War by Other means: BBC-radio over vuile truucs in de handels-onderhandelingen. De BBC radio heeft een programma uitgezonden over "wat er echt gebeurt in de internationale handelsbesprekingen". Een opzienbarend kijkje achter de schermen.

Het programma is (tijdelijk) opgeslagen in het archief van de BBC

Je kunt het ook als MP3-file downloaden (en wel hier)

Bedenk wel dat het programma twintig minuten duurde en daardoor 9 Megabite groot is.

Rss-feed

De BBC zelf prijst haar programma als volgt aan:

Handel is het levensbloed van de mondiale economie - en ze is afhankelijk van afspraken die gemaakt worden in harde onderhandelingen achter gesloten deuren. Maar wat gebeurt er eigenlijk echt in de internationale handelsbesprekingen?

In de eerste van twee programma's onderzoekt Dr Ngaire Woods van Oxford University. Ondanks ontkenningen door de handelscommissaris van de EU Peter Mandelson, hoort ze vele verhalen van harde methodes gebruikt door de grote economische machten, waaronder 'arm-twisting' (dwang door de arm op de rug te draaien), politieke druk en chantage met ontwikkelingsprogramma's

Huidige en voormalige onderhandelaars tillen een tip van de sluier op over de macht van industriële en landbouw-lobbys en geven een masterclass in technieken om je zin te krijgen.

Kleinere landen vinden zich in de minderheid (zowel in getal als vuurkracht) als ze de onderhandelingstafel bereiken. "Het zijn knokkers," zegt een voormalige Braziliaanse vertegenwoordiger over de handelsvertegenwoordigers van de grote economieën. "Ze vertellen je wat je moet ondertekenen. Of dit is het beste voor jullie en jullie hebben toch nergens verstand van. Onderteken dit maar en houd verder je mond."