Extreemrechts en de politiek van het coronavirus
Voor extreem rechts vormt de pandemie een kans om grenscontroles in te voeren en de rechtsstaat uit te hollen. Het kan ook hun totale onbekwaamheid blootleggen.
(Door John Feffer, 25 Maart 2020. Foreign Policy in Focus, CC3.0, vertaling globalinfo, die donateurs wenst foto: Donald Trump ontmoet Benjamin Netanyahu in Israel. (Photo: Israel FMA/Flickr/creative commons))
Extreem rechts gedijt op angst. Het is dan ook geen verrassing dat het de recente pandemie, die wijdverbreide paniek heeft veroorzaakt, zou gebruiken om zijn eigen agenda te versterken.
Alle belangrijke onderwerpen van extreemrechts zijn in de huidige crisis op het toneel gekomen. De crisis heeft de druk vergroot om grenzen te sluiten. Ze heeft buitenlanders en met name grensoverschrijders gedemoniseerd. Ze heeft een verscheidenheid aan samenzweringstheorieën verspreid. En waar extreem rechts aan de macht is – Hongarije, Israël – heeft ze geholpen om die macht te vergroten door middel van noodmaatregelen.
Aan de andere kant kan de incompetente reactie van sommige rechtse leiders – Donald Trump, Jair Bolsonaro in Brazilië – in bepaalde landen wel eens een achteruitgang voor rechts zijn. Bovendien heeft de omvang van de dreiging het soort grootschalig transformatief beleid voor het voetlicht gevracht, dat tot nu toe alleen in de marge circuleerde.
Dus, welke kant zal de COVID-19 slinger opzwaaien?
Van Ontkenning tot Wapening
Stel je eens voor dat Hillary Clinton nu in het Witte Huis zou zitten.
Extreem rechts zou, onder leiding van het hoofd van de anti-Hillary krachten Donald Trump, het “China-virus” onmiddellijk hebben gebruikt om te eisen dat de regering-Clinton alle grenzen zou sluiten en alle immigranten en vluchtelingen de toegang zou verbieden. Onder normale omstandigheden, met andere woorden, zou extreem-rechts in de Verenigde Staten een feestdag hebben gehad door de dreiging van het coronavirus te gebruiken om zijn xenofobe agenda te bevorderen in het licht van een liberale, voorzichtige consensus in Washington.
Maar met Trump in het Oval Office in plaats van dat hij aan de zijlijn zat te overdenken wat de politieke equivalent van molotovcocktails is, begon uiterst rechts in ontkenning. Toen de pandemie eind december in China begon, was het immers ver weg en besmette het de Amerikanen niet. Zelfs toen de ziekteverwekker voor het eerst werd ontdekt in de Verenigde Staten op 21 januari – bij een jongeman die vanuit China terugkeerde naar de staat Washington – bleven rechtse autoriteiten het risico wekenlang bagatelliseren.
Op 24 februari, bijvoorbeeld, vertelde Rush Limbaugh (rechtse radio-brulboei, vert.) zijn luisteraars dat “het coronavirus wordt bewapend (bewapend als in ‘weaponised’: van een giftige, mogelijke virale lading voorzien) als weer een nieuw element om Donald Trump mee neer te halen. Nu, ik wil je de waarheid vertellen over het coronavirus… Ik ben er helemaal klaar voor. Het coronavirus is gewone verkoudheid, mensen.”
Bij een andere gelegenheid zou hij zeggen dat de grootste bedreiging voor het land Bernie Sanders en de Democratische Partij in het algemeen was. Net zoals het feit dat hij president werd, Trump niet meer presidentieel in gedrag maakte, maakte het ontvangen van de Presidentiële Medal of Freedom Limbaugh duidelijk niet professioneler in gedrag.
