Ga naar de inhoud

Dr. Strangelove of hoe we in een nieuwe wereldoorlog worden gelokt

Volgens onderzoeksjournalist John Pilger is de Amerikaanse strategie in Oekraïne, met gedweeë steun van de EU en kritiekloze éénzijdige berichtgeving in de westerse media, een onderdeel van de aloude ambitie om de wereld te blijven domineren. Met deze nieuwe Koude Oorlog nemen de VS opnieuw het risico op een wereldoorlog.

7 min leestijd

(De vertaling is oorspronkelijk verschenen op DeWereldMorgen. Foto: Boordcommandant majoor Kong, bijnaam ‘King’, haalt het dossier met de codes voor de twee kernbommen van zijn B52-bommenwerper uit de safe (scène uit ‘Dr. Strangelove’) (foto wikimedia.commons)

Ik heb recent nog eens naar de film Dr. Strangelove van Stanley Kubrick uit 1964 gekeken. Ik heb die misschien al een dozijn keer gezien. De film geeft een betekenis aan zinloos nieuws.

Wanneer majoor T.J. ‘King’ Kong de aanval inzet tegen de ‘Roeskis’ en zijn losgeslagen B52-kernbommenwerper naar zijn doelwit in Rusland vliegt, is het aan generaal ‘Buck’ Turgidson om de Amerikaanse president gerust te stellen. “Sla als eerste toe met een algemene kernaanval”, zegt de generaal, “en je komt er vanaf met 10 tot 20 miljoen doden, hoogstens!” President Merkin Muffley antwoordt: “Ik ga de geschiedenis niet ingaan als de grootste massamoordenaar sinds Adolf Hitler.” General Turgidson: “Misschien zou het beter zijn, mijnheer de president, als u meer bezorgd zou zijn voor het Amerikaanse volk dan voor uw imago in de geschiedenisboeken.”

Het genie van Stanley Kubricks film is dat hij zeer nauwgezet de waanzin en de gevaren van de Koude Oorlog weergeeft. De meeste karakters zijn gebaseerd op echte personen en op echte maniakken. Er is vandaag geen gelijke te vinden aan Dr. Strangelove. De populaire cultuur focust volledig op ons innerlijk leven, alsof ‘identiteit’ de morele zeitgeist is. Echte satire is zo goed als verdwenen.

Toch zijn de gevaren dezelfde. De nucleaire klok staat nog steeds op vijf voor twaalf. Dezelfde ‘valse vlaggen’  (*1) worden gehesen tegen dezelfde doelwitten door dezelfde ‘onzichtbare regering’, zoals Edward Bernays (1891-1995), uitvinder van ‘public relations’, de moderne propaganda beschreef.

Toen Dr. Strangelove uitkwam in 1964 was de ‘missile gap’, het zogenaamde tekort aan kernraketten tegenover de Sovjet-Unie, de valse vlag. Om nog meer en nog grotere kernwapens te bouwen en een niet-openlijk afgekondigd beleid van wereldoverheersing na te streven, had president John Kennedy de propaganda-operatie van de CIA goedgekeurd om te verkondigen dat de Sovjet-Unie veel verder stond dan de VS in de productie van intercontinentale ballistische raketten (ICBM). De voorpagina’s puilden uit van de ‘Russische dreiging’. In feite wisten de Amerikanen dat ze ver voor stonden in de productie van ICBM’s, de Russen kwamen zelfs niet eens in de buurt. De Koude Oorlog was grotendeels op deze leugen gebaseerd.

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie hebben de VS Rusland omcirkeld met militaire basissen, nucleaire bommenwerpers en kernraketten, als onderdeel van het project om de NAVO uit te breiden.

De VS brak de Amerikaanse belofte aan Sovjetpresident Mikhail Gorbatsjov in 1990 dat de NAVO “niet één duim naar het oosten” zou uitbreiden en nam vervolgens zowat heel Oost-Europa over. In de vroegere Sovjetstaten van de Kaukasus is de militaire opbouw van de NAVO de meest uitgebreide sinds de Tweede Wereldoorlog.

In februari 2014 organiseerden de VS één van hun ‘kleurenrevoluties’ tegen de verkozen regering van Oekraïne. Hun schoktroepen waren fascisten. Voor het eerst sinds 1945 controleert een pro-nazi en openlijk antisemitische partij sleuteldepartementen van het staatsgezag in een Europese hoofdstad.

Geen enkele West-Europese leider heeft deze heropleving van het fascisme aan de grens met Rusland veroordeeld. Ongeveer 30 miljoen Russen sneuvelden bij de invasie van Hitler’s nazi’s, die daarbij de steun kregen van de Oekraïense collaborateurs van de UPA. Die voerden meerdere Joodse en Poolse slachtpartijen uit. De UPA is één van de inspiratiebronnen van de partij Svoboda (Vrijheid).

Sinds de putsch van Washington in Kiev – en het onvermijdelijke antwoord van Moskou in de Krim om zijn vloot in de Zwarte Zee te beschermen – werd de provocatie en isolering van Rusland in de media omgekeerd tot ‘de Russische bedreiging’.

