Ga naar de inhoud

Duitse tv over ‘die Krise’

ZDF en Arte hebben interessante bijdrages uitgezonden over de financiële crisis, Ze worden nog herhaald of zijn online te vinden.

4 min leestijd
Placeholder image

1. Halbzeit der Krise?

Afgelopen zondag was er op de ZDF-televisie een interessant debat over de financieel-economische crisis. Het programma heette “Philosophischer Quartett – Halbzeit der Krise?”. Twee gasten werden ondervraagd door Peter Sloterdijk und Rüdiger Safranski.

Een van de gasten was econoom en socioloog Gunnar Heinsohn. Op stevige wijze veroordeelde hij de Centrale Banken die niet snappen hoe de economie werkt en daarom steevast de verkeerde beslissingen namen en nemen en de crisis onnodig hebben verergerd. Zijn stelling is dat “de markt” een “kind” is van de financiele sector: er is eerst sprake van het aangaan van leningen (waarvoor uiteindelijk rente betaald moet
worden) voordat er kan worden overgegaan tot productie en verkoop van goederen en diensten op de “markt”. Het beleid van de Centrale banken bij de “bail-outs” ging uit van startpunt “de markt”, aldus Heinsohn.

Die centrale banken (en overheden) hadden de crisis in het prille begin moeten behandelen als een “standaard crisis” (meer was het toen niet), met de daartoe gee”igende maatregelen en beschikbare middelen. Toen het uit de hand was gelopen bedienden ze de deposito-banken met mkiljarden
zonder enige regels of controle. Dat gaf hen de mogelijkheid om te speculeren met rente-verschillen, waardoor er nu weer een nieuwe luchtbel aan het ontstaan is die uiteen zal klappen. De banken leenden
niet uit aan bedrijven die leningen nodig hadden om te investeren of om te overleven, zodat de economie schade leed. De Centrale Banken hebben er een puinhoop van gemaakt, aldus Heinsohn: het geld van de bail-outs vulde de zwarte gaten van al bestaande schulden en zal nu moeten worden opgehoest door burgers en bedrijven, terwijl nieuwe schulden ontstaan.
Beter was het geweest indien staten zelf “goede banken” hadden gesticht om daar die miljarden hulpgelden in te stopppen en die te gebruiken ten behoeve van de slachtoffers van de crisis (“bijvoorbeeld huizenbezitters en het MKB”).

De andere gast, Heiner Mühlmann – cultuurfilissof en catastrofetheoreticus – had een benadering die was geent op psychologie en culturele waarden. Een van zijn stellingen is dat men de crisis pas
begrijpt indien men de stand der dingen beschouwt als een voortdurende oorlogsinspanning (niet alleen vanwege daadwerkelijke oorlogsvoering in bijvoorbeeld Afganistan, maar vanwege de oorlog tegen de eigen bevolking door het creeren van voortdurende onveiligheid en onzekerheid). Op het internationale vlak hebben handelsconflicten volgens hem de plaats ingenomen van gewapende conflicten. Zo beziet hij ook de opndergang van de Lehman Brothers Bank in de VS: de Amerikaanse regering koos er bewust voor om deze te laten omvallen in plaats een andere om zo de crisiseffecten voor een deel af te kunnen wentelen op Europa (want veel Europese leningen stonden uit bij die bank).

Meer informatie: op de website van zdf.

Een herhaling is in de nacht van 31 oktober naar 1 november om 01:00 uur te zien op de sattelietzender ZDF-Info, maar het kan voorlopig ook nog worden bekeken op het internet.

—————-
2. “Banken: Miljarden opgeslokt, vertrouwen verspeeld”.

Dinsdagavond had ARTE tv ook een interessante thema-avond over de crisis, een twee uur durende compilatie getiteld “Banken: Miljarden opgeslokt, vertrouwen verspeeld”.

“De schuldenval was niet in de laatste plaats een van de gevolgen van de huidige ecomoische crisis. Velen geloofden dat ze met kredieten huis en haard konden redden; ze zijn nu uitgespeeld. Welke rol hadden de banken daarbij?

Terwijl onze maatschappij een jaar na de financiële ramp voor een echte vertrouwenscrisis staat en de politici de banken in het vizier hebben, belicht ARTE’s thema-avond de wereld van de banken. Hoezo zijn de
kredietinstelling goed? Voldoen de banken aan de verwachtingen die de regeringen hadden toen ze hen met vele miljarden bedienden? Twee documentaires en een debat geven een realistische beeld van de
onzekerheden in huidige tijd die door de eceonomische crisis zijn veroorzaakt.

Meer hierover op website ARTE De herhaling is aanstaande vrijdag 30 oktober, van 9:54 tot 12 uur.