Ga naar de inhoud

De Alliantie tegen de Vrijheid

De Alliantie tegen de Vrijheid – Nieuw onderzoek onthult de extreem-rechtse invloed van de VS in de aanloop naar de EU-verkiezingen

4 min leestijd

Over minder dan een maand gaan de Europese burgers naar de stembus voor de EU-verkiezingen. In deze context gaat de opkomst van extreem-rechts in Europa hand in hand met toenemende stigmatisering, intimidatie en geweld tegen vrouwen en LGBTQIA+-personen. Tijdens de laatste zittingsperiode van het Europees Parlement vertaalde dit zich in maatregelen zoals het instellen van LGBTQI+ vrije zones in landen als Polen en een ernstige verslechtering van het recht op abortus in sommige EU-lidstaten.

The Alliance Attacking Freedom“, het nieuwe rapport van Corporate Europe Observatory onderzoeker en campagnevoerder Kenneth Haar, onthult het verband tussen ultraconservatieve Amerikaanse stichtingen en rechtse krachten in heel Europa.

In het vizier staat de Alliance Defending Freedom (ADF), een christelijke rechtse organisatie die door de jaren heen onvermoeibaar heeft gewerkt aan het opzetten van een trans-Atlantisch conservatief netwerk om Seksuele Reproductieve Gezondheidsrechten (SRGR) en LGBTQI+-rechten terug te draaien. De belangrijkste methode is om via rechtbanken steun te verlenen aan eisers of gedaagden, maar ADF is veel meer dan dat. Het lobbyt bij parlementen en internationale instellingen, bouwt zelf netwerken op en helpt bij het creëren van extreemrechtse coalities in Europa.

Enkele hoofdpunten uit het onderzoek:

– Geldstromen – De afgelopen jaren hebben christelijke rechtse stichtingen in de VS hun subsidies aan activiteiten in Europa aanzienlijk verhoogd. De gerapporteerde uitgaven in Europa van de 12 belangrijkste stichtingen tussen 2019 en 2021 zijn sterk gestegen tot $20,9 miljoen, vergeleken met de ongeveer $13,3 miljoen die tussen 2016 en 2018 werd geregistreerd. De Alliance Defending Freedom van haar kant heeft haar uitgaven in Europa sinds 2018 verdubbeld.

– Gedeelde tactieken – Met vijf kantoren verspreid over het hele continent is de Alliance Defending Freedom al vele jaren actief in Europa. Ze hebben veel successen geboekt in de EU door zaken voor te leggen aan Europese rechtbanken om de langdurige strijd veilig te stellen. Zo hebben ze abortusrechten helpen ondermijnen en verdedigden ze mensen die LGBTQI+ mensen lastigvallen.

– Politieke invloed en lobbyen – De Alliance Defending Freedom heeft actief bijgedragen aan het opzetten van conservatieve organisaties en netwerken in heel Centraal- en Oost-Europa. ADF heeft ook invloed uitgeoefend op politieke partijen en beleidsmakers in landen als Tsjechië en Slowakije, en ze hebben een sterke aanwezigheid opgebouwd in het Europees Parlement door samen te werken met de conservatieve EPP-groep en de ultraconservatieve ECR. 

Kenneth Haar, onderzoeker en campagnevoerder bij Corporate Europe Observatory, zei: “De toegenomen uitgaven van de Alliance Defending Freedom in Europa weerspiegelen een breder rechts project van de VS om de Europese politiek te beïnvloeden. Ze zijn op veel manieren succesvol geweest, dus het is tijd om ons af te vragen hoe we terug kunnen vechten en hun invloed kunnen verminderen.

In de loop der tijd heeft de ADF nauwe banden gesmeed met extreem-rechtse en conservatieve groeperingen in Europa en het Europees Parlement. Deze samenwerking weerspiegelt hun strategische aanpak om hun agenda op Europees niveau te bevorderen. 

Ze winnen misschien niet alle politieke gevechten waarbij ze betrokken zijn, maar ze spelen een lang spel en het wordt voor groepen als het ADF steeds makkelijker om toegang te krijgen tot miljoenen dollars van Amerikaanse conservatieve stichtingen. Als je ziet hoe sterk die stichtingen momenteel hun uitgaven verhogen, dan is dat echt zorgwekkend, ook vanuit Europees perspectief.

De komende Europese verkiezingen zijn van groot belang. Als de conservatieven en extreem-rechts een meerderheid vormen, is er een grotere opening voor ultraconservatieve groepen om de Europese politiek te beïnvloeden. Dat zou op zijn beurt de ADF en daarmee het Trump-kamp meer vruchtbare grond geven voor hun ideeën. Bescherming tegen dergelijke resultaten is noodzakelijk.”

– De Alliance Defending Freedom werd berucht door haar rol in het uitschakelen van federale abortusrechten in de VS en werd in 2017 door het Southern Poverty Law Centre aangewezen als een “LGBTQI haatgroep”.

– In Polen steunde ADF de oprichting van Ordo Iuris, dat bekend staat om het promoten van anti-LGBT-beleid, wat leidde tot het creëren van “LGBT-vrije zones”. Deze samenwerking heeft Polen in conflict gebracht met de Europese Unie.

– ADF heeft invloedrijke conservatieve figuren als Ján Figeľ gesteund en nauw met hen samengewerkt, waarbij ze zijn positie als speciaal gezant van de EU voor godsdienstvrijheid hebben gebruikt om hun agenda te bevorderen. Hun samenwerking strekt zich uit tot rechtszaken en publiekscampagnes.

Zie het hele onderzoek hier.