Hoe de Amerikanen bezorgd waren, heeft de politieke contouren van het land gevolgd. Schrijft Ronald Brownstein deze week in The Atlantic:
Een vlaag van nieuwe nationale opiniepeilingen die deze week worden vrijgegeven, onthult dat terwijl de bezorgdheid over de ziekte aan beide kanten van de partijverdeling toeneemt, de Democraten constant veel meer bezorgdheid over het uiten dan de Republikeinen, en zij zullen veel eerder zeggen dat zij hun persoonlijk gedrag als gevolg daarvan hebben veranderd. Een gelijkaardige kloof scheidt mensen die in grote grootstedelijke centra leven, die het fundament van de Democratische verkiezingscoalitie zijn geworden, van degenen die in de kleine steden en de landelijke gebieden leven die het moderne fundament van de GOP zijn.
Een lawine aan nieuwe landelijke opiniepeilingen die deze week gepubliceerd werden, onthult dat terwijl de bezorgdheid over de ziekte aan bij beide partij-kampen toeneemt, de Democraten er constant veel meer bezorgdheid over uiten dan de Republikeinen, en zij zullen veel eerder zeggen dat zij hun persoonlijk gedrag als gevolg daarvan hebben veranderd. Een gelijkaardige kloof scheidt mensen die in grote stedelijke centra leven, die het fundament van de Democratische achterban zijn geworden, van degenen die in de kleine steden en de landelijke gebieden leven die het moderne fundament van de GOP (Republikeinse partij, vert.) zijn.
Toen de Trump-regering uiteindelijk overschakelde op een eigen, incompetente versie van engagement, gingen sommige delen van uiterst rechts de grenzen van de ontkenningsfase ruimschoots vorbij. De aanhangers van survavalistische en apocalyptische denkbelden zijn al halverwege hun bunkers, met Alex Jones, berucht van Infowars die probeert te profiteren van de paniek door het verhogen van de prijzen van zijn prepper-producten. Het maakt deel uit van een meer algemene golf van winstbejag die prijsvechters op Amazon omvat en handelaars in voorkennis zoals Richard Burr (R-NC) in de Senaat.
De neonazi’s en de ‘soevereinen’ verheugen zich ondertussen over het falen van de federale staat om de crisis aan te pakken. Ze anticiperen op de verwezenlijking van hun gekoesterde droom: de ineenstorting van de liberale orde. Weer andere extremisten in het QAnon-kamp geloven dat Trump het virus zal gebruiken als voorwendsel om leden van een wereldwijde liberale pedofiele ring te arresteren (net als Trump gaan ze gewoon nog hoger van de toren blazen als hun beweringen fout blijken te zijn, zoals in het Comet Pizza-debacle).
Dan is er nog het spel van het schuldigen aanwijzen. Jerry Falwell Jr. (berucht trechts tv-dominee) wees Noord-Korea aan als de dader van het coronavirus. De republikeinse Joanne Wright uit Californië heeft, net als veel anderen uit haar kring, verzekerd dat China de ziekte heeft gefabriceerd, maar voegde de wending toe dat Bill Gates het complot heeft gefinancierd. En het zou geen gekke rechtse samenzwering zijn als George Soros er niet ook bij betrokken was.
Chinezen en Aziaten hebben meer in het algemeen te maken gehad met een angstaanjagende toename van aanvallen en discriminatie. Elke keer als er een nieuwe besmettingshotspot opduikt – Iran, Italië – werd dat gevolgd door gerichte vreemdelingenhaat. Binnenkort zullen dankzij Trump de Amerikanen in het vizier komen.
Wat betreft de anti-immigratie agenda van de Amerikaanse uiterst rechtse regering, wordt dat beleid al uitgebreid door de regering Trump uitgevoerd. Trump heeft de grens met Mexico gesloten. Hij kondigde aan dat er korte metten zullen worden gemaakt met alle pogingen om ongedocumenteerd dit land binnen te komen.
Zelfs de arbeidsmigranten die een seizoensgebonden H2-A-visum krijgen om op Amerikaanse boerderijen te werken, hebben nu grote problemen om de grens over te steken. De eigenaars van de boerderijen hebben zich tegen een verbod verzet, waardoor de overheid gedwongen werd om werknemers die eerder dergelijke visa hadden gekregen, te accepteren. Maar de afwezigheid van nieuwe arbeiders zal de Amerikaanse landbouw nog steeds gevaarlijk onderbemensd achterlaten.
