Ga naar de inhoud

FNV: Nieuwe supermarkt-cao gaat ook gelden voor Picnic-medewerkers

Een hoger beroep in de zaak FNV vs. online-super Picnic is van de baan. Want de medewerkers van online-supermarkt Picnic gaan onder de nieuwe cao Supermarkten vallen. De grote retailers zijn bereid gevonden de cao in die zin te verduidelijken, aldus de FNV. De vakbond neemt binnenkort weer plaats aan de onderhandelingstafel. Of Picnic ook aanschuift is de vraag. Picnic ceo Muller betitelt de mededeling van de FNV (voorlopig) nog als ¨een totaal verzonnen verhaal¨.

4 min leestijd

(Bron: supermacht.nl, foto van website FNV Young and United)

Volgens de FNV-bestuurder Karin Heynsdijk zullen medewerkers van online-supermarkt Picnic onder de nieuwe cao Supermarkten gaan vallen. Daarmee is een hoger beroep in de rechtszaak die de bond aan had gespannen tegen online-super Picnic van de baan. Heynsdijk: ¨Ons doel is bereikt. Picnic is gewoon een supermarkt, dus de medewerkers moeten gewoon als supermarktmedewerkers beloond worden

Rechtzaak verloren

De Amsterdamse rechtbank oordeelde op 3 december 2019 dat er geen probleem was dat supermarktbedrijf Picnic zijn verschillende bedrijfsactiviteiten op had geknipt in aparte bv´s. De cao was niet duidelijk genoeg op het punt of heel Picnic onder de cao Supermarkt moest vallen of niet. De rechter oordeelde dat de cao daarom niet van toepassing was op een deel van het personeel van Picnic, te weten de bezorgers, de inpakkers en de verkopers.

De FNV had aangevoerd dat dit opknippen alleen was gedaan om onder de cao uit te komen. Bij Picnic is het loon nu namelijk veel lager en ontbreken toeslagen, anders dan bij de overige retailers. De bond verloor deze rechtszaak en kon tot 2 maart in hoger beroep gaan.

Supermarkten willen ook af van Picnic-truc

In een interne brief legt de FNV uit waarom er geen hoger beroep is aangetekend. Bij een hoger beroep zou ook worden uitgegaan van de vorige cao en het zou daarmee geen garantie bieden op een succes. Dankzij de acties van Picnic-werknemers en de bond zijn de werkgevers in de sector echter ¨wakker geschud¨. Zij vinden volgens de vakbond ook dat Picnic de cao probeert de cao te omzeilen en dat dat niet in de haak is.

Volgens Heynsdijk is het systeem van arbeidsvoorwaarden via cao´s zowel in het belang van de werknemers als van de werkgevers. Als bepaalde bedrijven zich aan dat systeem onttrekken, betalen anderen daar de prijs voor. Een lagere beloning is slecht voor de Picnic medewerkers maar ook de retailers voelen het gevaar van een betere concurrentiepositie van Picnic de diens cao-ontduiking.

Huidige cao gaat in tegen ontduiking

Daarom is in de nieuwe cao nu duidelijk omschreven dat ook bedrijven als Picnic zich wel aan die cao moeten houden. Die cao gaat met terugwerkende kracht op 1 januari 2020 in en loopt tot 1 april dit jaar. Maar… omdat deze cao niet algemeen verbindend is verklaard, geldt die nog niet voor alle Picnic-medewerkers.

Nieuwe cao na 1 april: nieuwe kansen

De FNV neemt binnenkort weer plaats om de onderhandelingstafel om tot afspraken te komen voor een nieuwe, fatsoenlijke cao Supermarkten. De inzet is meer loon voor iedereen, minder werkdruk, meer werknemers in (vaste) dienst en toeslagen voor avond- en weekenddiensten. Zodra die cao is afgesproken en algemeen verbindend is verklaard door de minister van Sociale Zaken, dan geldt ook voor de Picnic-medewerkers op de werkvloer.

Cao-enquête werknemers

De werknemers wordt gevraagd via een enquête aan te geven wat zij zelf belangrijk vinden om af te spreken in de nieuwe cao. Het adres is: surveymonkey.com/r/caosupermarkt2020. De keuze moet zondag 8 maart binnen zijn.

Meer lezen:
– ¨Petitie Young&United (FNV): ´Steun de medewerkers in de distributiecentra van Picnic´ -update,¨ Supermacht, 17 december 2018.
– ¨FNV: ´Picnic, kies voor de supermarkt-cao of riskeer een rechtszaak,¨ Supermacht, 17 februari 2019.
– ¨FNV begint rechtszaak tegen online supermarkt Picnic en meldt nepnieuws,¨ Supermacht, 26 mei 2019.
– ¨Rechtbank: Picnic bezorgers en orderpickers vallen niet onder de supermarkt-cao,¨ Supermacht, 3 december 2019.

Bronnen:
– ¨FNV: Medewerkers Picnic straks onder cao Supermarkten,¨ FNV, 2 maart 2020.
– Een interne FNV-kaderbrief.
– ¨Picnic valt volgens FNV toch onder supermarkt-cao, onlinesuper ´weet van niets´,¨ Retailtrends, 2 maart 2020.
– ¨FNV: Medewerkers Picnic straks toch onder cao Supermarkten,¨ Emerce, 2 maart 2020.
– ¨Cao Supermarkt wat vind jij belangrijk? Doe mee en geef je mening over de inzet voor de nieuwe cao,¨ FNV, 24 februari 2020.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9610)