De popmiljardair Bono wordt door velen beschouwd als een idealist die probeert bij te dragen aan armoedebestrijding. Anderen vinden hem een hypocriete zakenman, die goed geld verdient aan zijn hippe imago. De kritische weblog Taxresearch kijkt naar wat hij in de praktijk doet. en ontdekt dat de guit hun gegevens gebruikt om bedrijven te adviseren hoe belasting te ontduiken.

 

Het is al langer bekend dat Bono zijn vermogen zelf grotendeels allerminst idealistisch besteedt. Hij bezit nogal wat omstreden bedrijven, onder andere via zijn 'private equite firm' Elevation .

Eerder was al bekend geworden dat hij zijn belastingzaken grotendeels uit Ierland naar Nederland verhuisd had. Hij deed dat vorig jaar nadat bekend was geworden dat Ierland een eind zou maken aan voordelig belastingbeleid ten aanzien van muzikanten. In Nederland zou hij veel minder belasting hoeven te betalen. Taxresearch beschrijft de gevolgen.

("Bono likes to preach but hates tax")

Nederland is een belastingparadijs, vergelijkbaar met de Kaaiman-eilanden. (zie hierover een uitstekend rapport van SOMO).

Via Elevation heeft Bono nu een flink aandeel gekocht in het beruchte zakenblad Forbes (door Taxresearch voortaan 'Bono's Rag' genoemd). En in de nieuwste uitgave vond de schrijver tot zijn verbazing een artikel dat uitlegt hoe lucratief belastingontwijking kan zijn, hetgeen onder andere onderbouwd wordt met gegevens afkomstig van de kritische onderzoeksgroep Tax Justice Network. De conclusie van Taxresearch: "So there we have it. Bono's rag takes our work on the links between tax havens and poverty so seriously that it uses it to promote the tax havens. That's a definition of moral bankruptcy if ever I saw one."

In de reacties onder het stuk meldt iemand dat'ie onmiddellijk alle U2-platen gratis gaat downloaden.

Gelukkig hebben we Amy Winehouse nog.