Grensoverschrijdende kwestie
Europa heeft tientallen jaren oorlog gevoerd met zichzelf over grenzen – zowel de binnengrenzen als de grenzen met de rest van de wereld. Het coronavirus heeft die oorlog naar een nieuw niveau getild.
De overweldigende obsessie van extreem-rechts in Europa is geweest om de immigratie uit het oosten en het zuiden te verminderen of uit te bannen. Sommige politieke partijen, zoals Duitsland’s Alternative fur Deutschland, steunen zelfs “remigratie”: namelijk het dwingen van gevestigde immigranten om het land te verlaten.
Het coronavirus biedt uiterst rechts op dat gebied nieuwe munitie. “We vechten een twee-front-oorlog uit. Het ene front heet migratie en het andere behoort tot het coronavirus”, heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd. “Er is een logisch verband tussen de twee, omdat beide zich verspreiden door beweging.”
In Italië heeft extreemrechtse leider Matteo Salvini de pandemie gebruikt om zijn beleid van “gesloten havens” te stimuleren. In februari, toen de uitbraak zich in zijn land begon af te tekenen, verklaarde Salvini dat “het onverantwoordelijk is om de migranten uit Afrika te laten landen, waar de aanwezigheid van het virus is bevestigd”. In die tijd was er slechts één gemeld geval op het hele continent, in Egypte.
In Duitsland hing de identitaire beweging grote spandoeken met daarop de woorden “Defend Our Borders” aan de Brandenburger Tor, ooit een krachtig symbool van de opgeheven grens tussen Oost- en West-Duitsland. In heel Europa waren extreemrechtse partijen bezig hun “grote omvolking” verhaal – dat immigranten klaar staan om de meerderheid van de bevolking te gaan vormen – te herbewerken om het coronavirus te incorporeren. De bedreiging die buitenstaanders zouden vormen voor de gezondheid van de naties is al lang een bijzondere obsessie van fascisten.
Het was niet alleen de dreiging van buiten Europa
In 1995 hebben zeven Europese landen het Schengengebied opgericht, waardoor de controles aan de binnengrenzen en de visumplicht werden afgeschaft. Uiteindelijk werd het gebied onderworpen aan het recht van de Europese Unie en breidde het zich uit tot 26 staten. Praktisch vanaf het begin heeft extreem-rechts zich gericht op Schengen als een onaanvaardbare insnoering van nationale soevereiniteit. Ze hebben betoogd dat Schengen de controle van immigranten bemoeilijkt (zoals bij de toestroom van Tunesiërs naar Italië in 2011) en het antiterrorismebeleid in gevaar brengt (in de nasleep van de vlucht van een terrorismeverdachte van Duitsland naar Italië in 2016). Toch heeft Schengen het overleefd.
Waar uiterst rechts niet in slaagde, heeft het coronavirus in een paar weken tijd voor elkaar gekregen. Sommige lidstaten hebben opnieuw controles aan de binnengrenzen ingesteld zonder de Europese Commissie op de hoogte te stellen, zoals de Schengengrenscode voorschrijft. Deze stappen waren voor de EU aanleiding om vorige week te verklaren dat alle binnengrenzen gedurende 30 dagen gesloten zullen zijn. De volgende stap voor extreem rechts, en zijn meer algemeen conservatieve bondgenoten, is om te proberen deze tijdelijke verandering permanent te maken.
Het scheiden van de deskundigen…
Voor sommige onliberale leiders is het coronavirus als een winnend lot uit de loterij. Het stelt hen in staat om wat er nog over is van de rechtsstaat in hun land uit de weg te vegen.
Denk aan Benjamin Netanyahu’s buitengewone manouvres om aan de macht te blijven. Tot voor kort zag het er niet zo goed uit voor Bibi. Hij zou deze week terechtstaan voor corruptie. De laatste verkiezingen zorgden voor een krappe overwinning voor zijn oppositie, en het hoofd van de Blauwe en Witte Alliantie, Benny Gantz, mocht de eerste zet doen voor de vorming van een regering.
Maar het coronavirus, dat een doodvonnis vormt voor zoveel mensen, is voor Netanyahu een reddingsboei geweest.
