijk onvergefelijk.

Het helpt niet om je daar al teveel over op te winden, maar het is wel een structurele factor in de desinformatie. Hysterische brulblogs als die van geenstijl zijn de mediale bloedhonden van de macht. Ze zijn – en ik zou zo een tiental links kunnen aanleggen hier, maar dat doe ik niet om ze niet meer aandacht te gunnen – aan het proberen om verhitte rechtse types op te hitsen tegen ‘links’.

het volgende moment uit het actiemenu in Hamburg was veel typerender voor wat er werkelijk gebeurde. Dat zullen ze bij de Roze Khmer nooit willen erkennen, en is waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Ze zijn tenslotte gewoon in dienst van het Telegraaf-concern. Maar dis is een voorbeeld van waar het om ging in Hamburg:

Op vrijdagochtend was de actie Color the red Zone georganiseerd. Vanaf vijf locaties probeerden demonstranten door te dringen naar toegangswegen waarlangs delegaties naar de G20-top zouden moeten gaan. Ze werden daarbij met alle middelen op de huid gezeten door een leger politie met noodtoestands-middelen. Een Duitstalig verslag lees je hier onder de prachtige titel “Die Inszenierung der Macht brechen”.

En deze prachtige foto’s.

In het vorige bericht hadden we ook al dit filmpje ge-embed, waarin je een van de ‘vingers’aan het werk ziet.

{vimeo}224833926{/vimeo}

Een van de toevallige vangsten van zo’n actiemodel was deze Mexicaanse conferentieauto:

{youtube}GHxQDWliL6s{/youtube}

En de dag erna een reusachtige demonstratie (zie hier de foto’s) die met 80.000 demonstranten volledig vreedzaam verliep. Tot aan het einde de staatsmacht weer ging provoceren en het waterkanon op de menigte ging zetten. Toen begonnen de relletjes weer…

Twee van de 80.000 demonstranten waren deze twee dames die collega-beroepsdemonstrant Jan Frank vastlegde:

zangershamburgfotojf