Amerikaanse anarchisten betrokken bij de wederopbouw van New Orleans komen naar de Pinksterlanddagen (2-5 juni)

ImageTwee Amerikaanse anarchisten die betrokken zijn bij de wederopbouw van New Orleans nadat orkaan Katrina de stad heeft verwoest, zijn dit jaar te gast op de jaarlijkse Pinksterlanddagen in Appelscha. Waar de officiële hulpverlening en de overheid nog steeds te kort schieten, slaagt de alternatieve hulpverlening er wel in om de teruggekeerde bewoners te ondersteunen. Inmiddels hebben duizenden vrijwilligers zich ingezet bij het geven van voedsel- en medische hulp, de distributie van hulpgoederen, het opruimen van de troep, het bieden van juridische hulp aan bijvoorbeeld huurders, het opknappen van woningen, het opzetten van communicatiemiddelen (radio en internet) en het stimuleren van zelforganisatie. Naomi en Jenka zullen het gehele weekend aanwezig zijn om verslag te doen van hun opgedane ervaringen met dit anarchistisch antwoord op Katrina. Na afloop van de dagen gaan de beide vrouwen drie weken op tournee door achtereenvolgens Duitsland, Nederland en België.

Van vrijdag 2 juni tot en met maandag 5 juni vinden in het Friese Appelscha de Pinksterlanddagen plaats. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt reeds vanaf 1934 plaats op het eigen terrein tot Vrijheidsbezinning in dit voormalige veendorp dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.

Het programma voor de Pinksterlanddagen zit dit jaar opnieuw bomvol! Op deze 73-ste editie domineren voorts twee themas, te weten dierenrechten en strafrecht & gevangenis . Respect voor Dieren, AnimalRights en Actiegroep CircusLeed zullen gezamenlijk de invulling gaan verzorgen van het thema dierenrechten. Het thema strafrecht & gevangenis behandelt niet alleen de verharding in het huidige strafklimaat, maar kritiseert het strafrecht als zodanig. Anarchist Black Cross Amsterdam vraagt aandacht voor de precaire situatie van de uit Spanje afkomstige gevangene Roberto Catrino Lopez die in ons land is gedetineerd. De groep zal tevens een schrijfactie organiseren voor politieke gevangenen die momenteel vast zitten. De jaarlijkse historische lezing is gewijd aan de Nederlandse anarchiste Clara Meijer-Wichmann (1885-1922) die in haar tijd al plette voor de ontwikkeling van een nieuw rechtsbesef, waarin voor straf geen plaats meer behoefde te zijn.

Voor het eerst sinds jaren zal er tijdens de Pinksterlanddagen worden gedemonstreerd en wel tegen de oorlog en bezetting in Irak! Op zaterdag 3 juni zal er om 16.00 uur in Oosterwolde (buurdorp van Appelscha) een demonstratieve tocht van start gaan die voert naar het Rikkingahof (ondermeer de verblijfplaats van enkele anarchistische ouderen) waar een korte manifestatie wordt gehouden met enkele sprekers.
Jo Wilding, een Engelse jongleur/clown die met haar circus naar Irak is gereisd op het moment dat de oorlog daar begon en ook een tweede keer terugging en toen de aanval op Faluja mee heeft gemaakt zal naar Appelscha komen om haar verhaal te vertellen. Om de gewonden die dagenlang lagen te schreeuwen in de straten van straat te halen, kroop ze uiteindelijk zelf in een ambulance om vervolgens door de Amerikanen te worden beschoten.

Verdere inhoudelijke programma-onderdelen zijn er rond de huidige onafhankelijkheidstrijd in West-Sahara dat in de reguliere media nauwelijks aandacht krijgt, lokale politieke partijen en woonstrijd waarin ondermeer wordt ingegaan op het mogelijke verbod op kraken. Kees Stad belicht de huidige Green Scare in de Verenigde Staten waar milieuactivisten momenteel vervolgd worden op basis van terrorismewetgeving wen het risico lopen tot draconische straffen te worden veroordeeld.

Verdere bijdragen aan het programma zijn afkomstig van GroenFront! (over de volop gesteunde campagne in Schinveld), de Onkruit-Steungroep (over de werving van soldaten en directe acties daartegen), de Vrije Bond (zelfbeheer), het festival 2.DH5 (terugblik op het eerste festival en vooruitblikken op de volgende eind dit jaar) en zelfhulporganisaties uit de wereld van de psychiatrie.

Er is dit jaar sprake van een flink aantal workshops. De SEALS (Strijdbaar Ecologisch Anarchistisch Levend Schild) die gehuld in witte overalls en ingepakt met beschermers, schilden en helmen zich verdedigen tegen politiegeweld (zonder zelf gewelddadig te zijn) verzorgen trainingen. GroenFront! organiseert wederom klimsessies naast een sessie over het maken van zogeheten lock-ons. De Arrestantengroep Amsterdam geeft onderricht in verhoortechnieken naast informatie over rechten van arrestanten. Bij Indymedia Nederland kun je leren hoe je eigenlijk iets publiceert op internet, inclusief met foto- en videomateriaal.

Het cultureel program is gevuld met optredens van verschillende bands. Op zaterdagavond treden De Hardheid (negenmans formatie met blazerssectie die ska als basis heeft) en Spam! (crossover van punk, ska en reggae uit Utrecht) op, terwijl op zondagavond de meidenpunkrockband Link zal spelen. Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond op de zondagavond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen en de zaal steevast vol zit.
Filmhuis Pathei (Utrecht) verzorgt op vrijdagavond opnieuw een filmavond met Minoes en The Edukators.

Het kinderprogramma kent dit jaar als thema Vrij zijn en bevat ondermeer de theatervoorstelling De Landverhuizer van Bjorn Sluiter.

De Pinksterlanddagen zijn dit jaar opnieuw via (internet)radio te beluisteren. Een samenwerkingsverband van verschillende vrije radiostations zullen live verslag doen van diverse bijeenkomsten op de dagen. Nieuw dit jaar is een perscentrum waar getracht wordt de verslaggeving van de verschillende programma-onderdelen meteen ter hand te nemen.

Uiteraard verzorgt Rampenplan de warme hap en is er in de kantine (uitsluitend) biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De Vrienden van Actiecampagne Koen verzorgen dit jaar wederom veganistische hapjes. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin.

Dankzij de belangenloze medewerking van de meeste betrokkenen bedraagt de toegangsprijs van de Pinksterlanddagen slechts 10 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Het festival vindt plaats op het terrein tot Vrijheidsbezinning, Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte Café Hulst en volg de bordjes!) en met de auto via de N31. Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl, het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Zie in bericht.)