Als onderdeel van een meer algemene lockdown, bevroor de premier de rechterlijke macht. En dat zette toevallig zijn eigen proces op een laag pitje. Ondertussen nam de spreker van de Knesset, een lid van Netanyahu’s Likud partij, deze week ontslag en sloot het parlement in plaats van een stemming toe te staan om zijn opvolger te kiezen, die waarschijnlijk uit de Blauwe en Witte Alliantie afkomstig zou zijn geweest.
Door nieuwe regels die publiek bijeenkomsten beperken, is het voor mensen onmogelijk om op straat te komen om te protesteren tegen dit alles. Het gaat verder, zoals Gershon Gorenberg uitlegt in The Washington Post. Zelfs toen de regering het rechtssysteem bevroor…
Netanyahu kondigde zelf aan dat de regering elektronische middelen zou gebruiken om de locaties van burgers te volgen in een poging om zelfisolatie af te dwingen. Dat bleek al snel te betekenen dat de Shin Bet veiligheidsdienst de macht kreeg om mensen te lokaliseren via hun mobiele telefoons. Die maatregel, een extreme inbreuk op de burgerrechten, zou door een Knesset-commissie moeten worden doorgelicht. In plaats daarvan heeft Netanyahu het per decreet ingesteld in het kader van de noodtoestand.
Zie het als een heimelijke staatsgreep. Plus de transformatie van Israël in een politiestaat. Of, anders gezegd, de Israëli’s gaan nu een beetje meer begrijpen van wat de Palestijnen al heel lang weten.
Viktor Orban heeft iets dergelijks gedaan in Hongarije. Hij heeft een nieuwe wet voor het parlement gebracht die zijn regering een buitengewone macht zou geven om vrijwel iedereen vast te houden, zoals Kim Lane Scheppele in het Hongaarse Spectrum opmerkt.
Iedereen die valse of verdraaide feiten publiceert die de “succesvolle bescherming” van het publiek in de weg staan – of die dat publiek alarmeren of ageren – kan gestraft worden met maximaal vijf jaar gevangenisstraf. En iedereen die zich bemoeit met de werking van een quarantaine of een isolatiebevel zou ook een gevangenisstraf tot vijf jaar kunnen krijgen, een straf die oploopt tot acht jaar als iemand als gevolg daarvan overlijdt.
De eerste reeks controles-maatregelen is gericht op wat er nog over is van een onafhankelijke pers in Hongarije. De tweede zou iedereen kunnen opsluiten die bezwaar heeft tegen alles wat de regering van Orban doet.
Alsof dat nog niet genoeg is, zou de premier volgens het voorstel “de handhaving van bepaalde wetten kunnen opschorten, afwijken van de wettelijke voorschriften en aanvullende buitengewone maatregelen in de praktijk kunnen brengen”. Dit zouden permanente veranderingen in de Hongaarse wetgeving zijn.
Veel sectoren van het Hongaarse maatschappelijk middenveld hebben zich heftig verzet tegen deze voorgestelde “enabling act”. En het parlement slaagde er niet in om het wetsvoorstel bij de eerste poging deze week door te drukken. Maar het is waarschijnlijk dat Orban het volgende week opnieuw zal proberen, vertrouwend op de comfortabele meerderheid van zijn partij in het parlement om het erdoor te krijgen.
…Van de Incompetenten
Donald Trump’s gevaarlijk slecht geïnformeerde reactie op het coronavirus – met inbegrip van primaire fouten zoals het falen in het verstrekken van testkits en andere basismiddelen aan ziekenhuizen – heeft ongelofelijk genoeg nog niet geleid tot zijn politieke ondergang.
Volgens een recente opiniepeiling van Monmouth (universiteit met gerenommeerde opiniepeilingsafdeling, vert.) denkt 50 procent van de Amerikanen dat hij goed werk heeft geleverd tegenover slechts 45 procent die hem slechte cijfers geven. Zijn goedkeuringscijfer (het percentage mensen dat hem een voldoende geeft, vert.) is zelfs een paar punten gestegen. Dat zou kunnen veranderen naarmate het aantal slachtoffers toeneemt, vooral als de president probeert het beleid van sociaal isolement vroegtijdig te beëindigen, zoals hij heeft gedreigd te doen. Of misschien niet, als het virus een onevenredig grote invloed heeft op blauwe (democratische) stedelijke gebieden.
