Ga naar de inhoud

14 juli: De Franse aristocratie zag het ook niet aankomen…

Parijs, 1789, 14 juli. De Bastille wordt bestormd en een zucht van vrijheid waait door de straten van Parijs. Een revolutionaire schokgolf jaagt alle Europese aristocratieën angst aan. Verbeeld in de film ‘Un Peuple et Son Roi’ (Een Volk en zijn Koning).

1 min leestijd

(Door Dave Downes, van de handige fedbook pagina ‘Anarchist Film Group’)

Het verhaal gaat over Françoise, een jonge wasvrouw, en Basile, zonder familie of naam, terwijl ze de unieke opwinding van liefde en revolutie ontdekken. Samen met hun vrienden en de Parijse arbeiders beginnen ze hun dromen over emancipatie te verwezenlijken in de pas opgerichte volksvertegenwoordiging, waar ze met hoop en twijfel getuige zijn van de totstandkoming van een nieuw politiek systeem. Hun debatten en de rellen in de straten houden het lot van hun eens zo heilige koning en de geboorte van een republiek in hun greep. De vrijheid heeft een verhaal.

★ Beetje bij beetje brokkelde de oude wereld af, en niet één keer had de koning gedacht dat sommige stukken op hem zouden kunnen vallen.

Un Peuple et son roi (Een natie, een koning). 2018. 121mins. Regisseur Pierre Schoeller. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0E5wFOVtxHk…

{youtube}0E5wFOVtxHk{/youtube}

Zie ook: Pëtr Kropotkin on The Great French Revolution and Its lessons