De plannen die minister van Sociale Zaken Donner had om op instigatie van de ondernemers het ontslagrecht uit te kleden, zijn voorlopig van de baan. Er komt nu eerst een commissie die moet gaan adviseren wat er moet gebeuren om meer mensen aan het werk te krijgen.Image

De hervorming van het ontslagrecht voor werknemers in Nederland is voorlopig gestopt. In plaats van een grondige omschoffeling van het recht die minister Donner van Sociale Zaken had aangekondigd, wordt er nu een "commissie van deskundigen ingesteld die voor 1 juni advies moet geven". Dat advies is, zoals vice-premier Bos het noemt zeer breed en gaat in feite niet eens meer over dat ontslagrecht maar over 'arbeidsparticipatie'. Doel zou zijn om 200.000 mensen aan het werk te krijgen.

Het oorspronkelijke hervormingsplan was opgesteld onder invloed van de ondernemersbond VNO-NCW, die op de gebruikelijke manier hadden voorgerekend dat er meer arbeidsplaatsen zouden komen als ze maar makkelijker zouden kunnen ontslaan. Een vergelijkbare strategie - maar dan specifiek gericht tegen jongeren - zorgde vorig jaar in Frankrijk voor een ware opstand.

Vakbonden noemden de situatie die door Donners plannen zou ontstaan dan ook 'levenslange proeftijd'. Werkgevers zouden voortaan zonder toetsing van een CWI of rechter elke werknemer kunnen ontslaan, en hoefden daarvoor niet eens meer een goede reden te bedenken. Ook de ontslagvergoeding zou omlaag gaan.

Gelukkig hebben de verschillende vakbonden zich vierkant tegen de plannen gekeerd, in een voor Nederlandse begrippen opmerkelijk heldere campagne onder de noemer 'Flitsontslag? Exit!'. Ze hebben zich daarbij mede gericht op de regeringspartij PvdA, die daarop zijn steun aan Donners plannen begon te herzien.

Zaterdag 24 november stond een grote gezamenlijke manifestaties in Rotterdam, Groningen en Zutphen op de agenda, maar die hoeven nu niet meer door te gaan. Nu hebben de vakbondsleden misschien tijd om naar het 2.Dh5-festival in Nijmegen te gaan (http://www.2dh5.nl) en/of nazi's te helpen stoppen in Amsterdam (http://stopnazis.revolt.org/).

De VVD is zeer ontstemd, dus dat zegt genoeg. De terugtrekking van Donners ondernemersplannen is een mooie overwinning op de neoliberale maffia, en zou een opsteker voor de vakbeweging kunnen zijn.

Natuurlijk blijft het zaak om goed in de gaten te houden wat Donner en de ondernemers als nieuwe zet bedenken.

Zie voor meer informatie:

http://www.flitsontslag.nl

http://www.cnvinactie.nl

http://ikbentegendonner.nl