In de nieuwste Filmkrant staat een alarmerend verhaal over de gevolgen van het WTO-beleid dat de Nederlandse regering voorstaat voor de Nederlandse filmwereld.

De Nederlandse filmwereld zoals we die kennen, staat op de rand van de afgrond. Maar niemand lijkt dat in de gaten te hebben. Iedereen die subsidie ontvangt, kan de doodsteek krijgen. De dader: de WTO

De nabije toekomst zou er zo uit kunnen zien: een Nederlandse filmwereld zonder fiscale filmmaatregel, zonder publieke omroep, zonder Filmfonds, zonder Raad voor Cultuur, maar met een tot ministerie van O&W uitgekleed ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en alleen nog commerciële films. Als het aan de wereldvrijhandelsorganisatie WTO (World Trade Organisation) ligt, zal dit scenario werkelijkheid worden. "Cultuur wordt behandeld als elk ander object van handel, met als gevolg dat alle bescherming van de baan gaat", aldus Lucia van Westelaken van FNV Kiem, de vakbond voor Kunsten, Informatie en Media. "De gevolgen kunnen al over vijf jaar voelbaar zijn, zo niet eerder," waarschuwt Joost Smiers, lector Politicologie van de Kunsten aan de Utrechtse Hogeschool van de Kunsten, die de ontwikkelingen op de voet volgt. "Iedereen die subsidie krijgt, loopt een risico."

(zie de rest van het artikel als pdf-file op website van de Filmkrant)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Karin Wolfs/De Filmkrant.)