Afgelopen week is in de VS groots in premiere gegaan de speelfilm V for Vendetta. De film gaat over een klinkklare anarchist, die met directe actie de staat te lijf gaat en de bevolking aanzet tot een opstand voor een anarchistische samenleving. De film komt binnenkort ook in Nederland in de bioskoop.

ImageAnarchistische kringen in de VS zijn verdeeld over de waarde van de film. Sommigen benadrukken het belang dat een gewoon publiek een film te zien krijgt waarin het anarchisme nu eens niet als een kwade karikatuur afgebeeld wordt. Anderen zien het als een vercommercialisering van het idealisme. Of vinden het nog steeds een karikatuur. De film is immers een productie van de multinational Warner Bros. (officiele website film). Er zijn groepen die pamfletten uitdelen aan de bezoekers van de film, om ze te wijzen op het 'reëel bestaande anarchisme' . Informatie daarover is te vinden op een speciale website met de best grappige titel 'A for Anarchy'.

Interessant is het allemaal wel. De film wordt door het filmbedrijf gevent met de leus: "People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people". Overigens is het een hoofdzakelijk Britse productie en speelt'ie ook in (retro-futuristisch) Engeland.

Op infoshop wordt gediscussieerd over de film.

Vanuit het rechtse kamp wordt de film bekritiseerd omdat die geweld en terrorisme zou propageren.

V for Vendetta is oorspronkelijk een stripserie, die onder actievoerders in de VS ook al populair was. Hij kwam halverwege de jaren '80 in maandelijkse afleveringen uit in de Warrior-serie en is gemaakt door Alan Moore en David Lloyd (fansite Moore). Zie op deze website meer over de strip.

En dit is de website van het filmbedrijf voor de Nederlandse versie.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)