Ga naar de inhoud

Chomsky: leed Gaza, misdaden Israël, onze verantwoordelijkheid

De Amerikaanse progressieve website ZNet heeft elke dag een ‘Daily Commentary’. Op 12 juli komt Noam Chomsky aan het woord.

2 min leestijd

(oorspronkelijk verschenen bij DeWereldMorgen, foto ziekenhuis Gaza van website)

Hij heeft net gezien hoe een vriend werd opgeblazen in een auto met de woorden ‘PRESS’ duidelijk op het dak geschreven. Hij hoort geschreeuw bij de buren maar durft niet gaan kijken omdat hij meer dan waarschijnlijk een doelwit wordt als hij buiten komt. Dit gebeurt in een kalme buurt, zonder militaire doelwitten – behalve dan de Palestijnse bevolking die losplopend wild is voor de hoogtechnologische militaire machine van Israël, geleverd door de VS.

Hij vertelde me dat 70 procent van alle ambulances vernietigd zijn en dat van de 300 zwaargewonden meer dan twee derden vrouwen of kinderen zijn. Slechts zeer weinig activisten van Hamas werden geraakt – ook weinig raketlanceerders werden uitgeschakeld, alleen de gewoonlijke slachtoffers.

DeWereldMorgen.be

Het is belangrijk om te begrijpen hoe het leven in Gaza is wanneer Israël zich ’terughoudend’ gedraagt, tussen de met de regelmaat van een klok op touw gezette crisissen door. Een rapport van Mads Gilbert (foto) van UNRWA geeft een goed idee. Deze moedige Noorse chirurg heeft uitgebreid gewerkt in Gaza, ook tijdens de venijnige en moorddadige Operatie Gegoten Lood (van 2008-2009). (rapport , nvdr)

De situatie is rampzalig op elk gebied. Alleen al wat betreft de kinderen rapporteert Gilbert: “Palestijnse kinderen lijden verschrikkelijk. Een groot deel van hen is getroffen door het regime van ondervoeding dat wordt veroorzaakt door de blokkade van Israël. Bloedarmoede ligt bij kinderen onder de twee jaar op 72,8 procent, chronische hersenontsteking op 34,3 procent, geremde groei op 31,4 procent en ondergewicht op 31,45 procent. De toestand verergert nog steeds”.

Wanneer Israël zich ‘goed gedraagt’, worden per week twee Palestijnse kinderen gedood, een patroon dat al 14 jaar terug gaat. De onderliggende oorzaak is de criminele bezetting en de repressie die het Palestijnse leven in Gaza tot bruut overleven herleidt, terwijl de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever worden verplicht in onleefbare kantons te leven tussen alles wat Israël neemt, zoals het wil.

Dit gebeurt allemaal in groteske overtreding van het internationale recht en van expliciete VN-Resoluties, zonder de minste waardigheid.

Dit zal doorgaan zolang het regime wordt ondersteund door Washington en wordt getolereerd door de Europese Unie – tot onze eeuwig durende schande.

Noam Chomsky: Gaza’s Torment, Israel’s Crimes, Our Responsibilities © 2014 ZNet . De dagelijkse commentaren van ZNet kunnen hier bekeken worden.

Vertaling Lode Vanoost/Dewereldmorgen