Ga naar de inhoud

De kredietcrisis volgen

Volgens de voorpagina van het Parool gisteren, heerst er totale
verwarring onder de beursjongens op Wallstreet en hun collega’s elders
op de wereld. De voorpagina wordt gevuld door een foto van verdwaasde
aandelenhandelaren en bestaat verder uit maar een artikel en de
knalkop: Wat Gebeurt Hier?! Alle zakenkranten openden ook met foto’s
van bankiers die de handen voor de ogen slaan.

4 min leestijd
Placeholder image


Ook de International Herald Tribune constateert dat oplossingen voor de huidige crisis waarschijnlijk moeilijk te vinden zijn omdat "the people in the room (topbankiers bijeen in het gebouw van de Federal Reserve in New York, vert.) did not fully understand what the institutions they run actually owned and were trading back and forth – at immense profit".
Maar een ding is duidelijk, het heeft allemaal te maken met de door de extreme vrijemarktjongens opgedrongen deregulering te maken, en met de graaizucht van de kapitalistische elite, maar die was er altijd al, legt Arthur MacEwan uit.

De kredietcrisis die nu in alle hevigheid woedt, zal verstrekkende gevolgen hebben (zoals op globalinfo al tijden geleden gesteld werd). Naomi Klein waarschuwt dat als we niet oppassen, de paniek gebruikt wordt om uiteenlopende ‘shocktherapien’ toe te passen, die het alleen maar erger zullen maken. Anderen zien grote kansen tot ingrijpende hervormingen die de zakenmannen verder aan banden zullen leggen. En weer anderen vinden dat we het systeem helemaal niet overeind moeten helpen houden, maar lekker in elkaar moeten laten kletteren in de hoop het te kunnen vervangen door iets beters. In ieder geval is er in de VS snel een burgerbeweging op gang gekomen die probeert te voorkomen dat hun belastinggeld naar de fat cats in Wall Street gaat.

In Nederland, waar de regering zojuist vier miljard in Fortis heeft gestoken, geld dat anders aan onderwijs of gezondheiszorg besteed had kunnen worden, ontbreekt tot dusver elke zichtbare woede.


De bankiers springen nog niet uit de ramen, zoals in 1929, maar al wel voor de trein. Mocht je zelf in de gelukkige positie zijn om spaargeld te hebben en je daarover zorgen te maken, dan heeft De Telegraaf antwoord op uw bezorgdheid.
Uiteraard zijn er veel informatiebronnen waar de hele bende gedegen geanalyseerd wordt, zoals deze .

Volgens voormalig Nederlandse Bank-president Wijffels is de achtergrond die van "een grote roofpartij" en komt er nu een gelukkig einde aan een periode van eenzijdige economisch machtsmisbruik. Volgens de anders zo voorzichtig opererende ETUC (Europees verband van Vakbonden, waarvan FNV en CNV lid zijn) dreigt zelfs de "ineenstorting van het kapitalisme", al vertellen ze niet of ze daar blij mee zijn of niet.

Plekken waar de crisis vanuit links perspecitef gevolgd en belicht wordt, zijn niet dik gezaaid, maar ze zijn er natuurlijk wel, vooral in de VS.

Znet doet z’n best: http://www.zmag.org/znet.
Op Alternet is een deskundig heel pessimistisch. Left business observer is ook goed bezig 
en Multinational Monitor of
Dollars & Sense
. Wie een goed boek over de crisis wil lezen moet misschien Engler proberen
of dit duo uit Groot-Brittannie.

In het Nederlandse is linkse informatie  schaars. Op de Duitse Indymedia-site staat een lang artikel (met daaronder aanvullingen) dat goed uit de doeken doet hoe de boel in elkaar zit (of stort) maar ja, dus wel in het Duits.
Sargasso misschien een beetje: http://sargasso.nl/
Een stuk bij solidariteit
en globalinfo.nl natuurlijk!
(Maakt u af en toe wat centen over ? Dan blijven wij erover berichten). De kredietcrisis zal naar alle waarschijnlijkheid de voedselcrisis verder verergeren, en daarmee nog meer armen de hongersnood indrijven. Over die voedselcrisis is maandag 13 oktober een avond in CREA , Amsterdam.

——————

Aanvullingen:

Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking ziet het zo: 
‘De allerarmsten krijgen nu al de
hardste klappen als gevolg van klimaatproblemen en stijgende
voedselprijzen. Een afname in investeringen zou funest zijn voor de
broodnodige economische groei. Ik doe een oproep aan de
ontwikkelingsbanken om juist in deze tijd aan private financiers te
laten zien dat investeren in ontwikkelingslanden rendabel kan zijn.
Ik wil daarbij samenwerken met de FMO en de private sector’, aldus
Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). (persbericht BuZa)

Stay tuned…