Ga naar de inhoud

BDS is het antwoord: boycot, de-invest en sancties

Palestijnen in Gaza, een van de meest dichtbevolkte plaatsen ter wereld, worden geconfronteerd met een grootschalig militair offensief te midden van een wereldwijde pandemie. De gezondheidszorg in Gaza stond al op instorten na 14 jaar Israëlische blokkade en opeenvolgende militaire aanvallen.

5 min leestijd

(Door Jose van Leeuwen, oorspronkelijk verschenen bij konfrontatie)

Het is geen oorlog tegen Hamas, het is een oorlog tegen de gehele Palestijnse bevolking. In Gaza zitten mensen gevangen op een oppervlakte van de provincie Utrecht.

Israel-Palestina conflict, terroristische Hamas strijders, moslimterroristen, en ga maar zo door. Hoor je ooit iets over Israëls terroristische regering, terroristische leiders, zionistische terroristen? Ik geloof het niet. Samen met wat anderen probeer ik de NOS en Nieuwsuur te twitteren met de vraag ‘Waarom noemen jullie het geen oorlog tegen de Palestijnse bevolking want een conflict is iets anders? Noem het beestje bij de naam, het is een godvergeten bloederige tering oorlog.

Volgens het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken zijn in de Israëlische luchtbombardementen t/m 18/5 94 gebouwen verwoest met daarin 461 woningen of kantoren. Er bestaat volgens de krant Haaretz gerede twijfel aan het militaire belang van deze doelwitten. De 10 verdiepingen hoge al-Jawhara toren huisvestte volgens Reporters without Borders 14 nieuwsagentschappen. In de 14 verdiepingen tellende al-Shorouk toren bevonden zich kantoren van 7 nieuwsbureaus. De al-Jalaa toren met 12 verdiepingen, die op 15 mei tegen de vlakte ging, bevatte kantoren van al-Jazeera en Associated Press. Als er al Hamas-faciliteiten in de gebouwen aanwezig waren, waren die zeker niet van voldoende militaire betekenis om de verwoesting ervan te rechtvaardigen. Het lijkt er in alles op dat zowel de lokale als internationale pers het echte doelwit waren. 10 ziekenhuizen, covid-posten, wegen naar ziekenhuizen toe, alles is gebombardeerd. Een groot deel van de bevolking van Gaza heeft te weinig voedsel, te weinig drinkwater en geen toegang tot medische zorg. De riolering is kapot, waterzuivering is gebombardeerd waardoor het afvalwater in de zee gedumpt gaat worden, dit wordt natuurlijk een milieuramp en gezondheidsrisico.

11 kinderen die van een Noorse organisatie psychische hulp kregen zijn tijdens een bombardement gedood. Van 1 familie zijn er 8 mensen omgekomen, een jongen van 14 die als enige over was gebleven, heeft zelfmoord gepleegd. Een vader die voor zijn kinderen speelgoed had gekocht werd gedood door een bombardement. Een meisje dat huilend bij haar verwoeste flat stond, 10 jaar: ‘Ik wilde dokter worden, ik wil iets betekenen voor mijn mensen, ik ben pas 10 jaar, wat kan ik doen, ik ben maar een kind.’ Een stem van een vader uit Gaza: ‘I did the strangest thing today – I exchanged my children with my brother’s. I took two of his children, and gave him two of mine. So in case I get bombed, one of mine will survive & if he gets bombed, one of his will live on.” Afgelopen dinsdag werd de arts die de strijd tegen de pandemie leidt in Gaza samen met zijn hele familie waaronder vrouw, kinderen, vader en moeder opgeblazen door de Israëlische luchtmacht.

Allemaal kleine verhalen uit een oorlogsgebied. De beelden zijn zoals in elke oorlog ‘walgelijk, meer dan walgelijk’.

Gantz (oud-generaal en politicus) geeft toe dat niemand in Gaza veilig is voor de terreur van Israël. Ongeveer 72.000 Palestijnen zijn tijdens de intensieve bombardementen uit hun huizen gevlucht. Bijna 47.000 mensen schuilden in door de Verenigde Naties geleide scholen in Gaza, terwijl de rest bij familie logeerde, verklaarde de VN-controlegroep OCHA.

Carolien Roelants (NRC) meldt: “Hebben de Palestijnen een recht op zelfverdediging, vroeg een journalist van persbureau AP aan de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Die kwam daar niet uit.” 

De raketten van Hamas komen natuurlijk ook ver, veel verder dan voorheen. Beide partijen hebben misschien wel voordeel bij deze situatie, verkiezingsvoordeel of borstklopperij.

De aandacht van Oost Jeruzalem is nu verplaatst naar Gaza. In Oost Jeruzalem worden Palestijnen met geweld uit hun huis gehaald, en op straat gezet. Huizen worden ingenomen door Israëli. Volgens Leon de Winter zouden ze geen huur hebben betaald.

West Bank

In 2014 woonden er ongeveer 380.000 kolonisten in de illegale nederzettingen op de Westoever, een aantal dat uitgroeide tot 475.000 nu, verdeeld over 132 nederzettingen en 135 outposts (nederzettingen die zelfs volgens Israël illegaal zijn). Steeds meer land wordt voor deze groeiende kolonistenbevolking geconfisqueerd, waarbij de Palestijnse bewoners worden verjaagd. Dat blijkt uit de cijfers: tussen 2014 en nu werden bijna 6000 Palestijnen uit hun huis verdreven. In de eerste 4 maanden van dit jaar al 468. Die verdrijving gaat vaak gepaard met de sloop van hun woning. Het aantal sloopacties nam toe van 560 in 2015 tot 854 in 2020. In de eerste 4 maanden van dit jaar waren het er 322.

18 mei werd op de West Bank en in Israël door de Palestijnen gestaakt. Op de West Bank was er veel, heel veel geweld. Meerdere Palestijnen werden gedood, traangasgranaten werden uit drones gegooid en huizen en straten overspoeld met scunk water, chemische troep die naar poep stinkt en die je dagen ruikt. Er is een indringend filmpje over een jongen die gearresteerd was, hij vertelde over zijn arrestatie, over de manier waarop dat ging en de gevolgen daarvan. Gisteren is hij van 700 meter afstand in zijn borst geschoten en werd de ambulance tegen gehouden om hem te redden.

Maar ook binnen Israel/’48 vind er veel geweld plaats, troepen gaan van wijk naar wijk, Palestijnen die bang zijn om gelyncht te worden , vernielingen, traangas, heel veel traangas. De oorlog lijkt de Palestijnen te verbinden en de (gewapende )extreem rechtse joodse bevolking nog verder te laten radicaliseren.

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, de VS heeft een wapendeal gesloten met Israel voor 735 miljoen dollar.

En wij gebruiken systemen die getest zijn op Palestijnen:

In Nederland werkt de veiligheidsregio Haaglanden samen met de Israelische wapenproducent Elbit aan een drone-project, waarbij technologie toegepast wordt die is gebruikt bij bombardementen op Palestijnen. Ook het Nationaal lucht en ruimtevaartlaboratorium, het Nederlands forensisch instituut, Europol Den haag, het ministerie van Justitie en Veiligheid, ProRail en enkele universiteiten werken met Israëlische partners samen aan programma’s die een militaire of repressieve toepassing kunnen hebben.

Laten wij vooral niet het ‘conflict’ naar NL halen…

Jose van Leeuwen