Ga naar de inhoud

E-mailactie foodwatch tegen lobby-voedsellogo

Foodwatch vraagt consumenten mee te doen aan een e-mailactie waarin staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt gevraagd te kiezen voor ¨lobbyvrij¨ voedsellogo> Blokhuis moet de belangen van de consument voor laten gaan op die van de voedselindustrie en kiezen voor een logo dat ongezonde producten ontmaskert en de gezonde keuze gemakkelijk maakt. Wetenschapppers, foodwatch en andere consumentenorganisaties en wetenschappers bepleiten voor de Nutri-Score.

6 min leestijd

(overgenomen van de website van foodwatch Nederland, bron: supermacht.nl)

Laat de industrie niet opnieuw winnen!

Komende maanden valt een besluit over een nieuw voedselkeuzelogo, de opvolger van industrielogo ‘het Vinkje’. Het kabinet doet dit in “nauw overleg” en met “breed draagvlak” van de voedingsindustrie in stakeholderbijeenkomsten.
Maar de industrie wil helemaal niet dat een duidelijk logo hun producten met té Supermarkten kiezen voor voedselstoplicht Nutriscoreveel suiker, vet en zout ontmaskert. Daarom verzet ze zich hier al 15 jaar met succes tegen. Trappen we weer in dezelfde val? Help mee dit te stoppen!

Wat wil de industrie?

1. Een verplicht logo tegenhouden: Al sinds de eerste Europese discussie over invoering van een verplicht Europees voedselkeuzelogo in 2004, is de industrielobby tegen. Ze stak al meer dan 1 miljard euro in haar tegenlobby.
2. Het logo zelf uitvinden: Toen bleek dat de industrie een voedselkeuzelogo niet langer kon tegenhouden, gingen bedrijven eigen slappe logo’s doordrukken – zoals ‘Het Vinkje’ en het ‘Evolved Nutrition Label’. Bij dit laatste logo lijkt suiker- en vetbom Nutella zelfs gezond.
3. Het logo verstoppen: De industrie wil het logo niet prominent op de verpakkingen hebben. Ze wil het verstoppen op de schapkaartjes.
4. Het logo vertragen: Zelfs na 15 jaar discussie over een voedselkeuzelogo blijft de industrie twijfel zaaien met andere logo’s, roep om meer ‘onderzoek’, aanpassing van Nutri-Score, … en benadrukt dat we niet “overhaast” moeten besluiten. Zo wint ze tijd.
5. Kortom… de industrie probeert op alle mogelijke manieren te lobbyen tegen een goed voedsellogo.

We mogen de industrie niet opnieuw laten winnen! TEKEN NU tegen de industrielobby, en voor de snelle invoering van een lobbyvrij, onafhankelijk, verplicht en duidelijk voedselkeuzelogo!

Geachte staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Geachte Paul Blokhuis,

Nog dit jaar maakt u het nieuwe voedselkeuzelogo voor Nederland bekend. Ik maak mij echter ernstig zorgen over welk logo u gaat kiezen en in hoeverre de industrie – niet voor het eerst – een goeKiest u er opnieuw voor om de belangen van de industrie voor te laten gaan op die van de consument? Meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht. Kies voor een logo dat ongezonde producten ontmaskert en de gezonde keuze gemakkelijk maakt. Kies met andere woorden voor een lobbyvrij logo. Consumentenorganisaties en wetenschappers bepleiten de Nutri-Score.d logo tegenhoudt. Eindigen we na ’t Vinkje opnieuw met een falend logo “van de industrie”, zoals uw voorganger minister Schippers het verwoordde?

FNLI-directeur Marian Geluk tempert enthousiasme Nutri-Score: ‘Er zijn ook veel nadelen’ (video), VMT, 10 april 2019
https://www.vmt.nl/wetgeving-toezicht/nieuws/2019/04/fnli-directeur-marian-geluk-tempert-enthousiasme-nutri-score-er-zijn-ook-veel-nadelen-video-10136320
Al sinds 2004 ijveren consumentenorganisaties als foodwatch voor een onafhankelijk, duidelijk, kleur-gecodeerd en verplicht logo, gebaseerd op strenge wetenschappelijke criteria. Zo kunnen consumenten in één oogopslag zien of een product (on)gezond is. De voedingsindustrie, met bedrijven als Coca-Cola, PepsiCo en Kellogg’s, probeert dit al 15 jaar op alle mogelijke manieren tegen te werken. Ze wil niet dat hun suikerrijke, vette en zoute producten ontmaskerd worden via een rood stoplicht.


