Ga naar de inhoud

Stakingen zwellen aan in Europa

Op EURACTIV.com wordt melding gemaakt van stakingen in Belgie, Frankrijk en Griekenland, naast andere landen in Europa. Werkers eisen actie tegen stijgende kosten door inflatie. Een vertaling.

4 min leestijd

(Door Clara Bauer-Babef en Sofia Mandilara | EURACTIV.com vertaling globalinfo.nl (die graag donateurs wil) foto mobilisatie in Athene (via 902.gr)

Stakingen in België, Frankrijk, Griekenland: werknemers eisen actie

Parijs bereidt zich voor op een nieuwe reeks multisectorale stakingen op donderdag, nu de opkomende Franse protestbeweging terrein wint, slechts een dag nadat algemene stakingen het noordelijke buurland België en Griekenland verlamden, als teken van de toenemende druk op de Europese werknemers die de stijgende kosten van levensonderhoud op het continent moeten dragen.

In het verlengde van een opkomende protestbeweging, gevoed door inflatie en stijgende benzinekosten, roept de belangrijkste Franse vakbond, de CGT, werknemers in alle sectoren op om zich bij de staking van donderdag aan te sluiten, hogere lonen te eisen en zich te verzetten tegen een pensioenhervorming. Naar verwachting zal vooral het openbaar vervoer door storingen worden getroffen.

(Zie ook extra artikel over Franse stakingsgolf hier: Een algemene staking zal het land dinsdag tot stilstand brengen, in een krachtmeting van de vakbonden die door iedereen onder de loep zal worden genomen, maar of dit het begin is van een beweging …)

Het vervoer in de regio Parijs zal “zeer ernstig worden verstoord”, aldus het staatsvervoerbedrijf RATP, dat heeft aangekondigd dat er donderdag “geen metro en geen RER” zal rijden. Zeven metrolijnen zullen volledig gesloten zijn, terwijl de andere alleen tijdens piekuren zullen rijden.

Wat de treinen betreft, zei het Franse staatsbedrijf SNCF dat het niet verwacht dat veel van zijn werknemers aan de staking zullen deelnemen.

Ook de onderwijssector zou zich bij de staking kunnen aansluiten: verschillende steden, waaronder Le Havre, hebben aangekondigd dat buitenschoolse activiteiten zullen worden beperkt.

Volgens een persbericht zou de staking van donderdag ook gevolgen kunnen hebben voor de gezondheidssector, aangezien de afdeling gezondheid van de CGT een stakingsbericht heeft ingediend bij gezondheids- en sociale instellingen, zowel in de particuliere als in de openbare sector.

Sinds het einde van de zomer is er een reeks stakingen geweest om te protesteren tegen de onzekerheid op de arbeidsmarkt en om hogere lonen te eisen nu de prijzen blijven stijgen.

In Frankrijk zijn de prijzen in oktober met 6,2% j-o-j gestegen, volgens de laatste cijfers van het Instituut voor Statistiek INSEE. Vooral de sectoren energie (19,2%), verse producten (16,9%) en levensmiddelen (11,8%) werden door prijsstijgingen getroffen.

De vorige eendaagse staking, op 27 oktober, kende een relatief lage opkomst. Volgens BFMTV verwacht Céline Verzeletti, confederaal secretaris van de CGT, deze donderdag echter “150 tot 200 demonstratiepunten” in heel Frankrijk. 

De Franse staking komt slechts een dag nadat de twee belangrijkste luchthavens van België woensdag tijdens de algemene staking van het land aanzienlijk werden verstoord, waarbij de hoofdstad moest zien te overleven met een mager openbaar vervoer dat het beruchte verkeersprobleem van de stad nog verergerde.

De luchthaven van Brussel schrapte uit voorzorg 223 (oftewel 60%) van de vluchten, terwijl de luchthaven van Charleroi helemaal dicht ging en 120 commerciële vluchten schrapte.

Elders in Europa kwam Athene woensdag ook tot stilstand doordat de huishoudens in de Helleense republiek, die gebukt gaan onder de recordhoge inflatie, in de hoofdstad, Thessaloniki en andere kleinere steden in het land de straat op gingen om te protesteren.

“Dimitris Bratis, secretaris-generaal van het ambtenarenverbond, vertelde EURACTIV.gr: “De deelname van de werknemers aan zowel de staking als de betogingen was de grootste van de afgelopen jaren en hij voegde eraan toe dat de werknemers in het centrum van de stad een rivier van woede en wanhoop vormden.

Volgens politiecijfers kwamen ongeveer 16.000 mensen bijeen in Athene, waarbij in de nasleep van de protesten enkele gewelddadige uitbarstingen plaatsvonden toen de politie tien mensen arresteerde.

Uit een onlangs gepubliceerd rapport van het Arbeidsinstituut van de Griekse Werknemersbond (INE-GSEE) bleek dat werknemers met een minimumloon sinds april 2022 ongeveer 19% van hun koopkracht hadden verloren, terwijl huishoudens die €751-€1.100 verdienen een daling van 9-14% zagen.

Ondertussen zullen in het Verenigd Koninkrijk werknemers van de National Health Service voor het eerst in de geschiedenis staken en hogere salarissen en betere arbeidsomstandigheden eisen.

(Clara Bauer-Babel, Sofia Mandilara | EURACTIV.com, EURACTIV.gr)