ImageImageImageImage Over bomaanslagen
Activisten produceerden diverse verklaringen en spandoeken om hun afschuw te uiten over de bomaanslagen in London en om hun solidariteit te tonen met de slachtoffers. Hier de verklaring van het Stirling-kamp. In de verklaring van Indymedia UK worden alle progressieve activisten opgroepen om in hun werk alles te doen om te verhinderen dat de aanslagen leiden tot repercussie tegen Britse moslims. "Het is nu tijd om bruggen te bouwen tussen alle gemeenschappen zoals we zagen bij de anti-oorlogsbeweging."

Stirling
Radio ZRA meldde op 7 juli ("Een zwarte dag van G8 Verzet") dat het onzeker was of er op 8 juli nog akties zouden zijn gezien de bomaanslagen in London. In Gleneagles was de sfeer gespannen tussen activisten en politie (mede doordat enkele media de activisten in verband brachten met de aanslagen in London) en de politie sloot het Ecovillage kamp in Stirling hermetisch af op 7 juli. De sfeer op het kamp was echter goed. Een bepaalde periode mochten mensen in kleine groepjes het kamp verlaten/binnenkomen waarbij ze gefouilleerd werden op bezit van politieke propaganda en wapens. (Er bleek trouwens geen eenduidige politieinstructie te zijn over fouillering en wat wel/niet mee mocht....). Een latere aanvulling op de Radio RZA-bijdrage geeft aan dat alle akties vanuit Stirling zijn afgelast. Desondanks vond er op donderdagavond een kinderdemonstratie plaats, maar het lukte kinderen en ouders/activisten/clowns niet - ondanks veel humor en gelach - om door het zware poltiecordon heen te breken.

Glasgow
Wel waren er akties in Glasgow en Edinburg. Zo was er een streetrave in Glasgow die uitmondde in een "Boogie on the Bridge", met (om half drie) een relaxte sfeer, sambaband, clowns, en nog steeds toestromende deelnemers. Brugtoegangswegen door politie afgesloten. Reden van de aktie: viering van het eind van de G8-top, en steun aan het verzet tegen de uitbreiding van de M74-snelweg.

Edinburg
In Edinburg werd gedemonstreerd tegen kapitalistische oorlog en terrorisme, en waren er solidariteitsakties voor arrestanten. Berichten circuleren over mensen die vrijgelaten zijn en anderen die weer opgepakt worden omdat ze zich niet hielden aan de strikte 'bail'voorwaarden (zoals het dagelijks melden bij politie in eigen! woonplaats) - zie ook verderop.

veiligheidshek
Verslag met foto's over het neerhalen van een deel het veiligheidshek rond het G9-conferentieoord op 7 juli. Groot gejuig van de aanwezigen over deze symbolische daad. "No point in trying to break all the way through to the G8. We didnt have the numbers and the cops were seriously tooled up". Iemand anders reageert: "Dat was allemaal in scene gezet op die plek. De politie deed niets om daadwerkelijk te voorkomen dat mensen over het eerste (lage) hekwerk gingen. De 'riot-police' arriveert, maar komt niet in aktie. We worden min of meer 'uitgenodigd' om het veld in te trekken richting G8 en om onder toeziend oog van de massaal aanwezige filmploegen het echte hek omver te trekken. Ondertussen komen dan de Shinook-helikopters met nieuwe 'riot cops' en de media krijgt hun 'shots'."

No Justice!
Volgens indymedia UK waren er op 7 juli al enige honderden mensen gearresteerd bij akties. Van de (vele) 4 juli-arrestanten moesten er 61 op 5 juli voorkomen. De meesten werden meteen vrijgelaten, maar moeten Schotland verlaten en zich tot zondag elke dag melden bij de politiepost in hun woonplaats; de Schotten onder hen wordt verboden zich te begeven naar Edinburg-centrum, Stirling en Glasgow-omgeving...
Achttien mensen (UK, Sp, It, Dk, Dld, Zw, Fr, meer?), die tot dan toe nog geen aanklacht hoorden of een advokaat zagen [en dat na ruim 24 uur!] worden aangeklaagd wegens lidmaatschap van een 'anarchistische groep' danwel 'black block', 'verantwoordelijk voor veroorzaken 'mobbing' en organisator van een rel'.
Van een andere groep arrestanten werden op 7 juli drie vrouwen (Dld, Zw, Fr) vrijgelaten, zonder aanklacht, zonder voorwaarden... Bellen vanuit huis van bewaring naar het Legal Team werd hen verboden. Vijf anderen wacht vandaag een versneld proces.

