Na de eclatante overwinning op de plannen van zakenmannenregering De Villepin, namelijk intrekking van de CPE-wet, is het nog steeds niet stil in Frankrijk. De vakbonden houden zich wat op de vlakte, maar studenten en andere jongerengroepen zijn de straat opgegaan om de overwinning te vieren en ook intrekking van andere vergelijkbare plannen te eisen.

ImageOp de libcom-website is het op de voet te volgen.

De demonstraties waren een stuk kleiner dan ze de afgelopen weken waren, maar toch nog steeds een paar duizend mens groot op veel plekken. Van de tientallen bezette universiteiten zijn er nog 5 bezet. Nog eens 27 zijn 'op een of andere manier ontregeld'.

Actievoerders in Grenoble hebben het kantoor bezet van de krant Dauphiné Liberé en een lokaal radiostation. Ze hebben geprobeerd ook live in de lucht te komen maar dat is naar verluidt niet gelukt. De bezetting werd na uren opgeheven toen een opname van vier studenten op het nieuws van 5 uur uitgezonden werd (luister hier naar de uitzending).

In Le Havre werd de snelweg geblokkeerd en in Toulouse de afrit van twee busgarages. Actievoerders in Nantes hebben een startbaan van het vliegveld geblokkeerd.

Het zijn dit soort decentrale acties geweest die een deel van het succes van de campagne verklaren. Overal bedachten studenten en scholieren in hun bezette universiteiten of lycea zelf wat ze aan acties zouden uitvoeren. Op de website van Eurodusnie wordt hierover bericht.

Al voordat de Franse regering overstag ging, analyseerde de Italiaanse schrijver/activist Francesco Berardo (Bifo) het belang van de Franse acties. Hoewel een beetje omslachtig, merkt Bifo op dat het effect van het resultaat grote internationale konsekwenties zal hebben; het is een omkeerpunt als het gaat om de ontwikkeling naar steeds grotere precarisering (onzekere arbeidsomstandigheden). En nu dat in Frankrijk verworpen is, kan dat ook in andere Europese landen makkelijker gebeuren. In Nederland hebben we met de flexwet eigenlijk de hel al veel langer op het niveau dat de Villepin en zijn zakenmannenvriendjes zouden willen.

Op de website van De Vrije worden regelmatig berichten over de Franse slag geplaatst.

Een mooi filmpje geeft een impressie van een demonstratie in Tours. C'est l'anarchie en Chiraqui.

En dit Nederlandse filmpje gaat over Parijs.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)