Generaal Breedlove (hij heet echt zo), opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa beweerde meer dan twee weken terug dat hij beelden had van 40.000 Russische troepen die ‘massaal’ samentroepten aan de grens met Oekraïne. Dat deed ook (minister van Buitenlandse Zaken en voormalig opperbevelhebber van het Amerikaans leger) Colin Powell met zijn ‘bewijzen’ van massavernietigingswapen in Irak. Zeker zijn we alleen over het feit dat de roofzuchtige en roekeloze staatsgreep van Obama in Oekraïne een burgeroorlog zal in gang zetten en dat Vladimir Poetin in een valstrik is gelopen.

Na een campagne van 13 jaar vernietiging, die begon in Afghanistan – lang nadat Osama Bin Laden daar weggevlucht was –, die daarna Irak verwoestte onder een ‘valse vlag’, die Libië tot een hobbesiaanse anarchie herleidde en die jihadisten ondersteunde in Syrië, hebben de VS nu eindelijk een nieuwe Koude Oorlog toegevoegd aan hun wereldwijde campagne van moord en terreur door drones.

Een actieplan voor lidmaatschap van de NAV0 – recht uit de ‘war room’ van Dr. Strangelove – is het geschenk van generaal Breedlove aan de nieuwe dictatuur in Oekraïne. Operatie ‘Rapid Trident'(*2) zal Amerikaanse troepen tot aan de Oekraïense grens met Rusland brengen. Operatie ‘Sea Breeze’ (zeebries) zal Amerikaanse oorlogsschepen in het zicht van Russische havens brengen. Tracht je de waanzinnige woede in te beelden die het antwoord zou zijn als dit zou gebeuren aan de grenzen van de VS. Vraag het aan generaal ‘Buck’ Turgidson.

Dan heb je nog China. Op 24 april 2014 begint Obama een tournee van Azië om zijn ‘Pivot to China’ (‘spilas’ naar China’) te promoten. Het doel is zijn ‘bondgenoten’, in hoofdzaak Japan, te overtuigen zich te herbewapenen en zich voor te bereiden op een oorlog met China. Tegen 2020 moet ongeveer twee derde van de volledige Amerikaanse zeemacht overgeplaatst zijn naar de Aziatische kant van de Stille Oceaan. Dit is de grootste militaire concentratie in dit enorme gebied sinds de Tweede Wereldoorlog.

In een wijde boog van Australië tot Japan, zal China Amerikaanse raketten en kernbommenwerpers rond zich aantreffen. Op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju wordt een strategische maritieme basis gebouwd, minder dan 650 kilometer van de Chinese metropool Sjanghai en het industriële hartland van het enige land dat de economische macht heeft om sterker te worden dan de VS. De ‘spilas’ van Obama is bedoeld om de invloed van China in de regio te ondermijnen. Dit is een wereldoorlog die begonnen is met andere middelen.

Dit is geen fantasie à la Dr. Strangelove. Obama’s minister van Defensie, Charles ‘Chuck’ Hagel, was in Beijing vorige week om een dreigende waarschuwing te geven dat China, net als Rusland, isolering en oorlog riskeerde als het niet aan de Amerikaanse eisen zou toegeven.

Hij vergeleek de annexatie van de Krim met het complexe territoriale dispuut met Japan over een aantal onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee (*3 zie voetnoot voor meer informatie). Met een uitgestreken gezicht zei Hagel: “Je kan niet zomaar de wereld rond gaan en de soevereiniteit van naties schenden met geweld, dwang en intimidatie.” Wat de massale positionering van Amerikaanse zeetroepen en kernwapens gericht op Azië betreft, die zijn “een teken van de humanitaire assistentie die het Amerikaans leger te bieden heeft.”

Obama zoekt voor het ogenblik een groter budget voor kernwapens dan op het historische hoogtepunt van de Koude Oorlog, in het tijdperk van Dr. Strangelove. De VS blijven hun aloude ambitie nastreven om de Euraziatische landmassa van China tot Europa te domineren: een ‘manifeste bestemming’ vanuit het ‘recht door macht’, een streven dat rechtvaardig is omdat de VS de macht heeft om dat af te dwingen.

Vertaling Lode Vanoost

Origineel artikel op de website van John Pilger van 18 april 2014: The Strangelove effect – or how we are hoodwinked into accepting a new world war

Trailer van ‘Dr. Strangelove or how I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) van Stanley Kubrick:

{youtube}l2c32WsFDIg{/youtube}

Toespraak van Colin Powell tot de VN-Veiligheidsraad op 5 februari 2003 met de ‘ultieme bewijzen van massavernietigingswapens in Irak:

{youtube}AcMpEdRBrB0{/youtube}

1) Een ‘valse vlag’ is een operatie waarbij misleidende en/of foutieve informatie doelbewust wordt verspreid of een provocatie wordt uitgelokt of zelf georganiseerd om een vooraf reeds bepaalde doelstelling te rechtvaardigen.De Trident (‘drietand’) is een type duikboot van het Amerikaanse en Britse leger

2) De Trident (‘drietand’) is een type duikboot van het Amerikaanse en Britse leger.

3) Meer informatie over deze eilanden in Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan deel 2 van 12 oktober 2012 en over de economische oorlog tegen China in Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan deel 1 van 1 januari 2012.

John Pilger