Ga naar de inhoud

28-31 Oktober, CICC: Staat en Multinationals in de beklaagdenbank

Van 28-31 oktober zal het CICC zittingen houden tegen Unilever, ING, Airbus en de Nederlandse Staat.

4 min leestijd

(bron: Framer Framed)

De rechtbank Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) is een samenwerking tussen de Indiase academicus, schrijver, advocaat en activist Radha D’Souza en de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal, in opdracht van en ontwikkeld door Framer Framed. Het project bestaat uit een grootschalige installatie in de vorm van een tribunaal dat intergenerationele klimaatmisdaden vervolgt.

Meer info: EngelsNederlands

De inhuldiging van het tribunaal vond plaats op 24 september 2021.

Er zijn elke dag (tussen 13 en 18 uur) publieke zittingen, waar de aanklachten gesteld, verduidelijkt en onderbouwd worden. Deze zittingen kunnen (na aanmelding) bijgewoond worden, maar zijn ook per live-stream te volgen: https://www.youtube.com/user/FramerFramed

De eerste dag (28 oktober) is de Staat der Nederlanden de beschuldigde, vervolgens op 29 oktober Unilever, op zaterdag 30 oktober ING en op de laatste dag, zondag 31 oktober vliegtuig- en wapenproducent Airbus.

Op de eerste dag, donderdag 28 oktober staat de Nederlandse staat en haar imperium van bilaterale handels- en investeringsovereenkomsten centraal. De inleiding zal die dag gegeven worden door Bart-Jaap Verbeek van Somo. Vervolgens komen er drie specifieke zaken
 
Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Nederlandse Staat
28 oktober, 13:00-18:00
In deze zaak wordt de Nederlandse Staat aangeklaagd voor het opstellen van Bilaterale Handelsovereenkomsten als wettelijk kader ten voordele van multinationals en de staat zelf. Bilaterale Handelsovereenkomsten zullen worden toegelicht, en er zal bewijs worden geleverd van de ecocidale, sociale gevolgen van dergelijke overeenkomsten op ecosysteemgemeenschappen in Bolivia, Peru en Mongolië.
Bijdragen van
Blue Planet Project
Oyu Tolgoi Watch (OT Watch Mongolia)
Pueblos Indígenas Amazónicos Unidos en Defensa de sus Territorios (PUINAMUDT)
The Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO)
e.a.

REGISTEREN: 28 OKT 2021, 13:00-18:00

Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. the Dutch State live op YouTube: https://youtu.be/LOZzkZk2iOY

———————

Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Unilever
29 oktober, 13:00-18:00

Deze zaak klaagt Unilever en de Nederlandse staat aan voor het plegen van verschillende soorten klimaatmisdaden door hun destructieve activiteiten, zoals het vergiftigen van rivieren met kwik, monoculturen in de landbouw en het actief ondermijnen van democratische instellingen, aan de hand van getuigen uit India, de Republiek Congo en Kenia.
Bijdragen van
Kenya Land Alliance
Réseau d’Information et d’Appui aux ONG Nationales (RIAO-RDC)
Vettiver Collective
e.a.

REGISTEREN: 29 OKT 2021, 13:00-18:00
livestream: Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. Unilever live op YouTube: https://youtu.be/iEUeEC01LEY

——————-

Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. ING
30 oktober, 13:00-18:00

Deze zaak klaagt ING aan voor het oprichten van financiële syndicaten en kartels om milieuvervuilende, sociaal ontwrichtende activiteiten van multinationals te financieren; en klaagt de Nederlandse Staat aan voor het tot stand brengen van de wettelijke kaders die de activiteiten van ING mogelijk maken en voor het profiteren van die activiteiten. Getuigen uit Indonesië, Kameroen, e.a. zullen getuigenissen afleggen over de gevolgen van ING’s financiering van en investeringen in kolencentrales, palmolieproductie en ontbossing.

Bijdragen van Synergie Nationale des Paysans et Riverains du Cameroun (SYNAPARCAM)
The Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO)
WALHI West Java (Friends of the Earth Indonesia)
e.a.

REGISTEREN: 30 OKT 2021, 13:00-18:00
Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. ING live op YouTube: https://youtu.be/ZPun92U5F-g
———–

Kameraden uit het verleden, heden en toekomst vs. Airbus
31 oktober, 13:00-18:00

Deze zaak klaagt Airbus Industries aan voor het ontwerpen, produceren en verhandelen van destructieve wapens, waaronder gevechtsvliegtuigen, bewakingsapparatuur en andere oorlogswapens, met verwoestende sociale en milieugevolgen in de zuidelijke regio’s van de wereld. Er zal bewijsmateriaal worden gepresenteerd over de milieu- en sociale gevolgen van Europese oorlogen waarbij gebruik wordt gemaakt van Airbus-technologieën die dodelijke gevolgen hebben voor het milieu, vluchtelingen en asielzoekers en de bevolking van Jemen, door getuigen van wereldwijde rechtvaardigheidscampagnes uit o.a. Italië en Jemen.
Bijdragen van
Global Legal Action Network (GLAN)
Stop Wapenhandel (European Network Against Arms Trade – NL)
Watch The Med
e.a.

REGISTEREN: 31 OKT 2021, 13:00-18:00
Bekijk de hoorzitting Comrades past, present and future vs. Airbus live op YouTube: https://youtu.be/-ysVDWTKIiQ

Neer informatie op website Framer Framed