Trump mag dan incompetent zijn, maar hij is niet zo dom geweest om de politieke kans te missen om delen van zijn gekoesterde economische agenda door te drukken, zoals verdere belastingverlagingen. Het Ministerie van justitie, ondertussen, vraagt het Congres om nieuwe noodbevoegdheden om mensen voor onbepaalde tijd vast te houden zonder proces. De regering Trump kijkt duidelijk naar Israël en Hongarije als voorbeeld.
Andere incompetente leiders zouden het wellicht politiek gezien niet overleven.
Jair Bolsonaro heeft grotendeels hetzelfde script als Trump gevolgd door het risico van de pandemie te bagatelliseren. Ondanks het feit dat hij in nauw contact stond met verschillende leden van zijn regering die de ziekte al hadden opgelopen, sloot Bolsanaro zich op 15 maart aan bij een demonstratie van zijn aanhangers waar hij een gerapporteerde 272 mensen aanraakte. De president heeft beweerd dat zijn testen een negatieve uitslag hadden. Hij blijft ook beweren dat de crisis niet veel meer is dan een samenzwering van de media.
Miljoenen mensen verschenen vorige week voor hun ramen in de grote steden om op potten en pannen te slaan met als eis dat Bolsonaro af zou treden. Zelfs enkele van zijn conservatieve aanhangers zijn woedend en hebben zich tegen hem gekeerd. Nadat hij in een decembercolumn in de conservatieve krant Estado de São Paulo verklaarde dat Bolsonaro “onverslaanbaar” is bij de volgende verkiezingen, betoogde politiek commentator Eliane Cantanhêde onlangs: “Ik denk dat hij dodelijk gewond is geraakt voor de verkiezingen [in 2022] … Als de verkiezingen vandaag werden gehouden, is er een grote kans dat Bolsonaro zou worden verslagen”.
COVID-19 heeft een verschillend effect op mensen, afhankelijk van hun omstandigheden. Hetzelfde geldt voor politici. De meest fitte mensen zullen overleven, terwijl de politiek zwakkeren zullen worden weggevaagd.
Tijd voor Transformatie
De nucleaire apocalyps is hypothetisch. De ergste gevolgen van de klimaatverandering liggen in de toekomst. Noch de nucleaire ontwapening, noch de radicale vermindering van de koolstofuitstoot is op de agenda gekomen vanwege de ongelukkige neiging van politici om de risico’s te minimaliseren en de toch al vergaande gevolgen op de korte termijn te negeren.
De coronaviruscrisis is niet abstract. Het gebeurt nu. Land na land heeft quarantaines opgelegd, waardoor de manier waarop mensen leven, werken en met elkaar omgaan drastisch is veranderd. Regeringen overwegen massale operaties om de economie te redden en medische systemen te versterken. En dat zijn nog maar de noodoplossingen.
“We hebben de manier waarop we leven, werken en reizen veranderd om deze pandemie tegen te gaan, waarom kunnen we niet hetzelfde doen om de klimaatnoodtoestand tegen te gaan?” vraagt Lorenzo Marsili in Al Jazeera. “Waarom zouden we teruggaan naar een dodelijke status quo nu we weten dat het binnen onze macht ligt om de manier waarop we leven en onze economie en maatschappij te organiseren te veranderen?”
Als de quarantaines een keer ophouden, zoals onvermijdelijk het geval zal zijn, zal de wereld hetzelfde soort opleving van de koolstofuitstoot meemaken als na het einde van de financiële crisis van 2009. De economische reactie op deze pandemie moet dus belangrijke elementen van de Green New Deal bevatten, anders springen we letterlijk uit een koekenpan om in het vuur te belanden.
COVID-19 is een bijna-doodervaring voor de menselijke soort. Net zoals individuen vaak op dergelijke ervaringen reageren door hun leven te veranderen, zou de huidige crisis een heroverweging van de status quo moeten afdwingen.
Alles minder dan dat, zal slechts een tijdelijk uitstel van executie zijn.