Ga naar de inhoud

De Kankerpremier – Nederland Een Kikkerland?

Nederland is geen kikkerland, begreep ik via Google. Er zijn over de 6000 soorten kikkers op de wereld, waarvan er maar elf van nature in Nederland voorkomen. Nederland is evenmin een kikkerlandje, want dan zou het in zijn geheel moerassig moeten zijn. Welk soort land is Nederland dan wel? Google heeft er een antwoord op: een constitutionele monarchie!

3 min leestijd

(Foto Robbie Veldwijk, Flickr CC 2.0)

Een ander antwoord is ook mogelijk en dat geeft Manuel Kneepkens, hedendaagse Rotterdamse dichter en ooit jaren docent strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn antwoord sluit aan bij het laatste antwoord van Google, want we blijven in de staatsrechtelijke sfeer met een strafrechtelijk randje. Het antwoord van Manuel Kneepkens volgt hieronder. [ThH]

Nederland Kankerland!  Er wordt wat afgekankerd in Nederland. Van oudsher. Niet in het minst op de politiek en de politici. Tot nu toe was dat kankeren een vrijwillige zaak. Je kon dat doen, je hoefde dat niet. Dat is niet meer zo. Kankeren  is inmiddels een soort van plicht , want we krijgen… een kankerpremier.

Dat zat er dik in. Want de desbetreffende persoon wordt voorgesteld door de rechts-populist Geert Wilders en ‘het rechtspopulisme is  de kanker van de democratie’. Wat is het anders? En de naam van de beoogde kankerpremier luidt Ronald Plasterk, beroep : kankeronderzoeker…  

Wilders, die hem als leider van de grootste formerende  partij mocht nomineren noemde Plasterk ‘een integer persoon’.  Het tegendeel is het geval. Dat laat ‘de zaak van het patent’ zien. Die zaak, door de  NRC onthuld, mag inmiddels  als algemeen bekend worden beschouwd..

De vinding die Plasterk liet patenteren – een manier om een op de persoon toegesneden kankervaccin te maken – blijkt namelijk sterk te leunen op een database ontwikkeld door microbioloog Jan Koster, werkzaam aan het  Amsterdamse UMC. Plasterk liftte doodleuk op Kosters wetenschappelijke inspanningen mee, toen hij het patent aanvroeg en er omheen een bedrijf oprichtte. Een bedrijf dat hij en zijn zakenpartners vervolgens voor 32 miljoen verkochten aan de farmaciefirma CureVac. Let wel: de kennis ten grondslag liggend aan het patent, is verworven aan een overheidsinstelling. (dus op grond van ons belastinggeld). Maar daar is de opbrengst van het patent niet naar toegegaan. 

Kankeronderzoek is behalve een hoogst noodzakelijke, ook een zeer dure zaak. Dat soort onderzoek zou een financiële injectie van 32 miljoen goed kunnen gebruiken. Maar nee, het geld is verdwenen in de portemonnees van de heer Plasterk en zijn zakenpartners. Onbegrijpelijk dat daar nooit Kamervragen over zijn gesteld. Dat zou alsnog kunnen én moeten.

Het UMC, eindelijk wakker gewordenstelt een onderzoek in naar de gang van zaken Maar dat is de slager die zijn eigen vlees keurt! Het is namelijk niet in het minst te danken aan de bestuurlijke laksheid van het UMC, dat Plasterk het patent kon kapen. Het instituut, dat mijns inziens hier in de eerste plaats onderzoek naar moet doen, is  het Openbaar Ministerie. Dat is immers het instituut in een democratische rechtstaat, dat een grondig vermoeden van een misdrijf dient te onderzoeken. Inmiddels blijkt er aangifte gedaan (Wegens valsheid in geschrifte). Dus wie weet, komt het OM in actie. 

Ons gewone burgers rest naming and shaming. Er kan niet langer met meel in de mond gesproken worden. Het dient openlijk gezegd: ‘Plasterk is iemand die zich  verrijkt heeft over de ruggen van kankerpatiënten.’ Demagogisch? Helaas, niet. Zo stond Plasterk op het punt de techniek uit testen  op vijftien Nederlandse longkankerpatiënten, net op het moment, toen Curevac het bedrijf kocht en … de proef vervolgens afblies. De patiënten hadden het nakijken, merkte de NRC droogjes op.

In een beschaafde staat kan een dergelijk immoreel persoon per definitie geen minister-president zijn. Dus niks Plasterk, niks kankerpremier!  Rechtspopulisten, het is niet anders! Wen er maar aan!

Manuel Kneepkens

[Krokodil-cartoon van Manuel Kneepkens als illustrator.]