Om onder een kleur-gecodeerd logo uit te komen, lanceerden bedrijven zelf logo’s als tegenmodel, zonder kleuren en met zwakke of misleidende criteria. Dit probeerden Tesco & co met ‘GDA’, Coca-Cola & co met ‘ENL’ en de Nederlandse industrie met ‘het Vinkje’ (dat na hevige kritiek werd afgeschaft). Of ze zwakten bestaande logo’s, zoals het Britse ‘MTL’, af. Ook lobbyden ze tegen een verplicht logo. Na een industrielobby van 1 miljard euro, stemde het Europees Parlement in 2010 jammer genoeg tegen een verplicht ‘verkeerslicht’. Zonder verplichting kunnen bedrijven cherrypicken en het logo vooral op gezonde producten zetten. Zo worden consumenten nog steeds niet gewaarschuwd voor ongezonde producten.


Gelukkig werd er in 2014 een onafhankelijk en wetenschappelijk kleurenlogo ontwikkeld: de Nutri-Score. Frankrijk, België en Spanje introduceerden de Nutri-Score reeds. Ook in Nederland scharen consumentenorganisaties en wetenschappers zich achter dit systeem. De levensmiddelenindustrie (FNLI) steekt echter een stok tussen de wielen: de keuze voor de Nutri-Score zou “overhaast” zijn (al wachten we al jaren op een nieuw logo). Ook wil de FNLI geen logo op de verpakkingen; dit moet verstopt blijven op de schapkaartjes. Dit is de zoveelste poging om consumenten te misleiden.


Consumenten en bedrijven hebben vaak tegengestelde belangen, laten we daar eerlijk over zijn. Kiest u er opnieuw voor om de belangen van de industrie voor te laten gaan op die van de consument? Meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht. Kies voor een logo dat ongezonde producten ontmaskert en de gezonde keuze gemakkelijk maakt. Kies met andere woorden voor een lobbyvrij logo. Consumentenorganisaties en wetenschappers bepleiten de Nutri-Score.

Hoogachtend, ………..

Bron: ¨E-mailactie Lobbyvrij logo,¨ foodwatch, 23 juli 2019.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Achtergrondinformatie (door redactie Supermacht):
– ¨European Citizens´ Initiative Pro-Nutriscore¨.
– ¨Ministerie VWS houdt invoering Nutri-Score in Nederland nog steeds tegen,¨ Duurzaamnieuws, 27 juni 2019.
– ¨Nestlé kiest Europees voor Nutri-Score, lof van foodwatch¨ Foodlog, 26 juni 2019.
– ¨Franse premier wil Nutri-Score verplichten in de EU,¨”Foodlog, 13 juni 2019.
Hak tegen FNLI over Nutri-Score: ´We trekken eigen plan´,¨ VMT, 4 juni 2019.
– ¨Hak wacht niet op overheid met nutriscore,¨ Duurzaamnieuws, 28 mei 2019.
– ¨Albert Heijn pleit voor landelijke invoering Nutri-score,¨ AGF, 28 mei 2019.
– ¨Wat is gezond: stoplicht of Nutriscore?,¨ NRC, 23 mei 2019.- ¨Consumentenbond doet mee aan Europees burgerinitiatief ´Pro-Nutriscore´,¨ Foodlog, 20 mei 2019.
– ¨A European petition for the EU to make “Nutriscore” mandatory,¨ Teller Report, 20 mei 2019.
– ¨foodwatch start actie voor lobbyvrij voedsellogo,¨ foodwatch, 14 mei 2019.
– ¨Nutri score: Iglo leaves food association in the dispute over labeling,¨ Teller Report, 9 mei 2019.
– ¨FNLI-directeur Marian Geluk tempert enthousiasme Nutri-Score: ´Er zijn ook veel nadelen (video),¨ VMT, 10 april 2019.
– ¨Groen licht voor de nutri-score¨ (België), Vilt, 2 april 2019.
– ¨Coca-Cola drukt eigen bekritiseerde voedselkeuzelogo door,¨ foodwatch, 1 februari 2019.
– ¨15-point plan against misleading labelling and advertising,¨ Foodwatch, 21 januari 2019.
– ¨Nederland massaal achter Nutri-Score,¨ Food Magazine, 15 januari 2019.
– ¨Reactie industrie op keuze supermarkten voor voedselstoplicht: ´te overhaast´ en ´moet gezamenlijk´, ¨Foodlog, 30 november 2018.
– ¨Supermarkten kiezen voor voedselstoplicht Nutriscore,¨ EVMI, 30 november 2018.
– ¨Unilever & Co sch­orten voedsellogo op: ´geen draagvlak´,¨ foodwatch, 20 november 2018.
– ¨foodwatch: Blokhuis vervang Vinkje snel door nieuw onafhankelijk voedingslabel,¨ Supermacht, 7 september 2018.
– ¨Onderzoek: ´Stoplichtenmodel´ duidelijker voor consument dan Vinkje en andere (Nederlandse) gezondheidslogo´s,¨ Supermacht, 3 maart 2014.