Op 13 december werd een bescheiden bijeenkomst georganiseerd in de zaal van HTIB aan het Weteringplantsoen in Amsterdam (zie poster)
Doel van de bijeenkomst was om meer informatie te geven over de achtergrond van de huidige economische crisis en om te inventariseren welke activiteiten linkse groepen in Nederland op dat gebied ondernemen.

Een vervolgconferentie is op zondag 22 maart gepland.

Als je klikt op de links, krijg je een uitgebreider verslag van dat programma-onderdeel (met dank aan Roy).

Voor het eerste deel, het geven van achtergrondinformatie over de economische ontwikkelingen, hadden we drie sprekers tot onze beschikking. Ook was er een reader (pdf) gemaakt.. Een uitvoerige inleiding werd gegeven door econoom Henk Overbeek (zie hier een uitgebreider verslag van zijn inleiding). Daarna schetste Willem Bos (Ander Europa)  wat de gevolgen in Nederland zijn. Fiona Dove (Transnational Institute) gaf een overzicht van antwoorden op de crisis in internationaal verband.

Na een 'crisislunch' die werd verzorgd door biologische cateraars Coswecan Collective, werd een razendsnelle serie korte interviews gehouden over standpunt en strategie door Marjolein van de Water (XminY Solidariteitsfonds). Ze sprak met (ervarings)deskundigen op het gebied van: vakbeweging, parlement, activisme, minima, theorie, energie en 'militair keynesianisme'. Over migratie was een aparte tekst van een vertegenwoordiger van het Transnational Migration Platform binnengekomen omdat ze op hetzelfde moment als de conferentie in vergadering bijeen waren.

Afsluitend trad Loesje op met de sterkste leuzen over economie en werden nog wat aankondigingen gedaan en werd gepeild of er belangstelling was voor een vervolgbijeenkomst en of er genoeg mensen waren die daar actief aan zouden willen helpen voorbereiden. Dat (b)leek wel goed te zitten. Die vervolgbijeenkomst zou meer in de vorm van werkgroepen gegoten worden, zodat men meer op specifieke deelterreinen 'de diepte' in kan. Een andere wens was om meer tijd te hebben voor discussie over de problematiek en de in te nemen standpunten.

De vervolgbijeenkomst zal op zondag 22 maart geschieden, in de Plantage Doklaan 10-12 in Amsterdam. Meer informatie daarover volgt binnenkort.