Ga naar de inhoud

Lege kitschversie van Guthrie’s ‘Your Land’ bij inhuldiging Biden

Progressieven waren blij verrast toen ze hoorden dat het eindeloze culturele programma waarmee de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden werd opgeluisterd, een opvoering bevatte van Woody Guthrie’s legendarische lied ’This Land is Your Land’. Het zou opgevoerd worden door Jennifer Lopez, die tot dusver nooit van veel radicale politieke inhoud in haar nummers betrapt kon worden (*). We gingen dus snel kijken/luisteren. Het was verschrikkelijk!

5 min leestijd

(Foto muur Woody Guthrie Center in Tulsa door Diann Bayes, CC 2.0 Flickr)

Woody Guthrie schreef het lied in 1940 als reactie op het bombastische nationalistische brullied God Bless America van Irving Berlin. Het lied somt de uithoeken van de Verenigde Staten op, en het refrein onderstreept dat dat van iedereen is, niet alleen van wie rijk of rechts genoeg is. Het perspectief van het lied is dat van een zwerver, een hobo, die het land door trekt en recht heeft op alles dat het land te bieden heeft.

De geschiedenis van het lied is ook bloemrijk omdat er verschillende versies bestaan. De eerste is het radicaalst, toen Guthrie zelf ook radicaal links en anti-nationalistisch was. Het bevat het befaamde vierde couplet over ‘private property’ waar je je niets van aan hoeft te trekken (zie wikipedia)

There was a big high wall there that tried to stop me;
Sign was painted, it said private property;
But on the back side it didn’t say nothing;
This land was made for you and me

Er zijn ook andere variaties op de allinea, maar met dezelfde strekking.

In 1944, het hoogtepunt van de 2e WO, werd Guthrie minder anti-Amerikaans en liet het couplet soms weg, evenals – soms – het later toegevoegde couplet over de crisis, als de rijen voor de gaarkeukens staan, met de vraag of dit land wel van iedereen is…

In the squares of the city, In the shadow of a steeple;
By the relief office, I’d seen my people.
As they stood there hungry, I stood there asking,
Is this land made for you and me?

Tientallen jaren later is het lied historisch erfgoed geworden en wordt het vaak opgevoerd en soms misbruikt voor patriottisch vlaggezwaai. Maar het is dan altijd de vraag of het beroemde vierde couplet wel of niet opgevoerd wordt, want dat geeft immers aan of er nog iets van de oorspronkelijke linkse inhoud in ere gehouden wordt of niet. Dus dat was ook de grote vraag bij de J.Lo-versie.

Het antwoord was dat er helemaal geen inhoud meer over bleef, tijdens de kitscherige show in Washington. J.Lo zong een ‘medley’ waarin vooral het refrein van This Land herhaald werd, naast enkele van de onschuldige coupletten over hoe mooi het land wel niet is, en dat overging in het partiottische kweellied America The Beautifull, waarbij de Amerikaanse vlag, waarvan er zo’n 2000.000 hingen te wapperen, prominent in beeld kwam. Zie de beelden/geluiden hier.

Woody Guthrie over Trump

Overigens, het lijkt lang geleden, haast een vorig leven, werd het lied ook bij de inhuldiging van Obama opgevoerd, door Bruce Springsteen en Pete Seeger (die ooit nog met Woody Guthrie himself heeft opgetreden!)

Pete Seeger is in 2014, bijna honder jaar oud, overleden en heeft deze uitvoering dus niet meer mee hoeven te maken. Hier heeft hij het over het lied en zijn ervaringen met Woody:

{youtube}9r9T0CARS8k{/youtube}

Bij Obama kwam de originele versie natuurlijk aan bod, laat dat maar aan Pete over. Volgens wikipedia: The song was restored to the original lyrics (including the ‘There was a big high wall there’ and ‘Nobody living can ever stop me’ verses) for this performance (as per Pete Seeger’s request) with exceptions of the changes in the end of the ‘Private Property’ and ‘Relief Office’ verses; the former’s final line was changed from “This land was made for you and me” to “That side was made for you and me,” and the latter’s third and fourth lines to “As they stood hungry, I stood there whistling, This land was made for you and me,” from the original lyrics, “As they stood there hungry, I stood there asking, Is this land made for you and me?”

Overigens is er onder leden van de oorspronkelijk bevolking van de VS vaak aversie tegen het lied. Het wordt gezien als het goedpraten van kolonisten die land afpakten van de oorspronkelijke bewoners.

Zie het stuk: This Land is Whose Land? dat een discussie over de inhoud losmaakte.

en de repliek met achtergrond over het anti-racisme van Woody.

Een bizarre toevalstreffer waar we het nu ook even over moeten hebben, is dat Woody Guthrie ook en fel lied tegen Trump heeft gemaakt. Nu zult u denken: maar Woody stierf toch al in 1967? Ja, maar het ging over de vader van Trump, Fred C. Trump, die een huisjesmelker was in New York. De huidige Trump heeft het begin van zijn onroerend goed-imperium en de criminele bankcontacten om dat overeind te houden, van hem gekregen. Maar begin jaren vijftig woonde Woody met zijn gezin in Brooklyn en huurde van Trump, een meedogenloze huisbaas die hem, naar eigen zeggen dakloos maakte (Trump made a tramp of me). Hij schreef er het lied Old Man Trump over, dat lange tijd verborgen bleef omdat lang niet alles van Guthrie op de radio werd gespeeld en/of en de plaat vastgelegd werd. (“Beach Haven looks like heaven / Where no black ones come to roam! / No, no no! Old Man Trump! Old Beach Haven ain’t my home!”) In 2016 werd het lied ontdekt door een onderzoeker die in het archief van Woody Guthrie in Tulsa aan het werken was.

Nu we weer van de zoon van zijn huisbaas af zijn, soort van dan, mogen we hopen ook de verkitsching van Woody’s werk te boven te komen.

———-

(*) In haar persoonlijke leven overigens wel, ze deed mee aan de recente Black Lives Matter-protesten en is openlijk voorstander van homo (GLBTQetc.) rechten.