Het jaarlijkse bal der rijken breekt weer aan, op een besneeuwde heuvel in Zwitserland. De onderdanen gaan proberen ze daar vanaf te krijgen...ImageOver een paar dagen begint het World Economic Forum weer in het chique ski-oord Davos. 2100 genodigden uit de top van het multinationale bedrijfsleven gaan daar het knappend haardvuur delen met een keur aan zorgvuldig uitgeselecteerde politici en hier en daar een verdwaalde kunstenaar. Het WEF verenigt de ruim 1000 grootste multinationals op aarde en hun conferentie in Davos is een waar carnaval van de macht (behalve dat er geen publiek bij gewenst wordt). Dick Cheney is een van de gasten, en die krijgt bijna niemand in de VS ooit te zien!

Annemarie Jorrisma vertelde vandaag op radio 1 dat ze er als minister van EZ vroeger vaak bij was en wel eens op een ijzeren stoel moest zitten in plaats van aan het haardvuur. Verder hoefden we er niet tegen te protesteren want er werd alleen wat lekker ge-netwerkt “net als bij het WSF”.

Het officiële programma (zie website WEF is gigantisch en het thema lijkt dit jaar ‘veiligheid’ te zijn. Vice-president van het WEF José Maria Figueres opent de website pseudoleuk onder het kopje ‘A better world is possible’. Heimelijk knarsen ze hun tanden aan grut omdat het World Social Forum (WSF) dat ooit als tegenhanger van het WEF ontstaan is, inmiddels tientallen keren groter is dan het WEF. Maar tegelijkertijd vinden ze het waarschijnlijk wel best dat een flink aantal van de sterren die een paar jaar geleden nog het waterkanon in Davos trotseerden (bij 10 graden celsius onder nul) nu ergens veilig ver weg zitten te workshoppen.

Elk jaar wordt er in Zwitserland ook flink gedemonstreerd en geprotesteerd door mensen die vinden dat de wereld niet aan de multinationals opgeofferd mag worden. Ook dit jaar weer. Vorig jaar werden zo’n 7000 demonstranten hardhandig tegengehouden in het dal bij Landquart, op zo’n 30 km. van Davos. Dit jaar hebben de demonstranten ervoor gekozen niet meer een eenheidsworst te vormen die tevergeefs alle politieversperringen door probeert te komen om in Davos te eindigen. Er zijn nu verschillende actieplatformen en oproepen, op verschillende tijdstippen.

Voor elk wat wils?

Op de begindag van het WEF, aanstaande woensdag 21 januari, zijn er blokkades en prikacties gepland op het traject Vliegveld Kloten (Zürich) –Davos. De gasten zijn makkelijk te herkennen aan de dure karossen waarin ze vervoerd worden. Maar de echte hoge pieten worden per helikopter verscheept. Tenzij het weer slecht is (mist, zware sneeuw…)

Op de website crack the WEF zijn details daarover te lezen. Verzameld wordt er oa. in Zurich . Ook is er opgeroepen om op die dag aan het eind van de middag deel te nemen aan een massaal openbaar radio-ballet.. Iedereen moet zich daarvoor op straat begeven met zo’n headsetjesradio van 6 euro en krijgt dan informatie via de aloude politieke zender Radio Lora.

Het netwerk voor directe actie Mafalda roept op om ook in de daaropvolgende dagen acties te ondernemen, gasten worden immers voortdurend af- en aangevoerd. Burgerlijke ongehoorzaamheid is het devies dit is dus Mafalda

Op 22 januari beginnen kritische ngo’s hun traditionele kleine tegenconferentie in Davos, Public Eye On Davos genaamd. Traditioneel worden de meeste bezoekers ervan echter door de politie tegengehouden of in elkaar geslagen. De tegenconferentie vindt plaats in de Nederlandse Astmakliniek en serveert navenant slappe koffie.

De groep Dadavos, link werkt nu echter niet roept op tot acties in Graubunden, dat op het traject naar Davos ligt, van 21-25 januari.

Op zaterdag 24 januari is de jaarlijkse demonstratie gepland. Of eigenlijk twee: eentje in Davos(14.00 station) zelf voornamelijk opgeroepen door ouwe marxistische groepen, en eentje in Chur in het dal beneden (waar de trein met demonstranten altijd afgehaakt worden en de limousines van de snelweg af moeten slaan om het b-weggetje de berg op te nemen).

Zie voor meer info over de demo in Davos: website Revol. Bundnis

Demo Chur (13.00): zie website
Tegenstanders van het WEF zijn al dagen geleden met acties begonnen. In November werden reclamevitrines in meerdere steden ineens aangetroffen met vreemde boodschappen van bedrijven en het WEF, zoals deze

De afgelopen dagen is een infokaravaan langs verschillende plekken in Zwitserland gegaan, waarbij steeds een demonstratie gehouden werd. Zug um Zug. De eerste was op 10 januari in Winterthur en daarna ging het verder naar Bern, Burgdorf en Langethal. Er waren steeds enkele honderden mensen op de been en de politie trad hier en daar alvast hard op en knalde de eerste rubberkogels op de demonstranten af. http://www.no-wef.ch.vu/ website

Anders dan het koeiebellen-imago van het land buitenstaanders vaak doet geloven, telt Zwitserland een merkwaardig agressieve politie die de meest hardhandige wapens in mag zetten. Veel demonstranten hebben daarom skibrillen op, want menig burgeroog is de afgelopen jaren het licht uitgegaan na geraakt te zijn door de rubberkogels die ze royaal rondsproeien. Ook met traangas wordt doorgaans niet zuinig gedaan. Er zijn 6500 politieagenten en militairen ingezet om het WEF te ‘begeleiden’. Bij de Zug-um-zug-demonstraties werden ME-ers gesignaleerd met tasers aan hun riem, van die pistolen die draden schieten waarmee je een dusdanige elektrische schok krijgt dat je verlamd raakt. Tot nu toe zagen we die dingen alleen door agenten in de VS tegen demonstranten gebruikt worden… Er is een website met allerlei goede aanwijzingen over dit soort gevaren en wat te doen als je gearresteerd wordt (wat daar ook heel makkelijk is):

Anders dan soms in voorgaande jaren is er geen collectieve reis vanuit Nederland of België georganiseerd (mocht dat anders zijn of als er personenauto’s gaan met plekken over, laat het dan even onderaan dit bericht op globalinfo weten: Daar zal ook af en toe een update komen te staan.

Zie voor een eerder kort overzicht van het WEF dit jaar, met links naar meer achtergrondinformatie eerder artikle op Globalinfo

Er zijn dus verschillende websites met info in het Zwitserse, onder andere deze Voor nieuws heeft het land uiteraard ook een Indymedia

Aanvullingen:

Patrice Riemens schreef:
Tijd dus om de prachtige roman van Daniel de Roulet, "Davos Terminus" in herrinnering te brengen. In het Duits integraal leesbaar op: paranoiacity

Daniel de Roulet is ook de auteur van de 'hackercrimi' "Reken maar niet op ons", ooit uitgegeven door (oa) uitgeverij Ravijn (en tortaal uitverkocht!) + nog een aantal opzienbare en vooruitziende romans!


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)