Ga naar de inhoud

Voedselindustrie dreigt Brazilië met boycot wegens vernietiging Amazone

(5 mei 2021) Een aantal grote voedselondernemingen dreigt Brazilië met een boycot indien het parlement een wetsvoorstel goedkeurt dat de bescherming van het Amazonegebied ondergraaft. Het afgelopen jaar is er volgens hen veel te weinig gedaan om bosbranden en boskap tegen te gaan en het voorliggende wetsvoorstel zal de situatie alleen maar verergeren.

4 min leestijd

(door Matt Hermers, oorspronkelijk verschenen bij supermacht.nl foto: illegale houtkap in Pirititi inheems Amazone gebied op 8mei, 2018 (CC2.0 Felipe Werneck/Ibama via flickr via AP)

Vandaag richtte een coalitie van 40 bedrijven uit de voedselindustrie [1] zich in een open brief tot de twee Braziliaanse parlementen over het gewraakte wetsvoorstel PL 510/21. Dat wetsvoorstel legaliseert de boskap en het neerbranden van bos door privébedrijven hetgeen ten koste gaat van het oerbos en van de oorsponkelijke bewoners in het Amazonegebied. De bedrijven dreigen met een investeringsstop en een inkoopstop van grondstoffen en landbouwproducten uit Brazilië.

Een jaar geleden stuurden de bedrijven een soortgelijke brief gericht tegen hetzelfde wetsvoorstel, dat toen de titel PL 2633/2020 droeg. Het bewuste wetsvoorstel werd daarop weliswaar ingetrokken, maar onlangs werd het onder een nieuwe naam weer door de Braziliaanse regering ingediend.

In hun brief van vandaag constateren de bedrijven dat de regering tot nu toe te weinig heeft gedaan en te weinig geld heeft vrijgemaakt om de bosbranden en boskap in het Amazonegebied tegen te gaan. Aannemen van het huidige wetsvoorstel zal de boskap en het in de brand zetten van bos bovendien legaal maken en de Amazone en haar bewoners nóg meer schade toebrengen.

De bedrijven schrijven nog eens te willen benadrukken dat de bescherming van de Amazone essentieel is voor de veiligheid van de planeet en bepalend voor de toekomst van Brazilië en haar bevolking. ¨Tot nu toe waren de beschermingsmaatregelen en landtoewijzingen zoals neergelegd in de Braziliaanse wetgeving dienstbaar voor onze bedrijven en hadden wij er vertrouwen in dat onze producten, diensten, investeringen en bedrijfsrelaties in Brazilië samen gingen met onze inspanningsverplichtingen als milieu en sociaal verantwoordelijke bedrijven en met wat onze klanten en stakeholders van ons verwachten.¨

Ze geven ook aan dat ze hun Braziliaanse partners willen blijven steunen in de ontwikkeling van duurzame landbouw en landbeheer op een manier die economische ontwikkeling steunt terwijl tegelijkertijd de rechten van de oorspronkelijke bewoners en hun gemeenschappen worden nageleefd. ¨Als echter deze of andere maatregelen die de bestaande bescherming ondermijnen wet worden, dan hebben we geen andere keuze dan om onze steun aan en het gebruik van de Braziliaanse landbouwproductieketen ter heroverwegen¨.

Supermarktconcern Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn) is éen van de ondertekenaars van de brief.


Meer lezen:

– ¨Concerns waarschuwen Brazilië om ontbossing: bezorgd burgerschap of stoere praat?,¨ NOS, 5 mei 2021.
– ¨Moederbedrijf Albert Heijn zet regering Brazilië onder druk wegens ontbossing,¨ NU, 5 mei 2021.
– ¨Brazil’s ‘land-grabbers law’ threatens Amazonia (commentary),¨ Mongobay, 25 mei 2020
– ¨Bill 2633 (Land Regularization): high risk requires further debate,¨ WWF. 20 mei 2020
.
– ¨Questions and Answers tot MP 910,¨ Climate Policy Initiative, april 2020.

Noot:
[1] De ondertekenaars: Agricultural Industries Confederation (AIC), Ahold Delhaize, ALDI Einkauf SE & Co. oHG, ALDI SOUTH Group, AP7 (Sjunde AP-fonden), Aquascot Ltd., Asda Stores Ltd., The Big Prawn CompanyBritish Retail Consortium, Congregation of Sisters of St. Agnes, Co-op Switzerland, The Co-operative Group, Cranswick plc, Donau Soja, EdenTree Investment Management, Greggs plc, Hilton Food Group, Iceland Foods, KLP Kapitalforvaltning AS, Legal & General Investment Management, Lidl Stiftung, Marks & Spencer, METRO AG, Migros, Moy Park, National Pig Association, New England Seafood International (NESI), Pilgrim’s UK, ProTerra Foundation, Red Tractor Assurance, Retail Soy Group, J Sainsbury Plc, Skandia, Swedbank Robur Fonder AB, Tesco PLC, Waitrose & Partners, Winterbotham Darby, Wm Morrison Supermarkets Plc en Woolworths Group.

Bronnen:
– ¨An open letter on the protection of the Amazon To the Deputies and Senators of the National Congress of Brazil,¨ 5 mei 2021.
– ¨An open letter on the protection of the Amazon To the Deputies and Senators of the National Congress of Brazil,¨ 19 mei 2020.