Ga naar de inhoud

Arundhati Roy: een Amerikaanse aanval op Iran zou ‘de grootste fout zijn die het ooit heeft gemaakt’

Afgelopen zondagavond gaf Arundhati Roy de Arthur Miller Freedom to Write-lezing in het Apollo Theater in Harlem als onderdeel van het PEN World Voices Festival. Ze leest – in het programma Democracy Now – een fragment van de lezing voor. “In de afgelopen paar jaar, gezien de oorlogen die het heeft gevoerd, en de internationale verdragen waar het willekeurig op teruggekomen is, past de Amerikaanse regering perfect in haar eigen definitie van een schurkenstaat,” zei Roy.

3 min leestijd

(bron: website Democracy Now, vertaling globalinfo.nl)

“En nu, met dezelfde oude angstaanjagende tactieken, dezelfde vermoeide leugens en hetzelfde oude valse nieuws over nucleaire wapens, maakt het zich op om Iran te bombarderen. Dat zal de grootste fout zijn die het ooit heeft gemaakt. ‘

AMY GOODMAN: Dit is Democracy Now!, “Democracynow.org”: https: //www.democracynow.org, The War and Peace Report. Ik ben Amy Goodman met Nermeen Shaikh. Onze gast voor het komende uur, Arundhati Roy, de winnaar van de Booker Prize voor haar eerste roman The God of Small Things. Haar tweede roman, The Ministry of Utmost Happiness, stond  lang op de lijst voor dezelfde prijs in 2017. Nu komt er een verzameling van haar non-fictie-schrijven uit genaamd My Seditious Heart. Het is meer dan duizend pagina’s en zal uitkomen in juni. Gisteravond heb je een gepassioneerde toespraak gegeven in het historische Apollo Theater in Harlem. De lezing die je hebt gegeven, heette de Arthur Miller Freedom to Write-lezing, en je noemde het ‘A Place for Literature’. Kun je er een stukje van met ons delen?

ARUNDHATI ROY: Natuurlijk. Terwijl de ijskappen smelten, terwijl de oceanen opwarmen en grondwaterlagen instorten, terwijl we door het delicate web van onderlinge afhankelijkheid verscheuren dat het leven op aarde ondersteunt, terwijl onze formidabele intelligentie ons ertoe brengt de grenzen tussen mensen en machines te overschrijden en onze nog formidabelere overmoed  ons vermogen ondermijnt om het voortbestaan van onze planeet te verbinden met onze overleving als soort, omdat we kunst vervangen door algoritmen en staren naar een toekomst waarin de meeste mensen misschien niet eens nodig zijn om aan economische activiteiten deel te nemen aan of daarvoor te worden beloond, op precies dat moment zien we dat blanke supremacisten het Witte Huis vast in handen nemen, zien we nieuwe imperialisten in China en neonazi’s die opnieuw massaal de straten van Europa innemen, hindoe-nationalisten in India, en een groot aantal slager-prinsen en kleinere dictators in andere landen om ons naar het onbekende te leiden.

Terwijl velen van ons droomden dat een andere wereld mogelijk is, zaten zij ook te dromen. En het is hun droom, onze nachtmerrie, die gevaarlijk dicht bij het punt staat om te worden gerealiseerd. De gratuite oorlogen en gesanctioneerde hebzucht van het kapitalisme hebben de planeet in gevaar gebracht en gevuld met vluchtelingen. Een groot deel van de schuld daarvoor ligt vierkant op de schouders van de regering van de Verenigde Staten. Zeventien jaar na het binnenvallen van Afghanistan, na het naar het stenen tijdperk te hebben gebombardeerd met als enig doel de Taliban omver te werpen, is de Amerikaanse regering weer in gesprek met dezelfde Taliban. In de tussentijd heeft het Irak, Libië en Syrië vernietigd. Honderdduizenden hebben hun leven verloren door oorlog en sancties. Een hele regio is afgedaald in chaos, oude steden zijn tot stof gebombardeerd.

Temidden van de verlatenheid en het puin, is een wangedrocht genaamd Daesh, ISIS, voortgebracht. Het heeft zich over de wereld verspreid, zonder onderscheid gewone mensen vermoordend die absoluut niets te maken hadden met Amerika’s oorlogen. In de afgelopen paar jaar, gezien de oorlogen die het heeft gevoerd en de internationale verdragen waar het willekeurig op teruggekomen is, is de Amerikaanse regering perfect gaan passen in haar eigen definitie van een schurkenstaat. En nu ze hun toevlucht nemen tot dezelfde oude afschriktactieken, dezelfde vermoeide leugens en hetzelfde oude valse nieuws over nucleaire wapens, maakt het zich op om Iran te bombarderen. Dat zal de grootste fout zijn die het ooit heeft gemaakt.

Zie verder de uitzending op de video: