Ga naar de inhoud

Woensdag 18 december: 20 jaar ‘Seattle’

Twintig jaar geleden lukte het 50.000 actievoerders om de top van de Werelhandelsorganisatie WTO in Seattle effectief te blokkeren. Ze werden hard belaagd door legers relpolitie met traangas, pepperspray en rubber kogels, maar bleven dagenlang stand houden. De top werd een fiasco, terwijl die gepland stond als een spektakel van Big Business dat een tijdperk van wereldwijde ‘vrijhandel’ in had moeten luiden. Maar van de globaliseringsbeweging van weleer is weinig meer over. Wat is er toen gebeurd, en vooral: hoe hebben economie, politiek en bewegingen zich sindsdien ontwikkeld? Dat staat centraal op een avond in wijkcentrum Ru Paré in Amsterdam West.

2 min leestijd

(Illustratie van Eric Drooker)

‘Seattle’ was niet het begin van de globaliseringsbeweging, die wereldleiders het vuur aan de schenen legde, maar wel een van de hoogtepunten. De geslaagde blokkade en massademonstraties zorgde voor een wereldwijde inspiratie voor activisten tegen kapitalisme en hun vrijhandelsagenda en zetten het onderwerp handel en ontwikkeling prominent op de politieke agenda. Daarna volgden de veldslagen rond topconferenties elkaar in snel tempo op. Niet alleen bij de WTO, maar ook de EU, IMF en Wereldbank, de FTAA (de wat? inderdaad, die is toen geheel van de kaart geveegd) en het WEF in Davos moesten wereldleiders zich verschansen om nog te vergaderen. En zelfs dan lukte het soms niet. De WTO is er nog steeds niet van hersteld…

Dat wil allemaal natuurlijk niet zeggen dat de hoofdrolspelers (kapitalistische regeringen en de bedrijven daarachter) het er maar bij lieten zitten. In tegendeel, ze verplaatsten hun beleid naar een wirwar aan bilaterale vrijhandelsverdragen, offshore-neoliberalisme en ‘war on terror’. En gingen natuurlijk ook over tot felle vervolging van de actievoerders. Vandaag de dag is er van een georganiseerde linkse antikapitalistische beweging dan ook weinig meer over. En het zijn extreemrechtse politici die pretenderen de alternatieven voor kapitalistische vrijhandel te leveren (Trump, Salvini, Orban, Bolsonaro, Le Pen…)

Wat is er toen gebeurd, en hoe zijn de bakens sindsdien verzet? Wat is er bereikt, en hoe zit het met het perspectief voor bewegingen van nu?

Daarover praten we in Wijkcentrum Ru Paré met onder andere: Kriss Scholl (ervaringsdeskundige onderzoeker), Anne van Schaik (was in Seattle tijdens de blokkades voor Nederlandse NGO’s), Ramon (arrestant G20-acties in Hamburg) en Nina (Shell Must Fall)

(Woensdag 18 december, 20-22.00 uur Ru Pare: Chris Lebeaustraat 4 Amsterdam)

Organisatie: Retakethe.city en globalinfo.nl