Een driesterrenhotel in centrum Buenos Aires vraagt om uw solidariteit

ImageNa de ineenstorting van de Argentijnse economie in 2001, hebben veel Argentijnse arbeiders fabrieken en bedrijven bezet die de eigenaren hadden gesloten. Ze hebben ze in zelfbeheer genomen en zich in veel gevallen openlijk aangesloten bij sociale bewegingen die een fundamenteel alternatief voor de neoliberale ellende willen vormen. Een van de nieuwste zelfbeheer-projecten, is het Hotel Bauen, een groot hotel midden in het centrum van Buenos Aires. De oude eigenaren en bestuurders proberen dit symbool van verzet en alternatief uit de weg te ruimen. Op initiatief van onder meer de activististische publicisten Naomi Klein, Michael Hardt en Toni Negri, is er een internationale campagne gestart om solidariteit met het Hotel te betuigen. Meer dan 6000 mensen hebben ondertussen een petitie ondertekend om Bauen voor de zelfbeherende arbeiders te behouden. Het is de bedoeling dat op 15 december een voorlopig hoogtepunt aan ondertekenaars bereikt wordt en aan de Argentijnse president Kirchner wordt toegestuurd.

Dus teken de petitie (zie hier)
Uiteraard zijn andere acties uit solidariteit ook welkom.

Hieronder de Nederlandse vertaling van de petitie:

*****************

Aan: De president van Argentinië, Nestor Kirchner

De strijd van Argentijnse arbeiders om fabrieken en bedrijven te heroveren die door hun eigenaren verlaten zijn, is wereldwijd een inspirerend model geworden, en een belangrijk symbool dat een andere wereld mogelijk is. Het Bauen hotel is een concreet voorbeeld. Haar toekomst en belang zijn onlangs erkend door de regering van Venezuela, met een verdrag dat werd ondertekend door het ministerie van Toerisme en het Nationale ministerie van Volks Economie om samen te werken in de ontwikkeling van een coöperatieve toerisme-onderneming. In het Bauen Hotel werken 120 mannen en vrouwen die dagelijks laten zien hoe alternatieven in zelfbeheer banen scheppen, en eer en rechtvaardigheid opleveren waar het neoliberalisme een verschrikkelijk falen heeft opgeleverd.

Na een frauduleus faillissement en nadat alle legale wegen anderhalf jaar lang doodliepen, hebben ze hun toekomst in eigen hand genomen en opgebouwd wat we nu kunnen zien: een geheel functionerend hotel met een restaurant, boekwinkel en culturele galleries, samen met ruimtes die beschikbaar worden gesteld aan sociale organisaties voor bijeenkomsten, conferenties en vergaderingen. Als je je trots wilt laten blijken in een symbool van de beweging midden in het centrum van Buenos Aires, dan hoef je alleen maar het Bauen Hotel te laten voortgaan op de manier die de werkers, met efficiëntie en solidariteit, het gepland hebben.

Maar als je alles aan wilt vallen dat deze beweging van heroverde fabrieken en bedrijven vertegenwoordigt, dan is Hotel Bauen een doelwit.

In de laatste paar maanden is Hotel Bauen het doelwit geworden van verschillende pogingen om het te sluiten. Nu willen enkele bestuurders in de stad Buenos Aires een regel invoeren die zal vernietigen wat het arbeidscollectief bereikt heeft. Wij, ondertekenaars, roepen de Argentijnse regering en haar wetgevers op om direct in actie te komen om de volgende maatregelen te nemen:

1. Terugtrekken van alle dreiging tot ontruiming van het Bauen Hotel, nu en in de toekomst.

2. Het invoeren van een wet tot definitieve onteigening ten gunste van de Werkplaats Coöperatie B.A.U.E.N. (Buenos Aires een Nationaal Bedrijf, afgekort in het Spaans)

Sociale bewegingen in de hele wereld bezien de strijd van de werkers van het Bauen Hotel met grote belangstelling en enthousiaste steun. Dit zeer succesvolle alternatief zou niet vernietigd mogen worden of bedreigd. Het zou moeten worden toegejuicht, ondersteund en gedeeld met anderen!.

Zie voor de originele tekst van de petitie de website: petitie

Je kunt daar ook zelf ondertekenen, en zien wie er als ondertekenaars voorgegaan zijn.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door XminY.)