Van 21-25 januari zal in Davos het WEF de rijken der aarde van hun jaarlijkse onderonsje voorzien. Als de limousines aankomen tenminste.

ImageDe jaarlijkse topconferentie van het World Economic Forum (WEF) begint 21 januari aanstaande in de sjieke wintersportplaats Davos. Bijna niemand weet meer dat het nu zo populaire World Social Forum als tegenhanger van dat WEF gestart is. Ondertussen is het WSF veel groter dan het WEF, maar de rijken der aarde komen nog steeds elk jaar bijeen in Davos.

Demonstranten zijn er ook nog steeds, en elk jaar meer. Ze worden steevast op strenge veiligheidsmaatregelen en een flinke portie repressie getrakteerd. Ook dit jaar weer wordt er opgeroepen om te demonstreren en te proberen het bal der rijken te verstoren. Voor het eerst wordt nu opgeroepen om niet massaal naar Davos te proberen te gaan, maar 'decentrale blokkades'op de weg tussen het vliegveld en het 40 km. verderop gelegen ski-oord uit te voeren.

Het WEF verenigt de managers van meer dan 1000 van de grootste concerns op aarde. Op de jaarlijkse conferentie wordt onder het genot van een hapje en een drankje dagenlang gekeuveld met politici en andere leiders. In totaal nemen er zo'n 3000 genodigden aan de conferentie deel. Officieel heeft het WEF geen enkele politieke status, in werkelijkheid worden hier deals gesloten over het reilen en zeilen van de wereldeconomie en -politiek. Het is een van de plekken waar de neo-liberale agenda prominent gepushed wordt.

Tien jaar geleden begon de protestbeweging tegen het WEF plotseling te groeien en de afgelopen jaren hebben steeds duizenden geprobeerd in Davos te komen om te demonstreren. Aanvankelijk lukte dit nog omdat de autoriteiten verrast werden door de plotseling opdoemende demonstraties. Maar de afgelopen jaren was de omgeving hermetisch afgesloten en werden demonstranten met veel geweld tegengehouden.

Dit jaar pakken de demonstranten het dus anders aan en proberen de toevoer van WEF-deelnemers te verhinderen (de hele hoge heren en dames gaan per helikopter, maar dan moet het niet misten of sneeuwen, de rest gaat over de weg). Centrale demonstraties zitten ook nog in de planning. Er is er al een uitgeroepen in Davos op 24 januari, maar dat is slechts door een aantal linkse organisaties gedaan, niet vanuit het hele anti-wef-platform.

meer info op : (gemengd) indymedia
(Frans)
(duits, engels)

Lijst met deelnemende bedrijven WEF dit jaar (met bovenaan ABN-AMRO).

Verslag Nederlandse deelnemers vorig jaar

Achtergrondstukken over WEF vorig jaar zijn bij Eurodusnie te vinden:
Wat is er mis met het WEF?

Het circus van de macht

World Economic Forum: Vrije jongens aan de macht!

World Economisch Forum in Davos

Overigens organiseert het WEF later dit voorjaar ook een conferentie in Polen (28-30 april). Zie: bericht hier. Poolse activisten vragen om hulp bij het organiseren van verzet daartegen.

aanvulling
Aanggekondigde demonstraties in het kader van WEF-protesten:

10.01.2004 | Winterhur, Bahnhofplatz - Demonstration gegen WEF und Kapitalismus

17.01.2004 | Lugano - Demonstration in Lugano gegen das WEF!

17.01.2004 | Fribourg, Bern, Burgdorf, Langenthal - Das WEF entmachten - ZUG um ZUG

21.01.2004 | Schweizweit - WEF blockieren!

24.01.2004 | Chur - Reclaim the World - Crack the WEF in Chur

24.01.2004 | Bahnhof Davos Dorf - Aufruf zur revolutionären Anti-WEF Demo 2004 in Davos

aanvulling

WTO-overleg tijdens WEF

Volgens NRC-handelsblad gaat er tijdens het WEF een poging gedaan worden om de WTO-onderhandelingen vlot te trekken:

"Ministers van een dertigtal lidstaten van de
Wereldhandelsorganisatie (WTO) komen 23 januari bijeen in het Zwitserse Davos. Ze zullen dan opnieuw proberen de vastgelopen wereldhandeslbesprekingen nieuw leven in te blazen. Dit lukte ambassadeurs van de in totaal 148 WTO-leden vorige maand niet in Geneve, het hoofdkwartier van de WTO. In Davos zullen de belangrijkste tegenstrevers elkaar ontmoeten. Daarbij gaat het onder
meer om de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, Brazilie, India en China. (...)"


De NRC vergeet te vermelden dat er op dat moment de topconferentie van het World Economic Forum (WEF) in Davos plaatsvindt Het zoveelste voorbeeld van de invloed van het volstrekt ondemocratische elite-instituut, waartegen ook dit jaar weer flink geprotesteerd zal worden.

Op de officiele website van het WEF is het programma van dit jaar te lezen. Veel over security, en ook veel nieuwsgierigheid naar activisme. De kop van het verhaaltje van vice-president van het WEF Jose Maria Figueres luidt pseudoleuk "A Better World is Possible".

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)