De Jager achter bloedbad Griekenland
Het zal niemand ontgaan zijn dat de Griekse burgers zich met hand en tand verzetten tegen de afbraak van de laatste resten van hun toch al minimale welvaartsstaat, die door IMF en EU opgelegd wordt. Onze minister van Financiën De Jager (CDA) vindt het allemaal nog niet ver genoeg gaan. Hij wil nog meer shocktherapie.
De crisis is nog lang niet voorbij. Ondanks ongekende hervormingen en privatiseringen in Griekenland, draait de economie daar nog niet zoals IMF, EU en financiële marktmachten hadden gewild. Binnen de EU, die zelf medeverantwoordelijk is voor de situatie, wordt nu geduwd en gedraaid over uitstel van terugbetaling van leningen of misschien wel geven van nieuwe. Het alternatief is namelijk dat Griekenland failliet gaat en/of uit de Eurozone stapt. Daarmee zouden de Noord-Europese banken en pensioenfondsen flinke verliezen moeten incasseren. Bovendien dreigen andere landen binnen de EU een vergelijkbare behandeling – met name Portugal en Ierland, misschien wel gevolgd door Spanje.
Minister de Jager, die nog moet bekomen van het feit dat hij niet uitgenodigd was voor een spoedoverleg van EU-ministers afgelopen week in Luxemburg, belegde donderdag een ‘geheim spoedoverleg‘ met de kamer om de strategie te bespreken. Daarvoor moesten Kamerleden van vakantie terugkeren, en die hebben geheimhoudingsplicht en zeggen dus niet wat er besproken is.
De Jager roept voortdurend gespierde oneliner richting media, waarin beweerd wordt dat de ‘ de Grieken er een potje van maken’, waarbij hij ondersteund wordt door kranten als de Telegraaf
(voorpagina vandaag (13 mei): ‘Weer Miljarden in Bodemloze Put’) en Elsevier, om maar te zwijgen van het geroeptoeter op de onderbuikblogs (ook Telegraaf trouwens.)
Afgelopen woensdag waren er weer massale stakingen en demonstraties in Griekenland, waarbij de politie beestachtig optrad. Veel demonstranten werden het ziekenhuis in geslagen en een van hen is zo zwaar toegetakeld dat hij in coma ligt en gevaar loopt te sterven. Een vakbond van artsen en verplegers, waarvan de leden veel gewonden hebben moeten behandelen, heeft verklaard dat de handelswijze van de politie niet anders dan poging tot moord genoemd kan worden.
Groepen fascisten jagen ondertussen op migranten, gedekt door de politie. Een 21-jarige jongen uit Bangladesh is daarbij doodgestoken.
Minister de Jager heeft hier geen enkele moeite mee. Hij eist openlijk van de Grieken dat ze zich neerleggen bij alle dictaten van IMF en EU (Volgens Elsevier wil hij ‘een heel stevige en pijnlijke aanpassing van de economie, bezuinigingen en het doorvoeren van privatiseringen’. Het maakt De Jager daarbij niet uit of er nou politieke tegenstand is in Griekenland of niet. ‘Er is geen tijd meer voor onwil.’
Na de ministerraad (volgens FD): ´Er is maar één oplossing om uit deze crisis te komen. Een heel erg stevig, pijnlijk aanpassingspakket van de economie, bezuinigen en privatiseringen, of er nu politieke tegenstand is of niet. Dat maakt mij niet uit. Het is nu geen tijd voor onwil. De Grieken moeten gewoon doen wat we hebben afgesproken. Als het nodig is dat ze nog iets extra’s moeten doen dan zullen ze dat ook moeten doen.´
Maar de Griekse demonstranten verzetten zich juist zo fel tegen de opgelegde hervormingen en maatregelen (denk daarbij aan het volledig verkopen van openbare voorzieningen als het openbaar vervoer en dergelijke) omdat ze weten dat ze niet alleen onrechtvaardig zijn, maar ook contraproductief. Het IMF constateert nu vol gespeelde verbazing dat de belastinginkomsten tegenvallen, terwijl dat precies is wat je kunt verwachten als je in een neoliberale markt gaat privatiseren. Dan verdwijnen de winsten naar het buitenland.
De schulden en de economische situatie in Griekenland, en elders in de EU zijn het gevolg van neoliberaal beleid in combinatie met een ongekende financiële crisis die de ondernemers en politici als De Jager hebben veroorzaakt. Toen de euro werd geïntroduceerd werd door kritische economen ook gewaarschuwd voor precies dat wat er nu gebeurt. Het is een levensgevaarlijk proces om landen met uiteenlopende economieën in een munteenheid te dwingen zonder dat ze mogelijkheden hebben om (economisch) beleid te wijzigen als er economische problemen zijn. Juist omdat dat zo is, moet je landen in dat soort gevallen de tijd geven om de problemen te boven te komen. Dat er geld geleend en verkwanseld is zal ook best, dat zat namelijk ingebakken in het Euro-construct waardoor landen goedkoop euro’s konden lenen en dat hadden ze dan maar moeten voorkomen. Het is voornamelijk naar de politieke en economische vriendjes van de neoliberalen gegaan en niet naar de onderkant die er nu voor moet boeten, en nooit heeft gekozen om in zo’n EU opgenomen te worden. (Een film die de achtergrond van de Griekse schulden mooi uit de doeken doet is Debtocracy (klik op ‘subtitels’ voor vertaling).
Alle verhalen over ‘bodemloze putten’ en potverteerders zijn dus grote onzin. het welvaartsniveau in Griekenland ligt een stuk onder dat van Nederland, dat bovendien in de ‘gezonde jaren’ optimaal heeft geprofiteerd van goedkope import van producten en arbeid uit Griekenland.
Misschien kan iemand de beelden van afgelopen woensdag aan De Jager laten zien en vragen of hiermee nu eindelijk genoeg ‘pijn geleden’ is om met wat van het geld over de brug te komen dat ze zonder probleem in omvallende banken steken (zonder ooit ‘hervormingen’ te eisen).
Meer nieuws op: http://www.occupiedlondon.org/blog/
en http://griekenlandisoveral.wordpress.com/
Nieuw boek: http://revoltcrisis.org/
Video: http://www.debtocracy.gr/indexen.html
————-
Aanvullingen:
*) verstandiger taal – wie had ooit gedacht dat hier te zullen lezen – komt uit de mond/pen van Ronald Plasterk
*) De allinea over de oorzaak van de teruglopende belastinginkomsten van de staat was wat kort door de bocht. De reden is – zoals een reactie hieronder stelt – ook dat burgers geen zin hebben om belasting te bertalen. Maar dat is in Nederland ook het geval en de manier waarop de staat de griekse burgers nu behandelt zal de loyaliteit niet bepaald vergroten. Maar waar het om gaat is dat de bezuiniginsmaatregelen (privatisering, ontslagen, verlaging van lonen en pensioenen) niets anders kunnen opleveren dan minder belastinginkomsten. Dat weet het IMF zelf ook, in rapporten wordt gewaarschuwd tegen het effect van te drastische bezuinigingen op herstel van de economie.
*) FD: Kollosale Privatisering Hooffdoel Griekse Regering
*) Zie ook: Griekenland Tussen Recessie en Explosie (Peter Storm/Doorbraak)
*) Discussie tussen Paul Krugman en Mark Weisbrot in the Guardian over de mogelijkheden voor Griekenland.
*) De Jager gaat weer verder en eist nu Grieks bezit als onderpand voor leningen, volgens Trouw.