Ga naar de inhoud

De Kredietcrisis volgen (9): Het kan niet op.

Nieuw nieuws , standpuntbepalingen en een lawine links over de financiële crisis (negende in een serie, de vorige is hier te vinden. Zie voor vele links naar eerdere bronnen (en meer) hier.

5 min leestijd
Placeholder image

Sinds de mega-bijstanden voor de banken en bedrijven, en de crisistop van 14/15 november zijn er alweer nieuwe miljardengrote  reddingsoperaties uitgevoerd, onder andere om de Citigroup te ondersteunen. Analyse daarvan. De megabank was bijna omgevallen, verloor de helft van zijn beurswaarde maar is nu weer ’teruggestuiterd’ . In de UK is ondertussen Woolworth failliet en wil ook ‘gered’ worden. EC-voorzitter Barosso heeft bedacht dat er nog niet genoeg rondgepompt is en dat alle EI-lidstaten 1,5 procent van hun BBP extra aan crisisbestrijding moeten besteden.Op 11 en 12december confereren de EU-leiders daar verder over.

Bovendien heeft de VS een nieuwe injectie van 800 miljard dollar ingepland, met vers gedrukt geld.

Wat de beursjongens ook wel beviel, was dat Obama voor zijn financiële team vooral de hen vertrouwde jongens koos, waaronder Timothy Geithner voor Financiën, die directeur van de Federale Bank van New York was en onder Clinton al eens staatssecretaris. Het leeft daarom even op op de beurzen, maar ook daar (hier, bij de AEX) weten ze: deze beurscrash is anders.

Desondanks breek het tijdperk van de massa-ontslagen aan,  en waarschuwt het IMF dat het ergste nog komt.

De Britse premier Brown heeft bekend gemaakt dat Londen op 2 april 2009 de vervolgconferentie zal huisvesten van de G20-conferentie van Washington. De top valt dan precies voor de NAVO-top, die op 3 en 4 april in Straatsburg en het daar vlakbij liggende Baden Baden wordt gevierd en waar veel regeringsleiders toch al naartoe moeten. Het zal de eerste crisistop zijn waar Obama ook aan deelneemt.

Sarkozy heeft ondertussen plannen gemaakt voor een eigen top in Parijs op 6 en 7 januari , waar hij zich als progressievere en ‘europese’ crisisoplosser wil profileren. Hij wil onder meer Stiglitz uitnodigen, die al zeven ‘dodelijke tekorten‘ ontwaard heeft. Ook Rusland vond de houding van de VS maar niks.

de eerste crisisconferentie, de G20 in Washington op 15 november leverde weinig op. Een verklaring daarover van TNI: Engels en de Nederlandse vertaling.

Global Labour Strategies.

Anarcho-Communistische verklaring. (Nederlandse vertaling )

Een een anarchosyndicalistische oproep om wakker te worden.

Nederlandse kerken willen ‘andere economie’.

FNV en VNO samen op pad.

Opnieuw dreigt invoering van de vlaktaks (ook wel genoemd: cadeautje voor de rijken).

Crisis wereldwijd:

Overzicht arme landen.

Ook Argentinië, met zijn agro-exporteconomie, raakt in de problemen en de regering Kirchner komt met drastische maatregelen waaronder een renationalisering van de pensioenfondsen.

De economie in China schudt ook op de grondvesten.

Verslag van debat TNI: Het einde van het neoliberalisme, of toch niet?

Nieuwsdienst Bloomberg ziet de huizenmarkt in Nederland instorten.

VS: Mike Davis over Obama’s ‘Keynesian Shock and Awe ‘.

Akties:

In IJsland brak een waar oproer uit toen een actievoerder door de politie opgepakt werd nadat die de vlag van een supermarktketen op het parlementsgebouw had gehangen. Een menigte van zo’n 7000 mensen kwam bijeen en deed een poging om hem te bevrijden uit het politiebureau, waarna hij inderdaad werd vrijgelaten .

In Granada in Spanje hebben arbeiders een kantoor van een bouwondernemening en een bank bezet. Rellen scheepswerven Gijon

Squatters? In Florida wordt opgeroepen om je niet te laten ontruimen en ontruimde huizen terug te pakken.  Foreclosure Nation (artikel daarover)

In Duitsland gaan de Uberflussigen collectief chique tafelen . In januari gaat radicaal links daar ‘de K-vraag stellen’. Dit Duitstalige verhaal bekijkt de ontwikkelingen op het gebied van werkeloosheid.

Rellen in China om kredietcrisis.

Website over acties in Spanje (wij betalen niks en papieren voor allen).

Foto’s van acties in VS.

Oproep staking van bankenklanten.

In Italië is een algemene staking aangekondigd op 12 december, en dit keer door de grootste vakbond van het land, de anders zo gematigde CGIL.

————-

Overigen:

Zelfs de superbelegger Warren Buffett weet het niet meer:

Nederlandse banken willen lesje leren.

Hazel Henderson begreep waarom Obama niet op Bretton-Woods II was.

Ondertussen gaat deze winter de energierekening drastisch omhoog . Europese plannen voor armoedebestrijding zijn mager.

Insider over deflatie. Boek.

Zalm kan blijven lachen.

Heertje: Marx had gelijk.

Een fijne grafiek die de Amerikaanse uitgaven voor de crisis vergelijkt met andere ‘grote projecten’

Nog een leuke grafiek .

Sargasso heeft een ‘wereldkaart beurscrashes” gemaakt.

Ook de Nederlandse regering heeft inmiddels een online ‘dossier kredietcrisis’ . En zo wordt erover gediscussieerd in de 2e kamer.

Vastgoedspeculanten en crisis.

The Implosion of Finance Capital – A Turning Point in Histor.

Een wijsneus (filmpje) die al in 2006 een ‘major, major recession’ voorspelde.
Ondertussen koopt Daewoo half Madagascar.

Monument.

Agenda:

In Doha is van 29 nov – 2 december de top over ‘financiering van ontwikkeling ‘ belegd, maar zowel Wereldbank als IMF willen afzeggen. Velen hopen dat ze nooit meer terugkeren.

*) 30 november, Tumult, Utrecht: Tussen Kunst en Crisis:
*) 4 december, Kargadoor Utrecht: Bastadebat over economische crisis.

*) 8 December: CREA over economische groei.

*) 11 december: Opening Miljonairsbeurs in Amsterdam.

*) 11/12 december EU-top over crisismaatregelen.

*) 13 december Amsterdam: bijeenkomst ‘Links en de Crisis’ (Voor de Verandering).

*) 16 januari: conferentie ‘De Omslag , groeien tot te laatste druppel?’ over een duurzame en solidaire economie in Antwerpen.
*) 28 januari – 1 februari: WEF in Davos . (hier zie je ze lachen in China)

—————–

Openbare mailinglijs t over kredietcrisis. Donaties op gironummer 5146635 (tnv. Globalinfo in Amsterdam) helpen – echt! – om tijd vrij te kunnen maken voor dit soort onderzoek en berichtgeving, hier meer info over het hoe en wat..

Reacties, aanvullingen, tips en vertalingen van anderstalige artikelen zijn zeer welkom op info@globalinfo.nl