Ga naar de inhoud

Shell: “Generation Discover niet meer in Den Haag”

Het Generation Discover Festival van Shell zal niet meer in gemeente Den Haag plaatsvinden. Dat liet Shell op 22 oktober weten in een persbericht. Fossielvrij Onderwijs is blij. “Een kroon op onze campagne.”

3 min leestijd

(Bron: website fossielvrij onderwijs)

Shell is ‘gedoe’ zat

Shell stelt dat Generation Discover Den Haag verlaat om “nog meer ontdekkers van de toekomst te inspireren”. Maar volgens meerdere bronnen was Shell het ‘gedoe’ zat. Al drie jaar op een rij protesteert de Fossielvrij-beweging tegen de ‘greenwashing en kindermarketing’ van het festival in Den Haag. De bestuursvoorzitter van de christelijke scholengroep SCOH (zo’n 40 basisscholen) liet dit jaar weten dat de SCOH niet met Shells festival geassocieerd wilde worden. Gemeente Den Haag verbrak de driejarige subsidie-afspraak met Shell voortijdig en trok zich bovendien volledig terug als partner van het festival – net als het Museon en het Van Gogh Museum.

98% fossiele multinational

In het derde jaar van het protest, koppelde Fossielvrij Onderwijs een 20 meter lange ‘oliepijpleiding’ aan het festival, die spontaan begon te lekken. En alle dagen van het festival stonden de burgers van Fossielvrij Onderwijs pal voor de ingang van Generation Discover met flyers. Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs: “Met onze voorlichting wilden we kinderen, docenten en ouders stimuleren om kritisch na te denken over de échte bedoeling van Shell met het festival. Al onze flyers en stickers gingen op. Dat betekent dat zo’n 30% van alle bezoekers weet dat ze een greenwash-festival bezochten van een 98% fossiele multinational.”

Landelijk in het nieuws

Met het item over ons protest op EenVandaag en het artikel in NRC bereikte Fossielvrij Onderwijs ook een hoop ouders en docenten die niet naar het festival gingen. De beweging is blij dat de Nationale Onderwijsgids aandacht heeft besteed aan het tegengeluid. De petitie waarin ze de minister oproepen tot ‘Fossielvrij Onderwijs’ vaarde wel bij alle aandacht. In een paar weken tijd zijn er bijna 2.000 handtekeningen extra geplaatst.

Partners haken af

Eén dag voor het festival van start ging, liet het College van Bestuur van de Hogeschool Leiden weten dat het logo van de Hogeschool niet thuishoorde tussen de partners van Shell. Eerder had het universitaire samenwerkingsverband Centre for Sustainability zijn logo al laten verwijderen. Tot grote verbazing zag het Centre z’n logo tussen de partners staan, zonder dat het partner was of toestemming had gegeven voor plaatsing van het logo. Organisaties die wel partner bleven, lieten weten dat het partnerschap intern veel discussie had opgeleverd.

Volgend jaar…

Shells festival Generation Discover staat vanaf volgend jaar steeds in een andere stad met z’n greenwashing en kindermarketing. Shell zal weer op zoek gaan naar nieuwe partners om z’n fossiele businessmodel te voorzien van een stempel van goedkeuring. Sleegers: “Waar Shell z’n festival ook opbouwt, ook daar zal protest zijn. Shell ligt met z’n fossiele business model op ramkoers met de toekomst van de kinderen die het probeert te interesseren voor technologie. Het fossiele tijdperk is voorbij, de greenwashing moet stoppen.”

Teken onze petitie voor Fossielvrij Onderwijs