Ga naar de inhoud

Staking kinderopvang in VK duurt voort

Wij (dit is afkomstig van de website transnational strike, GI) publiceren een tekst van de Women’s Strike Assembly over de stakingen van werknemers in de kinderopvang in het Verenigd Koninkrijk, die nu al weken aan de gang zijn. Stakingen van werknemers in de kinderopvang zijn essentieel, want  hun werk is essentieel! Laten we onze krachten bundelen voor de essentiële staking op 8 maart (lees hier het manifest van EAST) en sluit je aan bij onze openbare vergadering op 8M).

3 min leestijd

(Door Womens’s Strike Assembly vertaling globalinfo.nl, die wel wat donaties wil)
(NB: Ook in Frankrijk groeien stakingen in de kinderopvang. Vertaling van bericht hierover volgt binnenkort)

nurseryworkIn het VK wordt 80% van de crèches nu door particuliere bedrijven gerund, en de particuliere sector wordt gecontroleerd door multinationale ondernemingen, die ongeveer 50-60% van de markt in handen hebben. Deze grote superketens zijn een van de weinige aanbieders van kinderopvang die winst maken. De overheidsfinanciering voor kinderopvang is bij lange na niet voldoende om kwaliteitsopvang te bieden. Door decennia van onderfinanciering is kinderopvang in het VK een van de duurste in Europa voor ouders, en tegelijkertijd is het voor de werknemers een minimumloonbaan. Op dit moment stijgt het aantal gevallen van Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk explosief, maar de regering blijft kinderdagverblijven openhouden, ook al blijkt uit haar eigen gegevens dat het grote besmettingshaarden zijn, met enorme risico’s voor de werknemers in de kinderopvang en de gezinnen.

Werk in de kinderopvang wordt als essentieel beschouwd, maar wordt op zoveel manieren gedevalueerd en onzichtbaar gemaakt

Kinderopvangwerk wordt als essentieel beschouwd en toch blijft de kinderopvang open voor de hele gemeenschap, en wordt zij op zoveel manieren gedevalueerd en onzichtbaar gemaakt. Te veel werknemers in de kinderopvang worden besmet door Covid-19. Deze situatie komt alleen ten goede aan ouders uit de middenklasse, die de torenhoge tarieven voor de privé-kinderdagverblijven kunnen betalen, en uiteraard aan de bedrijven die winst blijven maken over de ruggen van de werknemers in de kinderopvang. Sommigen beschouwen het zelfs als een feministische overwinning om de crèches open te houden, waarbij ze vergeten dat al die vrouwen elke dag hun leven riskeren voor een minimumloonbaan.

Het VK heeft restrictieve en reactionaire wetten op de arbeidsverhoudingen die staken steeds moeilijker maken. Als gevolg van Covid-19 hebben werknemers nu toegang tot de gezondheids- en veiligheidswetgeving; met name veel werknemers in de kinderopvang maken gebruik van Sectie 44 van de Gezondheids- en Veiligheidswet om onveilig werk te weigeren en te zeggen dat zij niet bereid zijn hun veiligheid op te offeren op het altaar van de winsten van particuliere super-ketens in de kinderopvang. Met gebruikmaking van Sectie 44 hebben zij collectieve stakingen georganiseerd in instellingen in het hele Verenigd Koninkrijk, naar het voorbeeld van leraren die begin januari collectief druk konden uitoefenen op de regering om alle lagere scholen te sluiten. @United voices of the world heeft deze strijd gesteund: elke dag sluiten meer en meer werknemers in de kinderopvang zich aan bij de vakbond, en ze zijn niet meer zo onzichtbaar in het publieke debat als vroeger. Dankzij hun dagelijkse strijd worden hun stemmen nu gehoord.

Maar hun strijd is nog niet gestreden: het aantal kinderen per werknemer in de kinderopvang moet dringend worden verminderd, zij moeten worden uitgerust met de juiste beschermingsmiddelen, zij moeten worden gevaccineerd, zij moeten betaald ziekteverlof krijgen. De stakingen van de werknemers in de kinderopvang zijn essentieel en ze gaan door! Werknemers in de ouderenzorg zijn vorige week ook in actie gekomen met hun eerste staking. Werknemers van het verpleeghuis Sage in Londen maken zich op voor een tweede staking, die zal plaatsvinden van 4 tot 8 februari.

nurseries 4

nurseries 5

nurseries 6