Het begint eentonig te worden. Bangladesh in opstand, politie slaat hard op betogers in. Maar ziet u er iets over in uw krant?

Eerder werd al melding gemaakt bij De Vrije van de opstand der textielarbeiders (en vooral -sters). Hun loon en arbeidsomstandigheden zijn zo laag dat ze hun fabrieken net zo goed plat kunnen branden. De golf van protesten begon in februari toen tientallen arbeiders omkwamen toen hun notoir onveilige ateliers in brand vlogen. En bereikte een voorlopig hoogtepunt in mei.

Maar sinds 25 mei, toen zo'n honderd fabrieken dicht/kapot gingen, met name in de belastingvrije zone's waar de lonen het laagst en de vakbondsvrijheid zero is, zijn er allerlei actie s en manifestaties geweest. Een lokale journalist blogt erover in het Engels

Vandaag (20 juni) werd een demonstratie van de verenigde oppositie Awami League hardhandig door de politie uiteengejaagd BBC waarbij minstens 50 gewonden vielen. De demonstratie was gericht tegen de kiesraad; de demonstranten eisten hervorming van de verkiezingsprocedure. Reuters heeft het over 120 gewonden want die telt ook de confrontaties buiten de hoofdstad Dhaka mee.

De betreffende textiel komt voor de bekende bodemprijzen onder andere in de Nederlandse koopgoten terecht.
De Schone Kleren Kampagne voert actie voor de rechten van de textielarbeiders:

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)