Ga naar de inhoud

De allesvernietigende oorlog in Irak

10 jaar geleden is de oorlog tegen Irak begonnen. 10 jaar geleden vertelde Tony Blair dat Irak binnen een uur gif aanvallen zou kunnen uitvoeren die Londen zouden kunnen treffen. 10 jaar geleden steunde wij de inval in Irak om dezelfde redenen, Irak zou massa vernietigingswapens hebben. Deze week staan er genoeg artikelen in de kranten en op internet die het tegendeel bewijzen en de aanval op Irak een grote fout noemen.

3 min leestijd
Placeholder image

(Bron: konfrontatie.nl

Gelukkig hebben wij Hans van Baalen, VVD er en Europarlementariër. Hij staat nog steeds achter de allesvernietigende oorlog tegen Irak en noemde Saddam Hoessein een gevaarlijke man die zijn eigen bevolking uitmoordt en gifgassen gebruikte tegen de Koerden in Halabja.  Nou kan ik mij nog herinneren dat er een uitzending was van Argos over de aanval op de Koerden en de export van grondstoffen die voor gifgassen konden dienen. Frits Bolkestein, voormalig staatssecretaris van economische zaken, zette zijn handtekening onder de levering van deze grondstoffen naar Irak.’ Dezelfde Frits Bolkestein wilde geen koffie drinken met een Irakeze Koerd die met hem over deze gifgassen wilde praten, het zouden leugens zijn dat Nederland deze grondstoffen zou hebben geëxporteerd. Lees het selectieve geheugen van Bolkestein van Pieter Hilhorst. Frits Bolkestein vond dat Nederland aansluiting moest zoeken tot Irak daar Irak zijn ogen had gericht op het Westen. Ondanks waarschuwingen van mensenrechtenschendingen ging Frits gewoon door. Ook een zeer selectief geheugen van de heer Frans van Baalen. ‘Gelukkig hebben wij de foto’s en informatie nog’

Wat heeft de oorlog de Irakezen opgeleverd? Bommen, heel veel bommen met of zonder verarmd uranium. Verarmd uranium waar velen ziek door zijn geworden, mensen met kanker en niet een soort maar verschillende soorten kanker bij een persoon, kinderen die geboren worden met aangeboren afwijkingen. Martelkamers, geheime gevangenissen, slachtoffers, heel veel doden, ontheemden, vluchtelingen en gehandicapten. Dit allemaal om democratie te brengen!

Deze week verscheen er een artikel in de Guardian een artikel over een Amerikaanse kolonel, James Steele. James Steele werkte in El Salvador, Nicaraqua en Irak als instructeur ‘hoe kan ik het hardst en gemeenst leren martelen: ‘ Hij trainde speciale politie commando’s die in door de VS betaalde martelcentra gevangenen verhoorde. James Steele deed dit samen met kolonel James Coffman, beiden rapporteerde aan Generaal David Petraeus. David Petraeus wist hier dus van, toch is hij onderscheiden met vele glitter en glamour medailles.

Vrouwenrechten zijn sterk verslechtert, religieuze wetten, kind huwelijken, verminkingen, zelfmoorden, moord en discriminatie. Weduwen waar er genoeg van zijn hebben een uitkering van 63 euro, huurprijs is gemiddeld 160 euro. Hoe moeten deze vrouwen leven?

Veiligheidssituatie voor velen is zeer ernstig, dagelijks vinden er bomaanslagen plaats. Duizenden Irakezen demonstreren tegen de regering, geen onderwerp op de Nederlandse televisie. Irak kampt met ernstige corruptie en werkeloosheid. Banen bij de overheid zijn erg gewild, 43 % van de werkende bevolking van Irak is ambtenaar. Basisvoorzieningen zijn door de door de Amerikanen ingestelde privatisering erg duur geworden. Elektriciteit is op rantsoen, drinkwater is ernstig vervuild en gezondheidszorg en onderwijs voor velen onbetaalbaar.

Irak is een van de meest corrupte landen in de wereld, toch noemt Europa het een jonge democratie en heeft het partnerschap en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Irak geratificeerd. Gelukkig is Shell een van de oliemaatschappijen die  aanwezig is in Irak en kan zo zorgen dat onze auto’s blijven rijden.

——————-

Aanvulling globalinfo:

Zie ook het verhaal van onderzoeksjournalist Greg Palace The real reason for the Iraq War (blijkt wel controle over de olie te zijn, maar met als doel dat die niet op de markt komt, wat dat zou de prijs maar doen kelderen…)