Ga naar de inhoud

4x Noam Chomsky vertaald

Het Belgische ‘webzine voor internationale politiek’ Uitpers heeft in
een special een interview en een lezing van Noam Chomsky vertaald en in
vier delen op de website geplaatst. Hieronder een korte samenvatting
met links naar elk stuk.

2 min leestijd
Placeholder image


Chomsky: "De meerderheid van de wereld staat achter Iran"
In het eerste deel van het interview heeft Noam Chomsky het over het nucleair akkoord tussen de VS en India en de schijnheiligheid van het Westen over het nucleaire programma van Iran. De VS neemt daar militant stelling tegen, wat nogal ironisch is omdat dezelfde officiële vertegenwoordigers die daar nu lelijk over doen dezelfden zijn die deze programma’s ondersteunden onder de sjah. (Lees meer…)


Chomsky: "Als de VS terreur uitoefent is dat gewoon nooit gebeurd"
Deel II van Subrata Ghoshroy’s exclusief interview met Noam Chomsky behandelt de capaciteit van de VS voor revisionistische geschiedschrijving en propaganda vanaf Ronald Reagan’ s toewijding tot vrije markten, de Amerikaanse terreuracties van de jaren ’80 in Latijns-Amerika tot de bankroete ratio achter Clinton’ s interventie in Bosnië. (Lees meer…)

Gelukkig is er Latijns-Amerika nog!
In Caracas, Venezuela, had de zevende Social Summit for Latin American and Caribbean Unity plaats. Noam Chomsky hield er op 24 september 2008 volgende toespraak. Hij ziet in Latijns-Amerika hoop voor een betere wereld. Hij is daarbij uiteraard steeds zijn kritische en ironische zelf, zoals we dat van hem gewoon zijn. (Lees meer…)


Een zaak van het grootste belang! Deel II van de toespraak in Caracas
Voor het eerst in 500 jaar begint Zuid-Amerika zijn eigen lot in handen te nemen. Er zijn vroeger al pogingen geweest, maar die werden verpletterd door een buitenlandse kracht, zoals in de gevallen die ik hier heb vermeld en andere afzichtelijke feiten, te talrijk en te familiair om ze hier te bespreken. Er wordt nu afgeweken van een patroon met een lange en beschamende voorgeschiedenis. (Lees meer…)