FNV begint rechtszaak tegen online supermarkt Picnic
Ondanks aanhoudende druk van medewerkers en de vakcentrale FNV weigert de leiding van retailer Picnic om de supermarkt-cao in te voeren. Die cao zou niet van toepassing zijn omdat het bedrijf geen winkels, vakkenvullers en kassapersoneel heeft. De FNV dreigde op 15 februari met een rechtszaak. De sommatie volgde op 4 maart en de dagvaarding op 17 mei. Ondertussen beschuldigt de FNV de retailer van nepnieuws en misleiding van zijn medewerkers.
(door Rob Bleijerveld, oorspronkelijk verschenen op supermacht.nl, foto van website FNV Young and United)
Picnic bezorgt sinds 2015 in meer dan 80 plaatsen boodschappen, maar de ongeveer 3000 medewerkers vallen niet onder een cao. De FNV vindt dat het personeel structureel te weinig verdient.
Op dezelfde dag dat de FNV een rechtszaak aanspande tegen online supermarkt Picnic [1], maakte het concern via persbericht en interne memo aan de medewerkers bekend dat het bedrijf aan een ‘cao voor de e-commerce sector’ gaat bouwen. Als eerste stap daarnaar toe, zou Picnic zich aansluiten bij de retail-cao voor non-food van brancheorganisatie INretail, om vervolgens samen met INretail de “eerste e-commerce-cao” op te zetten [2].
Nepnieuws
Volgens de FNV is het onzin dat Picnic samen met INretail [3] en de bonden CNV, Unie en AVV aan een nieuwe cao werkt zoals het bedrijf beweert. Ook worden het ministerie SZW en politici [4] onterecht opgevoerd als gesprekspartners.
INretail liet weten dat er inderdaad niet wordt gesproken over een zogenaamd e-commerce cao. En ook CNV Vakmensen zegt niets te weten van gesprekken over een dergelijke cao.
Volgens de FNV wekt Picnic ook – en onterecht – de indruk dat ze zijn begonnen met het vrijwillig toepassen van de INretail cao. De medewerkers krijgen nog steeds dezelfde lage lonen en er worden geen toeslagen uitbetaald. Bestuurder Marianne Jekkers van de FNV vindt het verspreiden van dergelijke onjuiste informatie erg kwalijk. “Je mag verwachten als medewerker dat je werkgever eerlijk en transparant met je communiceert. Dus dat wat je te horen krijgt klopt en de waarheid is,” aldus Jekkers.
Vette winst en concurrentievervalsing
Picnic is volgens haar niet serieus over het opzetten van een ‘moderne cao’ zoals de leiding stelt; het bedrijf gaat door met een personeelsbeleid dat uitgaat van minimale beloning en maximale beschikbaarheid. Jaarlijks strijkt de retailer zo tien miljoen euro extra op aan ontduiking van de cao voor de supermarkten. Dat gebeurt door het personeel te weinig uit te betalen (het distributiepersoneel verdient 2 euro per uur te weinig loon; het bezorgpersoneel verdient 3 euro per uur te weinig). Maar er is ook sprake van oneerlijke concurrentie jegens alle andere supermarkten die zich wél aan de cao houden.
Reactie Picnic
Picnic CEO Michiel Muller ontkent alle aantijgingen; de FNV en CNV draaien volgens hem “in cirkeltjes”. Picnic wil aan een moderne cao bouwen omdat die van de supermarkten niet voldoet. De laatste maanden zou Picnic met meerdere marktpartijen hebben gesproken over een modernere cao “die goed is voor de BV Nederland en die onze banen beschermt tegen allerlei invloeden die ons vanuit het buitenland te wachten staan”. De INretail-cao die volgens hem moderne elementen omvat en al uit gaat e-commerce, zou een goed uitgangspunt verschaffen. Voordeel voor het personeel: zij kunnen zichzelf dan inplannen en krijgen een eigen opleidingsbudget.
Overigens noemt hij het bedrag van 10 miljoen die Picnic jaarlijks zou opstrijken door onderbetaling een “slag in de lucht”. En Picnic zou inmiddels wèl toeslagen en extra’s uitbetalen.
Meer lezen:
– ¨Stiptheidsactie bij Picnic Utrecht voor meer vaste contracten,¨”NOS, 20 mei 2019.
– ¨FNV en personeel voeren actie tegen Picnic in de rechtszaal en op de werkvloer, ¨ Trouw, 17 mei 2019.
– ¨FNV winkelt bij Picnic met het mandje van CNV,¨ Flexnieuws, 5 maart 2019.
– ¨´Beste Picnic, uw werknemers betalen de prijs´,¨ Carolien de Heer, 1 maart 2019.
– ¨Picnic-zaak bewijst noodzaak commissie-Borstlap,¨ Het Financieele Dagblad, 25 februari 2019.
– ¨Werkingssfeer cao – valt Picnic onder supermarkt-cao?,¨ Salarisnet, 25 februari 2019.
– ¨Een dagje boodschappen verzamelen bij Picnic: ‘Het is een misverstand dat je snel moet werken’,¨ Trouw, 23 februari 2019.
– ¨Vakcentrum: Picnic moet zich houden aan cao,¨ Distrifood, 22 februari 2019.
– ¨´Picnic komt niet onder de supermarkt-cao uit´,¨ Emerce, 22 februari 2019.
– ¨Bezorgers bezorgd: Picnic wil cao niet naleven,¨ Joop (BNNVARA), 21 februari 2019.
– ¨Picnic: FNV infiltreert in onze Slack en Whatsapp-groepen,¨ Sprout, 21 februari 2019.
– ¨Picnic maakt afspraken met personeel,¨ Levensmiddelenkrant, 20 februari 2019.
– ¨FNV: ´Picnic, kies voor de supermarkt-cao of riskeer een rechtszaak´,¨ Supermacht, 17 februari 2019.
– ¨Petitie Young&United (FNV): ´Steun de medewerkers in de distributiecentra van Picnic´ -update,¨ Supermacht, 17 december 2018..
– ¨Grondige opknapbeurt voor de arbeidsmarkt,¨ Rijksoverheid, 7 november 2018.
Noten:
[1] ¨Picnic is een volledige supermarkt waar je alle boodschappen kunt bestellen¨.
[2] ¨Picnic sluit zich aan bij retail-cao Inretail,¨ Nederland Easybranches, 17 mei 2019.
[3] INretail is een vereniging met een bestuur en ledenraad, die opkomt voor de belangen van non-food retailers. De organisatie die actief is in de branches ´Wonen´, ´Mode´, ´Schoenen´ en ´Sport´. De tekst van de non-food cao die Inretail biedt.
[4] ¨Picnic bouwt samen met INretail e-commerce-cao,¨ AGF, 20 mei 2019.
Bronnen:
– ¨Online supermarkt Picnic verspreidt nepnieuws¨ FNV, 24 mei 2019.
– ¨Bonden: Picnic liegt over cao-gesprekken,¨ Distrifood, 24 mei 2019.
– ¨FNV dagvaardt Picnic, medewerkers houden stiptheidsacties,¨ FNV, 17 mei 2019.
– ¨FNV geeft Picnic een laatste kans,¨ Logistiek Profs, 5 maart 2019.