Verslagen:
* Verslagen (en commentaren) over akties op 6 juli (G8 Day1).
* Verslag van 6 juli door Nederlandse activist.
* Commentaren, interviews tijdens de Auchterarder-mars (en over het geweld) op 6 juli.
* Verslagen (en commentaren) over akties op 7 juli (G8 Day 2).
* Diverse berichten en commentaren over de bomaanslagen in London 7 juli.

Impressie Nederlandse media op 8 juli
Peter de waard van de Volkskrant meldt in het Radio 1 Journaal dat er nog geen serieuze vooruitgang is geboekt op de G8. Bush erkent alleen dat klimaatverandering mede het gevolg is van menselijk handelen.
De NRC had gisteren nog een aardige impressie van de aktievoerders rond Edinburgh: een rijk geschakeerd gezelschap, waaronder een oude vakbondsman in een rolstoel en een oude dame die geniet van de omhelzingen. Floris van Straaten meldt 180 arrestaties.
Peter van Heemst (PvdA) mag de houwdegen spelen in standpunt.nl. Terreurbestrijding ten koste van privacy. Moord op Theo van Gogh op een lijn met Madrid en Londen. Een superminister tegen terreur, AIVD info als geldig bewijsmateriaal, etc.
42 miljard Euro erbij, waarvan de helft voor Afrika, dat wel.

Overige:
* Overal probeerde de politie te voorkomen de arrestaties van activisten gefilmd werden. Hier een voorbeeld op video van 4 juli, waarbij zelfs de internationale perskaart van de journalist in kwestie niet werd geaccepteerd.
* Aangeprezen als grappig filmpje: (over) een onzorgvuldige fouillering door de politie van man uit Bradford.
* Filmpje over Black Block tactieken in Stirling (6juli).
* Over inbeslagname van messen, ijzeren staven en pepperspray door politie bij mensen die van Camp Stirling kwamen.
* M9-blokkeerders moeten rennen voor politie en krijgen meute koeien en boze boer achter zich aan.
* Leugens, wegblokkades en dirty tricks op de weg naar Gleneagles 6 juli.
* Twee video-links op IMC nl over de G8 blokkades op 6 juli.
* Over onopgemerkt gat in de veiligheidszonering rondom het verblijf/conferentieoord van de G8-leiders. Op schootsafstand van Blair c.s....
* Interview met twee medics over illegale fouilleringen, mishandeling, inbeslagnames auto en deportatie van de autonome EHBA-ers (Eerste Hulp bij Akties) door politie.
* Verklaring van Party of England and Wales over illegale afsluting Stirling-kamp, grootschalige mishandeling van arrestanten door Schotse politie en meer repressie-feiten.
* Een geparafraseerd interview van BBC1 tussen zelfvoldane journalist en onaangedane zwarte Afrikaan over armoede, hulpgelden en benefietconcerten.
* Over politiecordon rond Ecovillage in Stirling.


Is this the END? No no nein ein! De volgende G8-top is in Oost-Duitsland en Duitse activisten togen op 6 juli naar standoord Heiligendamm. Onder de nerveuze blikken van de politie blikten ze vast vooruit naar de komst van de G8-top in 2007. Met foto's van onder meer van hotel Kempinski waar de top gehouden zal worden. Politie verrekende zich op het aantal activisten: vele honderden agenten, een paar helikopters en een politieboot konden niet ingezet worden bij dit vriendelijke protest.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door 'G8-kluppie'.)