Ga naar de inhoud

Een wereldwijde ramp omdat het witte mensen treft

Een vriend van mij vertelde me vandaag dat Covid19 de grootste bedreiging voor de mensheid is sinds de Tweede Wereldoorlog, ik zei hem “Nee! Covid19 is de grootste bedreiging voor witte mensen sinds de Tweede Wereldoorlog”. Hij stond erop “Dit is de grootste pandemie van onze tijd”. Ik zei “Nee! Dat is het niet, het is de enige pandemie sinds lange tijd die evenveel witte levens heeft geëist als van andere bevolkingsgroepen”.

4 min leestijd

Door Mphanza C Nyamangwanda, die dit in het Engels schreef op zijn facebook, en toestemming gaf om het in het Nederlands te vertalen en te publiceren bij globalinfo.nl)

Ik hoop dat wij, als MENSEN, uit deze crisis zullen komen met een nieuw gevoel van medeleven, solidariteit, liefde en zorg voor alle mensen, ongeacht ras of geografische herkomst

Covid19 heeft opnieuw het lelijke smoelwerk van wit voorrecht op de voorgrond geplaatst! Toen Covid19 het leven van de Aziaten opeiste, ging de wereld gewoon door. We hebben gefeest, we hebben gedronken, we hebben gereisd! Het kon ons nooit wat schelen! Het leek geen probleem voor de mensheid, want er gingen alleen Aziatische levens verloren! We gingen niet naar de laboratoria om een geneesmiddel of een vaccin te vinden, we waren op straat aan het genieten van carnaval.

Op het moment dat Covid19 blanke mensen in Europa en Amerika begon te doden, veranderde het verhaal! Plotseling was het een bedreiging voor ‘ons voortbestaan als mens’.

Tot nu toe heeft Covid19 slechts 50.000 witte mensenlevens geëist; om die reden wordt ons verteld dat dit de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is. Het leven zoals we dat kenden is nu volledig veranderd! We zitten ALLEmaal opgesloten! We leven allemaal in angst.

In 2003 verloor Afrika ten zuiden van de Sahara alleen al ongeveer 3 miljoen mensen aan hiv/aids, en Zuidelijk Afrika werd het hardst getroffen! We begroeven onze ouders, broers, zussen, tantes en ooms achter elkaar. We keken toe hoe ze wegteerden en tot op het bot vermagerden. Vliegen vonden troost op hun hulpeloze lippen en bleven ze belagen toen we ze begroeven! De straten waren dagelijks gevuld met begrafenissen. We gingen allemaal naar het kerkhof om wekelijks liedjes van verdriet te zingen. Ik was daar, ik zag het! Ik heb het over 3 miljoen mensen die in 1 jaar tijd sterven in een handvol landen. Het enige verschil hier is dat het zwarte mensen waren die stierven.

Begrijp me goed, deze levens zijn niet verloren gegaan omdat er geen medicatie was, Nee! Deze sterfgevallen waren niet onvermijdelijk! HIV-medicatie was al beschikbaar in 1995! er zijn levens verloren gegaan omdat westerse landen ons de toegang tot medicijnen ontzegden door het TRIPS-akkoord. Omdat de dood van 3 miljoen zwarten in een jaar geen bedreiging was voor de mensheid. (Als je niet weet waar ik het over heb, lees dan over de TRIPS en HIV-medicatie, of kijk naar de Netflix-documentaire genaamd Fire in the Blood. Ik raad het ten zeerste aan.)

Deze draconische lockdown-maatregelen tegen Covid19, zijn er omdat geprivilegieerde (witte) mensen zich voor het eerst ook zo kwetsbaar voelen als wij allemaal. Ze willen dus niet dat je de ziekte van Bijlmer naar Amsterdam Zuid, van Soweto naar Sandton, van de Favelas naar de welvarende wijken van Rio brengt. Blanken in de westerse wereld zitten nu net als wij in hetzelfde schuitje van het potentiële sterven. Of het nu gaat om Royals of om premiers. Ze worden geconfronteerd met dezelfde gevaren als wij, de veroverden van de wereld. Dit is hen nooit meer overkomen sinds de Tweede Wereldoorlog. Hun fragiliteit en kwetsbaarheid voor dit virus is nu universeel geworden door het witte voorrecht. Plotseling is het een bedreiging voor alle mensen.

Meestal genieten witten van de vruchten van de mensheid en hun ervaringen zijn standaard en hun realiteiten zijn vaak universeel. Andere ‘rassen’ genieten niet van dit voorrecht. De bedreiging voor het leven van een rottige Syrische vluchteling is niets! Of het nu gaat om een 2 jaar oude jongen die sterft aan de kust van Griekenland terwijl hij vlucht voor de bommen van Europese makelij die op zijn thuisland vallen. Hij kan doodvallen! Waarom? Omdat hij niet wit is.

Ik herhaal, Covid19 is niet de eerste bedreiging voor de mensheid, het is de eerste bedreiging die ons gelijk heeft gesteld aan witte mensen. Ik weet het, sommige witte gasten herkennen dit misschien niet, want dat is precies de definitie van het blanke voorrecht. Het ligt in de vergeetachtigheid. Het gaat erom dat we gewoon lekker kunnen vergeten dat huidskleur er in dergelijke situaties toe doet. Voor ons, de overwonnenen van de wereld, hebben ziekten ons met miljoenen tegelijk gedood, terwijl de regeringen van de witten onze toegang tot medicijnen hebben geblokkeerd en de meeste witten er zelfs het niet eens hebben opgemerkt.

Ik hoop opnieuw dat wij, als MENSEN uit deze crisis zullen komen met een nieuw gevoel van medeleven, solidariteit, liefde en zorg voor alle mensen, ongeacht huidskleur of geografische herkomst.