Ga naar de inhoud

De miljoenen achter Trump

Wie een verklaring zoekt voor de plotselinge groei van de macht van Dagobert Trump, doet er goed aan de gedegen onderzoeksjournalistiek in de VS te volgen. Dan vallen de kwartjes al snel. Met name de uitzending van real News “The Bizarre Far-Right Billionaire Behind Trump’s Presidency” laat zien hoe Wall street miljardairs Trump met alle mogelijke manieren geholpen hebben om stapsgewijs aan de macht te komen. Bizar is dat de complotfreaks op sociale media dit soort informatie over de echte komplotten voortdurend negeren.

3 min leestijd

Afbeelding: John Heartfield, Krieg und Leichen – Die letzte Hoffnung der Reichen (War and Corpses – The Last Hope of the Rich), 1932

De documentaire staat hieronder ‘embedded’ maar komt er in het kort op neer dat de hulp van hedgefonds miljardair Robert Mercer cruciaal is geweest. Niet alleen de miljoenen die hij schokte deden het werk, maar vooral ook het netwerk aan ultraconservatieve instellingen en media dat hij eerder had gesticht (waaronder het Breitbard-mediaproject)

Natuurlijk was de voedingsbodem daarvoor al door anderen gelegd in de vorm van neoliberaal beleid – ook door democraten als Clinton en Obama. Maar toch om vervolgens de macht te kunnen incasseren heb je geld, kennis en contacten nodig. Mercer leverde dat, nadat hij eerst (ex-bankier) Stephen Bannon op weg had geholpen om propagandistische documentaires te maken.
Kijkt en huivert!: (daaronder twee andere onthullende interviews van Democracy Now)

{youtube}uQUkaEVe7II{/youtube}

Matt Taibbi, die baanbrekende journalistiek over de economische crisis in het blad Rolling Stone schreef, heeft een boek over Trump geschreven en volgde de verkiezingscampagne op de voet. het boek (met de weinig aan de fantasie overlatende titel ‘Insane Clown President. dispatches from the 2016 circus’). In de voetsporen van Hunter S. Thompson dus, die over Nixon schreef en Taibbi kan helaas anno nu bepaald niet minder verontrustende feiten melden.

{youtube}bdrH9E6ehfw{/youtube}

Een andere uitzending van Democracy Now laat eerst Naomi Klein aan het woord, die een sterk maar bekend verhaal vertelt over de ‘Corporate Coup d’etat’ en daarna Lee Fang van The Intercept . Fang heeft onderzocht hoe nauw de banden zijn tussen allerlei grote bedrijven en hun lobbyisten en de politiek in Washington en dus ook nu Trump (“they own Washington”). Hij geeft voorbeelden van bedrijven die de inhuldigingsfeesten van Trump financieren, terwijl er even later grote politieke besluiten over genomen moeten worden. Zoals Boeing, die aast op miljardencontracten van defensie, oliebedrijven die toestemming voor meer fracking willen en internetbedrijven die bescherming van privacy weg willen hebben.

Ook verontrustend is de lijst besluiten die Trump de komende weken kan nemen waar hij niet eens goedkeuring van het Congress voor nodig heeft, zoals het schrappen van allerlei instellingen. En ze hebben het ook over het bizarre aantal hoge pieten van Goldman Sachs die in Trump’s team opgenomen zijn, terwijl hij in zijn verkiezingscampagne nog wel expliciet tegen die bank fulmineerde, en het feit dat Hillary Clinton er banden mee had.

{youtube}R_mnyyBsjYY{/youtube}

(Met excuses voor de youtube-links, maar die kunnen nu eenmaal embedded worden op de pagina, alles is ook in veel beter format op de website van Democracy Now zelf gevonden worden: http://democracynow.org/ en van Real News: http://therealnews.com/)