Ga naar de inhoud

“EZLN-delegatie begint rondreis door Mexico”

Vandaag op 1 januari, twaalf jaar na het begin van de opstand, begint de met hoge verwachtigingen omgeven rondreis van een delegatie van het Zapatistisch Leger voor nationale bevrijding (EZLN) door Mexico.

2 min leestijd
Placeholder image

Eerlijk geleend van de website van De Vrije.

Tot eind juni willen de thans onbewapende Zapatistas, waaronder hun subcommandant Marcos, met honderden oppositionele organisaties komen tot de opbouw van een linkse buitenparlementaire alliantie in Mexico.

De rondreis start in de door de EZLN gecontroleerde regio van La Garrucha. De eerste bijeenkomst en de daarop volgende beraadslagingen met de ondersteunende organisaties vinden plaats in Cristobal (Chiapas) plaats.

Om zich van alle politieke partijen te onderscheiden noemde de EZLN deze sociale mobilisatie de ‘andere campagne’. De EZLN meent dat alle partijern zich schuldig maken aan cliëntelisme, corruptie en doorvoering van het neoliberale beleid.

Inmiddels hebben zich meer dan 800 organisaties bij het project aangesloten dat de EZLN in juni 2005 in haar ‘Zesde Verklaring’ heeft voorgesteld.

De regering van Mexico verzekert de bewegingsvrijheid van de EZLN-delegatie, die geen bijzondere veiligheidsmaatregelen heeft getroffen. In een communiqué van 26 december maakte de EZLN bekend dat ze van de autoriteiten in dit kader ook geen garanties hebben geëist.

In het noorden en oosten van Chiapas waar de Zapatisten hun grootste aanhang vinden, heeft het Mexicaanse leger volgens het nieuwsblad Proceso wel controleposten op wegen ingesteld. Ook zou er sprake zijn van omvangrijke troepenbewegingen in deze gebieden.

In een verklaring van 25 december maakte Marcos bekend dat met het naderen van de start van de campagne de aanvallen en bedreigingen tegen betrokkenen zijn toegenomen. Hij noemde hierbij de namen van de kameraden Gustavo Jiménez und Gabriel Ramírez, alsmede het mensenrechtencentrum Fray Bartolomé de las Casas en de organisatie ‘Maderas del Pueblo’.

Het Revolutionaire Volksleger (EPR), een guerillabeweging die naar eigen zeggen actief is in verschillende zuidelijk gelegen deelstaten, heeft de EZLN toegezegd haar rondreis op geen enkele manier te zullen hinderen. Het EPR onderschrijft ‘de noodzakelijkheid van een radicale verandering van het systeem richting socialisme’. “In de gebieden waar we invloed hebben, zullen we waakzaam zijn zodat ze zich veilig voelen”, zo liet het EPR in een communiqué weten.

Het repressieve klimaat in Mexico bracht ook onafhankelijke organisaties zoals de Mexicaanse Commissie voor de verdediging en het voorstaan van mensenrechten (CMDPDH) ertoe de autoriteiten op te roepen het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrije organisatie van iedereen te garanderen, die zich bij het initiatief van de EZLN heeft aangesloten.

Bron Indymedia Duitsland

Voor regelmatige berichtgeving over de zapatour zie indymedia Chiapas.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)